Saturday, March 28, 2009

ENGKAU BERKUASA, TETAPI ENGKAU TETAP HAMBA


Manusia telah diciptakan Allah SWT daripada air mani yang langsung tiada nilainya. Daripada setitis air mani itulah manusia diberikan akal fikiran sehingga mampu untuk mentadbir dunia yang luas ini sebagai seorang pemimpin. Kepimpinan ini telah diberikan oleh Allah kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dari kalangan hamba-hambaNya.

Namun, kekuasaan yang diberikan tersebut, boleh ditarik bila-bila masa yang dikehendakiNya. Tetapi, malangnya kebanyakan pemimpin yang berkuasa ini, merasakan mereka benar-benar berkuasa, dan mampu mengekalkan kuasanya. Seolah-olah merekalah empunya kuasa yang sebenar, sedangkan ia milik Allah sahaja.

Hakikat pemimpin tersebut ialah seorang hamba. Walaupun mereka ialah pemimpin yang paling hebat di dunia sekalipun, mereka tetap seorang hamba kepada TuhanNya. Tetapi, kebanyakan daripada mereka tidak merasakan diri mereka sebagai hamba, tetapi sebagai tuhan, sedangkan apalah sangat kuasa yang ada pada mereka.

Ketika zaman Nabi Musa AS, Beliau terpaksa berhadapan dengan Firaun, seorang pemimpin yang mengaku ketuhanannya. Dengan sombong Firaun mendakwa bahawa dia mempunyai kuasa menghidup dan mematikan manusia. Lalu, dibawa kepadanya dua orang tawanan, lalu dia menyuruh tenteranya membunuh salah seorang daripada mereka dan membiarkan seorang lagi. Lalu dia berkata kepada Nabi Musa, “lihatlah, aku mampu menghidup dan mematikan sesiapa”.

Namun begitu, Nabi Musa AS mencabarnya supaya menerbitkan matahari dari arah bertentangan sepertimana yang telah disusun oleh Allah, Tuhan yang sebenar-benarnya. Firaun tidak mampu berbuat apa-apa melainkan terus berkeras dengan kesombongan yang ada. Peristiwa ini telah pun berlaku hari ini, seolah-olah sejarah itu sedang berputar kembali.

Hari ini, pemimpin-pemimpin seperti ini berkata “akulah yang memberi engkau makan dan minum, bahkan engkau mendapat projek-projek besar kerana aku, maka engkau perlu mematuhi aku. Sekiranya tidak, aku mampu untuk menyekat segala-galanya untukmu!” Inilah kata-kata Firaun jelmaan hari ini. Seolah-olah tidak rasa bersalah dengan kata-kata tersebut.

Inilah hakikatnya, seorang pemimpin yang berkuasa, tetapi dia tetap seorang hamba! Hamba kepada Allah yang memiliki segala kekuasaannya. Jadilah pemimpin yang paling tinggi kehambaannya kepada Allah SWT, dan janganlah menjadi seorang yang hina, tetapi sombong di hadapan Allah SWT.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

WAJARKAH MAHATHIR DITERIMA SETELAH MENCERCA MANTAN PRESIDEN UMNO?


Malang sekali apa yang berlaku hari ini sepertimana yang telah diberitkan. Mahathir, Pak Lah dan Najib dilihat sebagai hero yang pernah mengemudi UMNO. Tetapi, pada pandangan umum, Pak Lah seolah-olah hero yang diketepikan, dan beliau sendiri pernah menjadi bahan cercaan Mahathir. Tetapi hari ini, mereka bersama, kerana Mahathir sudah dapat menerima kejatuhan Pak Lah.

Pak Lah yang pernah membintangi Hero dalam UMNO, iaitu sebagai seorang presiden UMNO telah dicerca habis-habisan oleh bekas ahlinya sendiri iaitu Mahathir. Lalu disebabkan kebencian yang membuak-buak, Mahathir melarikan diri meninggalkan UMNO sebagai tanda merajuk. Entah kenapa….

Walaubagaimanapun, Pak Lah terpaksa meneruskan sisa baki perjuangannya sebagai presiden UMNO dalam beberapa detik lagi, hanya menunggu saat dijatuhkan. Mahathir masih terus mencerca dan menjahanamkan presiden UMNO sendiri. Tetapi, malang sekali apa yang berlaku hari ini, UMNO seolah-olah menerima cercaan tersebut dengan menjemput Mahathir menghadiri perhimpunan UMNO.

Lebih teruk lagi, apabila Pak Lah turun daripada Presiden UMNO, Mahathir tersenyum dan mampu untuk bersalaman dengan Pak Lah dan Najib. Tetapi UMNO menepuk tangan sebagai tanda setuju dengan perbuatan Mahathir tersebut, sedangkan beliau telah memalukan Pak Lah, presiden UMNO sendiri!

Ahli UMNO melihat Mahathir sudah kembali daripada menghilangkan diri, tetapi pada hakikatnya, Mahathir kembali kerana Pak Lah sudah turun. Satu petunjuk yang amat memalukan, dan adengan itu mendapat tepukan gemuruh! Sekali lagi Pak Lah yang telah menjadi Mantan Presiden UMNO dimalukan.

Najib pula tersengih puas kerana usahanya selama ini tidak sia-sia. Mahathir yang selama ini meletakkan harapan kepada Najib agar dapat mengemudi UMNO, telah direalisasikan hari ini. Mahathir sanggup menjilat kembali kahak-kahaknya yang telah diludah kepada Pak Lah, langsung tidak merasa bersalah berbuat demikian.

Kalaulah saya ini ahli UMNO, sudah lama saya mengkritik tindakan Mahathir tersebut! Tetapi malangnya, perwakilan UMNO sendiri yang memberi tepukan gemuruh tersebut. Seolah-olah Mahathir yang sudah derhaka dengan UMNO, kembali semula, bahkan mendapat sambutan! Seolah-olah Mahathirlah yang menjadi pemenang tempat pertama di dalam pertandingan ini.

Di manakah Pak Lah? Adakah ahli UMNO sendiri sudah mencampakkannya ke rumah orang tua? Adakah mereka mengatakan, “kita tidak perlukan Pak Lah kerana dia banyak tidur, tetapi kita sangat memerlukan Mahathir yang cerdik” Pak Lah adalah satu-satunya presiden UMNO yang dipermainkan oleh ahli UMNO sendiri.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

MAHATHIR GEMBIRA SETELAH PAK LAH BERUNDUR


Hari ini, telah dilakarkan sejarah yang pahit bagi Pak Lah, tetapi dikatakan gambaran menarik. Iaitu kemunculan Mahathir secara mengejut ketika perhimpunan berlangsung. Malaysiakini menceritakan bahawa kemunculan Mahathir itu seolah-olah kepulangan seorang pejuang tua yang merajuk! Akhbar-akhbar pro mengulas bahawa ia adalah satu petanda baik, sedangkan itulah peristiwa yang mengaibkan Pak Lah sepanjang kariernya.

Ini kerana, kalau sebelum ini, sewaktu Pak Lah dihurung kepeningan di dalam pemerintahan, Mahathir meninggalkannya. Bukan setakat itu, dikritiknya sebaik mungkin, seolah-olah Pak Lah bukan hasil pilihannya! Sanggup Mahathir tinggalkan UMNO kerana Pak Lah. Pak Lah dibiarkan keseorangan, dalam keadaan Najib yang sedang memandang tajam untuk naik secepat mungkin.

Hari ini, Mahathir tersenyum puas, kerana Pak Lah tidak diturunkan ilmu tahan lama daripadanya. Beliau begitu suka dengan pengunduran Pak Lah, dan kenaikan Najib. Itulah sebabnya kehadiran beliau, sambil berpelukan dengan Pak Lah. Hatinya seolah-olah berkata “terima kasih, kerana tak memerintah lama”.

Mahathir seolah-olah tidak sabar dengan kenaikan Najib, anak didikan beliau selama ini. Seolah-olah Najib adalah pejuang yang mengembalikan pejuang tua supaya berdamai. Tetapi hakikatnya, Pak Lah sudah pun diketepikan. Pak Lah akan dikategorikan sebagai seorang yang dibisukan.

Persoalannya, kenapa Mahathir begitu benci dengan Pak Lah sebelum ini, tetapi di hari turunnya Pak Lah, beliau begitu seronok! Sudah pasti Mahathir tidak suka dengan kepimpinan Pak Lah. Kenapa tidak suka? Adakah disebabkan Islam Hadhari? Atau disebabkan Pak Lah lebih nampak beragama? Bukankah Mahathir adalah dalang pelupus SAR?

Mahathir cukup benci dan gatal mata dengan orang yang mengajak kepada agama, sehinggakan beliau sendiri cuba menjatuhkan Pak Lah yang dilihat cuba membawa Malaysia ke arah negara Islam. Memang Mahathir elegik dengan perkataan tersebut. Dan orang yang sekepala dengan Mahathir ialah Najib, yang elegik dengan perkataan tersebut.

Mungkin Najib akan mengembalikan cara pemerintahan Mahathir yang sudah banyak melupuskan agama dan pendidikan agama! Mungkin Najib lebih teruk. Adakah kita perlu menyesal dengan pemergian Pak Lah? Tidak, kita menyesal dengan sekiranya Najib yang naik! Seolah-olah, pening hilang, tetapi, migrain pula yang datang. Ingatkah pening tersebut boleh dihilangkan, tetapi malangnya migrain pula berkunjung.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Friday, March 27, 2009

PERAK BANGKIT, SIAPA PUNYA ANGKARA?


Maklumat : Perisik Rakyat
Oleh : Dr Fikrah

Hari ini, Dun Titi Serong telah membuat laporan polis terhadap blog yang paling haram jadah, dengan bekerja sebagai penyebar fitnah. Sambil diselitkan di dalam blognya gambar-gambar yang tidak senonoh dan patut dikenakan hukuman yang lebih teruk. Baru petang ini saya dapati dari Blog Perisik Rakyat tentang maklumat a.k.a blog tersebut.
. Office Perak Bangkit (AFFIN Investment Bank, Jalan Meru, Klang) tempat Perak Bangkit cari makan dan godek blog.
.
Kereta kebanggaan Perak Bangkit, Toyota Ipsum BHA 4998
.
Mohd Nazmi bin Rosli a.k.a Perakbangkit

HARAKAH DIGANTUNG, HUJAH PULA MUNCUL


Hari ini, Malaysiakini melaporkan bahawa Hujah telah diterbitkan sebagai ganti kepada Harakah yang telah dihukum gantung selama 3 bulan. Umpama seorang yang sebelum ini lantang berkata, telah dijahit mulutnya supaya tidak bercakap selama 3 bulan. Tetapi, UMNO menyangka orang tersebut hanya mampu bercakap sahaja, tetapi rupa-rupanya dia mempunyai pengganti yang bakal menggegarkan UMNO lebih kuat.

Namun, apa yang perlu difikiran bersama ialah kaedah UMNO menggantung Harakah dan Suara Keadilan adalah tindakan yang sudah ketinggalan zaman. Ini kerana, Harakahdaily masih ada, bahkan banyak lagi akhbar yang telah disiarkan secara online, dan maklumat yang dikemaskini di dalam internet jauh lebih pantas daripada akhbar.

Bukan setakat Hakarah dan Suara Keadilan sahaja yang boleh menjadi alat untuk mendedahkan perkara sebenar, tetapi banyak lagi. Contohnya web dan blog yang sudah berjuta-juta di dada internet. Penggantungan Harakah dan SK itu hanyalah usaha yang sia-sia sahaja. Ini menunjukkan mereka sudah jauh ketinggalan zaman.

Kalau sebelum ini, Najib mengakui bahawa mereka “terlupa” untuk memperkasakan media khususnya internet. Lalu apabila mereka lambat tersedar hakikat itu, mereka sudah banyak terlepas pandang untuk menghadapinya dengan efisyen. Malangnya, walaupun mereka sudah tahu hakikat tersebut, Harakah dan SK pula yang digantung, sedangkan kedua-duanya lebih lambat berbanding web dan blog.

Tetapi, bebanan mereka hari ini ditambah lagi dengan kewujudan Hujah yang bakal menggantikan Harakah yang sedang digantung. Mari kita lihat, sejauh manakah mereka ingin terus mengusahakan kaedah lama (menyekat kebebasan) yang telah ditempelak oleh Pak Lah semalam. Kalau Hujah pun akan digantung, sememangnya mereka sengaja menjahanamkan UMNO sendiri.

Hari ini, Tok Guru Nik Aziz telah berkata di dalam Harakahdaily, menyeru kepada rakyat Malaysia agar memboikot akhbar-akhbar yang menjadi alat kerajaan menyebarkan fitnah. Kalau sebelum ini TV3 turut melakukan perkara yang sama, dan pemberita-pemberita TV3 turut dipandang serong oleh sebahagian orang. Persoalannya, janganlah anda menjadi alat UMNO untuk menyebarkan fitnah mereka. Kerja-kerja tersebut sia-sia, bahkan mendapat dosa pula.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

SIAPA KATA PEMBANGKANG WALI ATAU MALAIKAT?


Saya tertarik dengan apa yang telah dikatakan oleh Pak Lah bahawa “pembangkang bukanlah wali atau malaikat”. Beliau menyifatkan begitu kerana cuba memahamkan bahawa di dalam PR pun terdapat kesilapan yang perlu diperbetulkan. Jangan asyik menyalahkan Umno sahaja. Tetapi, di dalam artikel ini, saya ingin memberitahu bahawa, manusia boleh menjadi sehina binatang, apabila tidak menerima hukum Allah!

Pak Lah sibuk mempersoalkan kesalahan dan kesilapan di dalam PR yang disifatkan bukan malaikat, tetapi, kesalahan di batang hidung sendiri tidak pernah mengaku. Beliau ada menyebut bahawa UMNO perlu bersih daripada politik wang, tetapi perkara ini sendiri menunjukkan bahawa UMNO itu bersalah, dan perlu mengakui kesilapan tersebut.

Pak Lah menyebut bahawa UMNO bukanlah tong sampah untuk dilemparkan sebarang fitnah. Tetapi, pada saya, UMNO adalah tong sampah, tetapi tidak mengaku bahawa ia adalah tong sampah! UMNO sendiri yang merosakkan jentera mereka itu. Ahli UMNO sendiri yang menjadikan UMNO sebagai tong sampah!

Beliau menyebut tentang “wali” dan “malaikat”. Hakikatnya tiada siapa yang mengatakan PR itu wali atau Malaikat. Yang mengenal waliNya ialah Allah SWT. Allahlah yang menganugerahkan kewalian tersebut kepada siapa yang dikehendakinya, dari kalangan hambaNya yang soleh. Manakalah Malaikat pula ialah makhluk Allah yang tidak melakukan kesilapan.

Nabi-nabi Allah terdahulu, juga terpelihara daripada sebarang “dosa”. Hakikat di sini ialah, jangan mengatakan orang itu ini, kalau diri itu adalah tong sampah. Di dalam al Quran jelas menunjukkan bahawa sesiapa yang tidak melaksanakan hukum Allah ialah binatang, bahkan lebih teruk daripada itu. UMNO hari ini, berhempas pulas menafikan hukum Allah, bukankah kita layak menggelar mereka sebagai binatang?

Persoalan yang saya ingin lontarkan kepada Pak Lah, bagaimanakah anda boleh tahu bahawa PR atau pimpinannya bukan Wali Allah? Bukankah wali Allah ini hanya dikenali oleh Allah? Hebatnya Pak Lah! Persoalan kedua ialah, siapa kata PR itu golongan malaikat? Bukankah jelas menunjukkan mereka itu manusia?

Di dalam al Quran telah menceritakan perihal manusia terdahulu, di mana mereka mengatakan bahawa “kenapakah Allah mengutuskan Nabi dari kalangan manusia biasa? Kenapa tidak diutuskan Malaikat sebagai Nabi?” (Surah al An’am : 8-9)… Lalu Allah menjawab kepada mereka kalaulah kami menjadikan Malaikat itu sebagai Nabi, sudah pasti kami akan mengubahnya menjadi seorang manusia untuk menyampaikan kepada kamu.

Ini kerana, sekiranya Malaikatlah yang menyebarkan dakwah, sudah pasti tidak pernah wujud UMNO. Nak tahu bagaimana rupa Malaikat? Kalau setakat FRU tu, macam bola pimpong sahaja! Tetapi, Allah mengutuskan orang yang menyebarkan Islam, dari kalangan manusia sendiri supaya manusia tersebut boleh hidup bersama-sama manusia-manusia lain.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

PAK LAH KESAL, TETAPI MASIH TIDAK MENGAKUI KESILAPAN UNMO


Saya tertarik dengan ucapan beliau semalam yang menunjukkan beliau kesal dengan ahli UMNO yang masih menggunakan kaedah lama, iaitu menyekat kebebasan rakyat untuk mendapat kemenangan, mengamalkan politik wang dan sebagainya. Namun, semalam juga Utusan telah menyiarkan petikan kalam tersebut, bahawa Pak Lah mengatakan bahawa UMNO telah dijadikan bakul sampah untuk pihak pembangkan melemparkan fitnah.

Saya terkilan apabila beliau mengeluarkan kenyataan ini, sedangkan selama ini yang memfitnah UMNO bukanlah pembangkang, tetapi UMNO sendiri. Perjuangan PR bukanlah untuk memfitnah orang, tetapi untuk menegakkan kebenaran. Segala yang diperkatakan oleh PR adalah berdasarkan bukti, bukan menuduh dengan sedap mulut.

Sekiranya semua manusia mengatakan bahawa PR adalah pakatan fitnah, mana mungkin mereka menyertai PR. Apakah yang penyokong PR dapat, selain daripada susah, buang masa, gas pemedih mata dan banyak lagi? Penyokong PR tidak dibei gaji atau elaun, bahkan mengutip dana daripada mereka. Adakah mereka merasakan ini adalah perjuangan menyebar fitnah?

Sekiranya penyokong PR sanggup berkorban untuk perjuangan ini, mana mungkin mereka merasakan perjuangan ini sebagai perjuangan menyebar fitnah. Lebih baik mereka berkorban untuk perkara lain. Tetapi, hakikatnya, PR tidak akan wujud sekiranya UMNO mentadbir dengan baik dan berlandaskan Islam!

Tetapi apa yang terjadi sebaliknya. Pak Lah telah menuduh PR melempar fitnah kepada UMNO, sedangkan Pak Lah juga telah melakukan fitnah. Apa untungnya PR memfitnah UMNO? PR membuat laporan polis berdasarkan bukti, membuat pendedahan juga berdasakan bukti. Bukan main cakap sedap mulut.

Contoh yang paling jelas, apabila di dalam UMNO telah dibuktikan mengamalkan politik wang. Jadi, apa salahnya kalau PR membetulkan keadaan tersebut dengan menjatuhkan pengamal-pengamal politik wang ini. Apa yang terjadi sebaliknya, PR pula yang dituduh melemparkan fitnah! Perkara ini sudah banyak berlaku.

Selain itu, isu rampasan kuasa di Negeri Perak, UMNO membuat fitnah kepada Nizar bahawa beliau mengikut telunjuk Cina, sedangkan beliau tidak pernah dirasuah, atau diugut oleh sesiapa. Tetapi, apa yang dilakukan oleh Tajul sebelum ini, sudah pun tersenarai bukti yang jelas menunjukkan bahawa Tajol jauh lebih haprak di dalam isu tanah. Bukti sudah ada, adakah ia fitnah?

Sama juga isu di Selangor, semasa pemerintahan Khir Toyo. Segalanya didedahkan, tetapi masih dikatakan fitnah? Persoalan yang perlu Pak Lah fikirkan ialah, siapa yang memfitnah siapa? Dan apakah perbezaan fitnah dan menegakkan kebenaran? Inilah hakikat yang perlu difikirkan oleh Pak Lah sebelum dia memfitnah PR.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Thursday, March 26, 2009

AMANAT PAK LAH KEPADA AHLI UMNO


Berikut sedutan ucapan terakhir Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bertemakan "Masa Depan dan Survival Parti" di Perhimpunan Agung Umno ke-59 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 26 Mac 2009.

Ketika saya memilih menyertai Umno empat puluh lima tahun lalu, saya mempunyai satu niat dan satu tekad, untuk menawarkan perkhidmatan kepada parti yang telah begitu berjasa kepada bangsa dan kepada negara saya.

Saya melihat Umno sebagai sebuah parti yang mendokong perjuangan yang suci serta memiliki idealisme yang murni.

Ketika mendaftar diri menjadi ahli Umno, saya tidak terfikir untuk mendapat faedah kebendaan, tidak juga mengharapkan sebarang imbuhan.

Semangat sedemikian bukan hanya terdapat pada diri saya, malah ia adalah satu norma di kalangan ribuan ahli yang seangkatan dengan saya yang menyertai Umno ketika itu.

Kami semua bertekad untuk meneruskan perjuangan bagi memartabatkan bangsa dan berkhidmat untuk negara Malaysia tercinta ini.

Ketika merasmikan perhimpunan Pergerakan Pemuda dan Pergerakan Wanita Umno pada tahun 1999 'Meneruskan Perjuangan, Memartabatkan Bangsa' telah saya jadikan tema ucapan ulung saya itu.

Hari ini generasi seangkatan dengan saya bukan sahaja sudah semakin kecil bilangannya, tetapi yang lebih membimbangkan semangat yang dimiliki oleh generasi seangkatan dengan saya, ketara semakin tipis di kalangan generasi semasa.

Semakin ramai yang menyertai Umno bukan kerana apa yang dapat mereka sumbangkan kepada Umno tetapi lebih mirip kepada apa yang bakal mereka harap untuk memperoleh.

Mereka mengharapkan jawatan, mereka mengharapkan projek, mereka mengharapkan gelaran, mereka mengharapkan kepuasan duniawi. Semangat berkorban, semangat berjuang, semangat berkhidmat untuk bangsa, untuk negara semakin tipis, semakin lemah.

Kemenangan terakhir

Sedarilah! Di luar Dewan Merdeka ini, ramai yang berpandangan bahawa jika Umno, dan jika Barisan Nasional tidak berubah, maka pilihanraya ke-12 pada 8 Mac 2008 merupakan kemenangan terakhir kepada Barisan Nasional menubuhkan kerajaan.

Selepas ini, rakyat di luar dewan ini, tidak akan mengundi kita lagi. Di peringkat negeri, Barisan Nasional turut menghadapi cabaran yang sama. Di kalangan kita juga, malah di kalangan yang duduk di atas pentas ini, turut menyuarakan bahawa "Umno wajib melakukan perubahan". Apa yang saya ingin dengar, adalah suara yang menyatakan "Aku akan berubah" lalu disusuli dengan langkah berani melakukan perubahan itu dalam diri sendiri.

Betapa malangnya Umno jika ramai yang gagal memahami bahawa Umno itu adalah kita, selagi kita tidak berubah, Umno tidak mungkin dapat berubah. Umno kini berada di persimpangan jalan. Laluan yang kita pilih akan menentukan sama ada kita kekal relevan sepanjang masa atau akan hanya menjadi satu sejarah masa lalu.

Ada juga yang masih berpendirian bahawa kita tidak perlu melakukan perubahan. Mereka mempercayai bahawa Umno akan kembali mencapai kemenangan jika kita kembali kepada cara lama, kepada order lama, dengan menyekat kebebasan warga, dengan menghalang warga dari menyuarakan kritikan.

Mereka berpandangan bahawa Umno itu boleh terus berkuasa dan kekal kuat dengan kaedah menjaga kepentingan beberapa individu tertentu, dan memenuhi tuntutan-tuntutan kumpulan tertentu. Masih terdapat di kalangan kita yang lebih tertarik dengan cerita-cerita yang menyeronokkan hingga kita menjadi leka, lena dalam ulitan mimpi bahagia.

Jika laluan lama itu yang dipilih, saya berpandangan bahawa kita telah memilih laluan yang salah; laluan yang membawa kita ke belakang. Saya bimbang laluan tersebut akan lebih mempercepatkan berakhirnya talian hayat Umno.

Terbujur di kuburan

Jika kita tidak melakukan perubahan berani, selaras dengan transformasi masyarakat yang begitu dinamik dan perkembangan global yang begitu radikal, kita akan menyaksikan hari-hari berakhirnya parti Umno yang kita kasihi ini.

Jika kita terus bertanding begitu hebat, bermati-matian untuk merebut jawatan, tetapi apakah ertinya jawatan tersebut kepada Umno yang telah tinggal rangka yang terbujur di kuburan. Barang dijauhkan Allah dari Umno menimpa nasib hiba yang sedemikian.

Atas kesedaran tersebut, atas rasa cinta kepada Umno, atas rasa tanggung jawab terhadap Umno dan bangsa Melayu, saya memilih untuk menunjukkan teladan, dengan tidak mempertahankan jawatan presiden parti, bertujuan memberi laluan kepada pemimpin yang lebih muda walaupun masih terdapat ramai dari ahli-ahli parti dan rakan-rakan baik di dalam ataupun di luar kerajaan meminta saya untuk terus mempertahankan jawatan.

Saya menghargai keputusan rakan-rakan yang turut memilih langkah yang sama, baik di peringkat bahagian mahupun cawangan, baik di peringkat pemuda, wanita dan puteri - bahawa jawatan dan kedudukan bukannya milik peribadi; sedangkan harta milik peribadi juga tidak akan dapat dibawa sampai ke mati.

Untuk terus relevan, Umno perlu berusaha mencantumkan kekuatan lama yang kita telah hilang dengan elemen baru yang harus kita terokai. Kekuatan lama yang telah hilang adalah semangat asal dan komitmen asal kita kepada perjuangan bangsa dan perjuangan parti.

Hidupkanlah kembali semangat berkorban, semangat dedikasi, semangat kesederhanaan, semangat berkhidmat, semangat kemanusiaan dan pamerkanlah integriti yang tinggi lagi dihormati.

Gugurkanlah sifat angkuh yang merasakan diri kita sahaja yang betul, yang merasakan diri kita sahaja yang pandai, jauhilah amalan rasuah, imbangkan perhatian di kalangan warga keseluruhannya baik yang Melayu dan bukan Melayu, demikian juga kepada ahli-ahli parti baik yang menyokong kita atau saingan kita.

Keadilan majoriti ahli

Di peringkat kerajaan, saya telah berusaha memperkenalkan beberapa mekanisme dalam hasrat memperkukuhkan instrumen pentadbiran yang lebih telus, cekap, adil dan berintegriti, di samping dapat meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan awam, mengembalikan integriti kehakiman, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah ditubuhkan, Institut Integriti Nasional diwujudkan, PEMUDAH telah diperkenalkan, dalam usaha berterusan untuk meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan awam, pembangunan modal insan diutamakan dan Islam dibangunkan secara progresif melalui pendekatan Islam Hadhari.

Menyedari sumber baru kekayaan negara perlu diterokai dan agihan peluang ekonomi berkualiti secara lebih seimbang dan saksama dapat dilaksanakan, program pembangunan ekonomi secara wilayah telah diperkenalkan.

Di peringkat Umno, mungkin telah tiba masanya untuk parti diperkukuhkan dengan memperkenalkan peraturan dan tatacara yang membolehkan parti diurus tadbir dengan cara yang lebih berdisiplin dan terkawal.

Mungkin parti memerlukan mekanisme yang lebih memberikan kesaksamaan kepada ahli dan menggugurkan amalan-amalan yang tidak memberikan keadilan kepada majoriti ahli terutama di kalangan mereka yang tidak mempunyai jawatan dan tidak mempunyai kekayaan material.

Mungkin masanya telah sampai untuk Umno juga meletakkan syarat tempoh maksimum memegang jawatan di dalam parti. Mungkin Umno juga wajar memberikan hak memilih ketua terutama bagi jawatan-jawatan utama di dalam parti kepada semua ahli untuk mengatasi amalan politik wang.

Umno tidak harus lari dari tanggung jawab membela nasib bangsa Melayu dan bumiputera. Namun Umno, jangan sekali-kali mengamalkan fahaman ekstremis kaum, ekstremis agama.

Umno jangan sekali-kali mengamalkan diskriminasi hingga dianggap bersifat rasis kepada warga Malaysia yang bukan Melayu. Hak semua warga negara hendaklah senantiasa diberikan jaminan dan dihormati, dilindungi dan dipelihara selaras dengan semangat Perlembagaan dan Rukun Negara.

Hati gajah sama dilapah

Ketaatsetiaan setiap warga Malaysia tanpa mengira kaum harus dihargai dalam semangat perkongsian kuasa dan setia kawan, bersetuju menyuburkan semangat yang berat sama dipikul yang ringan sama dijinjing; hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah.

Berusahalah! Berusahalah! Berusahalah! Mencari titik pertemuan, menyemarakkan nilai persamaan. Jauhkanlah! Jauhkanlah! Jauhkanlah! Daripada mengungkit perbezaan dan membesarkan kelainan.

Saya amat menghargai peranan warga Malaysia membantu menjamin keamanan negara dan berusaha memakmurkan negara. Selama hampir 52 tahun kita merdeka, kita telah menghadapi pelbagai cabaran dan kita cekal bersatu menghadapi setiap cabaran hingga menjadikan negara kita sebagai negara merdeka yang berdaulat dan makmur.

Negara kini sedang menghadapi ancaman ekonomi yang paling menakutkan sejak kita mencapai kemerdekaan. Dunia sedang dilanda kemelut ekonomi yang amat dahsyat dan kerajaan sedang menghadapi tanggung jawab sangat berat untuk meringankan rakyat dari menghadapi kesusahan.

Selama lima tahun setengah menjadi perdana menteri, saya amat yakin akan potensi dan kekuatan yang kita miliki, begitu juga rahmat yang telah dilimpahkan oleh Ilahi kepada negara ini.

Kita mempunyai modal insan muda yang berpotensi besar untuk kita bangunkan menjadi produktif. Kita mempunyai daya tahan, kita memiliki daya kekuatan untuk menghadapi cabaran kegawatan ekonomi dunia yang sedang melanda asalkan kita terus bersatu dan memberi fokus menghadapi ancaman ekonomi ini.

Kita harus mengurangkan berpolitik, kita harus menghapuskan budaya suka bercakaran sesama sendiri; sebaliknya kita perlu tekun bekerja, menjadi lebih produktif dan menggabungkan kekuatan.

Tanggungjawab PM berakhir

Sama-samalah kita insafi bahawa persoalan yang Umno hadapi kini ialah persoalan hidup mati, persoalan masa depan dan survival parti. Ia amat bergantung kepada sikap setiap ahli dan peranan barisan kepimpinan yang akan terus memperjuangkan nasib bangsa, agama dan negara.

Ahli-ahli Umno dan barisan kepimpinan memainkan peranan yang amat penting dalam menentukan sama ada perkembangan di hari muka berupaya terus mencerminkan kebanggaan tradisi kita.

Setiap dari kita sememangnya sedar bahawa pucuk kepimpinan Umno menentukan pucuk kepimpinan tanahair tercinta. Inilah keistimewaan serta beban tanggungjawab parti keramat kita, dengan izin Allah SWT.

Setiap dari kita sememangnya arif tentang ciri-ciri serta sifat-sifat mulia seperti siddiq, amanah, tabligh dan fatanah yang wajib dipegangi oleh pemimpin-pemimpin kita. Ingatlah! Bahawa undi seorang insan yang beriman dan bertakwa tidak boleh dijual-beli. Semoga pemilihan barisan kepimpinan parti pada kali ini berjalan dengan lancar dan mencerminkan aspirasi mereka yang kita wakili.

Firman Allah SWT: Wahai orang yang beriman, mengapa kamu memperkatakan sesuatu yang tidak kamu melakukannya? Amat besar kebenciannya di sisi Allah bahawa kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. As-Saff: 2-3.

Tanggungjawab saya sebagai presiden parti akan berakhir pada penghujung perhimpunan ini. Seterusnya tanggungjawab saya sebagai perdana menteri kepada warga dan negara yang saya cintai ini juga akan berakhir.

AKHBAR THE AUSTRALIAN MENDEDAHKAN KES NAJIB


Kes Najib, sepertimana yang telah diketahui, telah menjadi bualan sedunia. Di sini, saya tertarik untuk meng”link”kan akhbar tersebut di bawah ini. Selain daripada kedua-dua akhbar dunia ini, Kompas.com daripada Indonesia pun turut mendedahkan perkara yang sama. Begitu juga The Times Of India dan Liberation juga tidak ketinggalan menceritakan perkara yang sama. Persoalannya sekaranya, siapakah dalang di sebalik semua ini? Adakah Najib mampu untuk menggantung kesemua akhbar ini?

Sila Klik pada gambar
.

“HATI MALAYA” DAN ISMAIL SAFFIAN YANG KESEORANGAN


Di dalam PerakExpress memberitakan bahawa semalam UMNO telah menggiatkan kempennya di Bukit Gantang dengan menyajikan kepada penduduk di sana sebuah Filem arahan Suhaimi Baba, yang bertajuk “Hati Malaya”. Filem itu juga turut dibintangi oleh pelakon-pelakon yang tidak asing, seperti Maya Karin, Zaerol Nordin dan beberapa orang lagi. Malangnya persembahan tersebut telah digunakan oleh UMNO untuk berkempen.

Sebelum ini, apabila Tok Guru Nik Aziz menjemput Mawi untuk membuat persembahan, terus orang-orang UMNO melabelkan Tok Guru memperalatkan artis untuk PAS. Tetapi, hari ini, mereka sendiri melakukannya. Malangnya, persembahan tersebut tidak mendapat sambutan, kerana tidak minat dengan UMNO!

UMNO menggunakan Hati Malaya supaya mengingatkan kembali kepada rakyat Bukit Gantang terhadap perjuangan UMNO memperjuangkan bangsa satu ketika dahulu. Tetapi, malangnya perjuangan UMNO hari ini sudah berubah 360 darjah. UMNO hari ini cuba menjahanamkan bangsa pula. Lalu persembahan yang tidak laku itu menyebabkan UMNO marah dan melabelkan penduduk Bukit Gantang sebagai tiada nilai patriotik.

Walaubagaimanapun, sedikit ulasan berkenaan kempen di Bukit Gantang, Ismail Suffian sudah semacam kambing hitam. Hanya cukup syarat sahaja untuk mengadakan pilihanraya! Beliau ditinggalkan keseorangan, sambil hardcore-hardcore UMNO yang lain sibuk dengan Perhimpunan Agung. Mereka membiarkan Ismail terkontang-kanting keseorangan memperjuangan UMNO yang meninggalkannya.

Tiada seekor habuk pun hardcore UMNO ingin menjenguk keadaan Ismail Saffian. Malang sekali bertanding di atas tiket UMNO. Kalau sebelum ni, Masyitah ada membuat ceramah merapu di Bukit Gantang. Tetapi, Masyitah hanya dilihat sebagai cukup syarat untuk menampakkan persaingan, sedangkan UMNO sibuk dengan Perhimpunan Agong.

Masing-masing menjadikan perhimpunan tersebut sebagai medan menabur fitnah, mengeji dan membuat dosa. Tetapi, Ismail Saffian berusaha sedaya upaya menaburkan wang untuk memenangkan UMNO yang telah membiarkannya. Apakah perjuangan UMNO sebenarnya? Filem Hati Malaya tersebut sepatutnya mengajar UMNO berjalan dengan betul, kerana mereka bukan anak ketam!

Malangnya mereka sengaja berjalan tak betul, seolah-olah seorang manusia yang ingin menjadi ketam. Kalau sebelum ini, Zambry mengatakan bahawa beliau tidak terkejut dengan kenaikan Nizar sebagai Calon PAS di Bukit Gantang, sedangkan tiada siapa yang memaksanya atau menyuruhnya terkejut dengan pencalonan itu! Beliau ingin menunjukkan ke”steady”annya, namun ia kelihatan bodoh!

Zambry sendiri sudah akur untuk melepaskan Bukit Gantang. Dia sudah mengaku kehancuran UMNO di situ. Seolah-olah dia berkata di dalam hati “biarlah apa nak jadi di Bukit Gantang. Yang pastinya, aku sudah memberi arahan kepada SPRM dan FRU untuk menganggu mereka. Sekurang-kurangnya aku sudah berusaha”…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ADENGAN MEMALUKAN OLEH WANITA UMNO!

Gambar : Mag
Ulasan : Dr Fikrah

Saya terkejut apabila membuka ruangan forum di dalam Tranungkite, dan merasakan gambar ini perlu didedahkan. Saya tidak berniat mengaibkan sesiapa, tetapi mengajak kepada pengundi-pengundi UMNO terutamanya kaum wanita, supaya meninggalkan Wanita UMNO. Langsung tidak diajar dengan abab dan tatasusila. Saya memang kesal dengan kejadian seperti ini. Mampukah golongan ini memperjuangkan hak perempuan? Mampukah mereka mendidik perempuan di Malaysia ini dengan Islam sepertimana yang didakwa sebelum ini? Wahai perempuan yang terlupa, ingatlah peringatku ini.
.

Betapa seronoknya penyokong Shahrizat, sehingga terlupa sifat kewanitaan mereka!

WAHAI MANUSIA YANG PELUPA, INGATLAH KEPADA ALLAH


Manusia telah dikurniakan oleh Allah SWT dengan sifat lupa. Kadangkala, “lupa” bukanlah satu perkara yang buruk, bahkan ia mendatangkan kebaikan kepada seseorang. Seseorang yang melupakan sejarah hitam di dalam hidupnya, menjadikannya lebih cerah di masa hadapan. Lupa kejahatan orang lain menjadikan seseorang itu akan berbuat baik kepada semua orang.

Tetapi, tidak dinafikan juga, kadangkala lupa itu membawa keburukan juga. Seperti lupa terhadap nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah SWT. Nikmat yang telah diberikan oleh Allah SWT banyaknya tidak terkira, dan luasnya tidak terukur. Tetapi, manusia itu tetap lupa nikmat sebesar ini. Itulah manusia. Sekiranya nikmat Allah yang besar ini pun mudah dilupai, apatah lagi urusan dunia yang kecil ini.

Tetapi malangnya, manusia lebih utamakan urusan dunia itu daripada mensyukuri nikmat Allah ini. Itulah yang dinamakan manusia yang pelupa. Luasnya dunia ini, nikmat Allah mengatasinya, namun, itulah yang dikejar sehingga melupai segalanya. Memang benarlah, apabila seseorang tersebut sudah gilakan sesuatu, dia akan melupakan segalanya.

Di dalam al Quran, sudah banyak peringatan yang telah Allah berikan kepada manusia pelupa ini. Peringatan demi peringatan sudah cukup untuk mengembalikan manusia kepada mengingati Allah. Tetapi malangnya, manusia terlupa untuk menghayati peringatan tersebut. al Quran yang juga peringatan daripada Allah hanya dijadikan hiasan sedangkan ia bukanlah berfungsi sebagai hiasan.

Kehidupan dunia yang menjadi kegilaan manusia menyebabkan mereka melupai segalanya. Termasuk Tuhan mereka yang telah menciptakan mereka dari tiada. Sekiranya seseorang itu mengenang kenangan manis dan tidak pernah melupainya, sepatutnya nikmat Allah lebih patut dikenang, dan sepatutnya tidak dilupai.

Nikmat Allah SWT berada di sekeliling kita. Hidung, mata, telinga, tangan dan kaki semuanya kurniaan Allah yang wajib kita syukuri. Begitu juga persekitaran yang menjadikan anda mampu bernafas dan hidup. Namun, manusia lupa segala-galanya walaupun segalanya sudah terpapar di hadapan mata sendiri.

Mereka terlupa tangan mereka yang mereka gunakan itu kurniaan Allah. Mereka juga lupa mata yang mereka gunakan setiap saat itu adalah kurniaan Allah. Apatah lagi jantung yang sentiasa berdegup, semuanya nikmat dari Allah SWT yang dilupai oleh manusia, apatah lagi mensyukurinya.

Semua ini menunjukkan bahawa manusia itu pelupa, dan perlu diberi peringatan. Dan Allah SWT sendiri memberi peringatan kepada manusia supaya tidak lupa. Begitu juga RasulNya yang melakukan perkara yang sama, dan perjuangan untuk mengingatkan manusia kepada Allah ini diteruskan sehingga hari ini. Namun, manusia masih lagi lupa!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

JANJI MANIS PIMPINAN UMNO YANG MASAM


Semalam telah menyaksikan beberapa orang yang menang dan terdapat juga mereka yang tersungkur. Sudah pasti mereka yang menang akan melahirkan rasa “syukur” tidak terhingga, manakala orang yang kalah melahirkan rasa “kecewa” atau “tidak berpuas hati”. Macam-macam kenyataan telah dikeluarkan oleh mereka yang bertanding, termasuk janji-janji manis yang ditaburkan oleh mereka yang menang. Apabila kalah, mereka akan menabur fitnah-fitnah yang berterusan akan menjahanamkan UMNO sendiri.

Shahrizat yang memenangi Ketua Wanita UMNO, telah berjanji akan memberi kekuatan kepada parti melalui suntikan semangat Wanita UMNO. Kata-katanya terlalu umum sehinggakan “suntikan” tersebut tidak difahami dengan jelas. Sama seperti sebelum-sebelum ini, hanya mengulang teks yang sama tanpa sebarang perubahan. Wanita UMNO tetap juga lemah.

Beliau juga berjanji akan bekerja keras bersama 1.3 juta ahli Wanita UMNO, menyegarkan semula semangat mereka dan sebagainya yang tidak lebih daripada merapu. Beliau menyifatkan bahawa perwakilan yang memilihnya telah membuat keputusan yang baik, kerana berpakat untuk memilihnya. Apabila sudah menang, itulah kata-katanya.

Apa cerita pula Khairi yang memenangi Ketua Pemuda. Juga pandai menaburkan janji manis yang hanya omongan kosong sahaja. Beliau begitu berbangga kerana berjaya mengenepikan Mukhriz dan Khir Toyo. Saya yakin, keputusan ini pasti tidak “diredhai” oleh beberapa pihak termasuk Najib yang telah menyelamatkan Toyo daripada kes politik wang, dan Mahathir yang menjadi ayah kepada Mukhriz.

Khairi telah menjanjikan perpaduan terutamanya di dalam pemuda UMNO sendiri. Namun, hakikatnya ia juga ungkapan yang sama yang dituturkan oleh orang-orang sebelumnya. Namun, perpaduan di dalam UMNO hanya dilihat seperti anjing dan kucing. Sempena pemergian Hisham daripada pemuda dengan membawa bersama kerisnya, sudah pasti Khairi akan turut mengubah gimik tersebut.

Kalau Hisham dilihat ketinggalan dengan keris tersebut, mungkin Khairi yang lebih semangat meggantikan beliau dengan menggunakan senjata yang lebih baru untuk memecahkan bangsa. Hisham yang sudah banyak menyusahkan orang itu, digantikan oleh Khairi yang mungkin lebih parah daripada itu, walaupun hari ini beliau menjanjikan perpaduan.

Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga. Janji-janji manis ini akan dilihat hasilnya tidak lama lagi. Begitu juga Najib, yang hanya berapi-rapi pada mulut ketika bercakap, tetapi haprak. Semua pimpinan yang menang ini akan diukur sendiri oleh rakyat, dan saya yakin pemerintahan Najib ini lebih teruk berbanding Pak Lah. Ini kerana, belum jadi PM lagi sudah timbulkan banyak masalah!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Wednesday, March 25, 2009

ADAKAH KERIS LAMBANG PERPADUAN ANTARA BANGSA?


Malaysiakini telah mendedahkan kenyataan Hishamuddin, bahawa perarakan dan mencium keris itu adalah lambang perpaduan. Perutku tergelak sepuas-puasnya dengan kenyataan pelik itu. Keris adalah lambang perpaduan? Sejauh manakah kebenarannya? Kenapakah keris yang dipilih, tidak pistol atau pedang samurai? Kenapa pula al Quran tidak dijadikan sebagai lambang perpaduan?

Keris adalah senjata untuk bertempur, dan ia tidak digunakan untuk memotong sayuran ketika memasak atau digunakan untuk menebas lalang di halaman ruman. Keris digunakan untuk bertarung dengan pihak lawan, sama seperti pistol yang digunakan hari ini. Tetapi, apa yang peliknya, hari ini Hisham mengatakan bahawa “keris” adalah lambang perpaduan. Pelik bukan?

Sepatutnya keris digunakan sebagai lambang kekuatan, ketuanan dan sebagainya. Tetapi, malangnya ia digunakan sebagai lambang perpaduan, dan ia adalah satu bentuk penipuan yang nyata! Malaysiakini menceritakan….

“Menurut Hishammuddin lagi, tidak ada niat di sebalik apa yang dilakukan, selain untuk melihat keris sebagai simbol yang boleh menyatupadukan dan simbol untuk merapatkan pelbagai kaum”

Menyatupadukan pelbagai kaum? Sejauh manakah kebenarannya? Orang cina dan india tidak pernah menggunakan keris sebagai senjata. Dan langsung tidak dilihat keris itu simbol perpaduan antara kaum. Buat malu kaum saja!... Pada saya ia adalah lambang fanatik bangsa. Tambahan pula Malaysia yang berbilang bangsa, tetapi Hisham menggunakannya untuk menyatukan bangsa dan kaum!

Sama sahaja sekiranya Hisham membuat perarakan mencium pistol atau senapang patah! Ia juga senjata sama seperti keris. Adakah pistol itu merupakan lambang perpaduan? Tetapi Hisham mengiyakannya! Kebiasaannya, orang gila saja yang mengaggap demikian. Namun, saya tidak sampai hati untuk menuduh Hisham sebagai gila, tetapi, mungkin dia tersilap. Dia sendiri telah mengaku bahawa selepas ini perarakan seperti itu tidak akan diulangi lagi.

Tahniah saya ucapkan. Semoga kata-kata itu menjadi kenyataan. Cuma, saya ada satu cadangan kepada beliau, untuk menampakkan simbol kesatuan, iaitu dengan al Quran. Al Quran adalah lambang perpaduan semua manusia, bahkan semua makhluk di dunia ini. Bukankah elok sekiranya perarakan tersebut diakhiri dengan mencium al Quran, atau dimulakan dengan bacaan al Quran?

Saya harap, cadangan saya ini diterima oleh beliau untuk masa akan datang. Bahkan saya juga berharap semua ahli UMNO sendiri mengamalkan sedemikian sebagai tanda keagungan Islam. Walaubagaimanapun pelaksanaan dan kefahaman al Quran itu lebih penting, berbanding segala-galanya.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

PANDUAN JIKA ANDA DITAHAN POLIS

'Buku merah' Majlis Peguam - panduan berguna bagi seseorang yang tidak biasa ditahan polis atau buta undang-undang sewaktu berdepan dengan pihak berwajib itu.

Edisi bahasa Inggeris risalah kecil panduan asas itu kini boleh diperolehi di laman web rasmi badan profesional itu, www.malaysianbar.org.my

Risalah dua halaman 'Polis dan Hak Asas Anda' disediakan oleh satu jawatankuasa kecil Majlis Peguam yang dikenali Tindakan Anti Penyalahgunaan Kuasa Polis (Tangkap).

Dalam buku kecil itu terdapat panduan:

> Seseorang berhak meminta kad pengenalan polis ketika ditahan. Jika anggota polis itu menunjukkan kad merah, anda boleh mengabaikan arahannya kerana dia sedang digantung tugas.

> Anda juga berhak menelefon ahli keluarga, rakan atau peguam untuk menyampaikan maklumat mengenai penahanan seperti, masa, tempat dan sebab ditahan dan lokasi tahanan,

> Anda mungkin ditahan selama 24 jam di balai polis atau dalam penjara untuk membantu siasatan.

Buku panduan itu menjelaskan juga cara-cara memberikan keterangan kepada polis bawah Seksyen 112 Kanun Acara Jenayah, selain prosedur tahanan reman dan tatacara pemeriksaan badan.

Ia juga memuatkan nombor telefon pejabat-pejabat Pusat Bantuan Guaman (LAC) badan profesional itu di seluruh Semenanjung.

Kira-kira 100,000 salinan 'buku merah' telah dicetak untuk edaran kali pertama bulan lepas.

Edisi bahasa Melayu buku merah akan diedarkan, termasuk di laman web, apabila ia siap disediakan.

- Malaysiakini

UMNO MEMANG SUDAH GILA


Lim Kit Siang hari ini telah dihalau keluar dari dewan kerana mengatakan “UMNO GILA”. Beliau tidak mahu menarik kata-katanya walaupun sudah beberapa kali diminta untuk berbuat demikian. Sebelum kita menuduh mana-mana pihak sebagai bersalah, mari kita ikur dengan akal. Sejauh manakah kebenaran atau kesalahan kata-kata Lim Kit Siang tersebut.

Lim dihalau kerana menyifatkan UMNO sebagai gila. Tetapi, sebelum ini, UMNO pernah mencarut di dalam dewan. Speaker ketika itu mengalami masalah pekak telinga pula. Nazri Aziz antara orang yang kuat mencarut di dalam dewan, tidak pernah digantung kerana speaker dewan mengalami pekak telinga.

Tetapi, hari ini, apabila Lim mengatakan UMNO Gila, dan hakikatnya UMNO memang sudah gila, terus dihalau keluar. Walaupun Lim berkata benar, tetapi dia pula yang dihalau keluar. Sama seperti apa yang terjadi pada Gobind. Bagaimanakah kita boleh menyifatkan UMNO sebagai gila?

Gila bermakna tidak waras ataupun tidak berakal. UMNO adalah satu pertubuhan, yang tidak mempunyai otak. Oleh itu, tiada akal pada UMNO. Lim tidak mengatakan gila kepada seseorang sepertimana yang telah dibuat oleh Mahathir. Lim mengatakan UMNO dan bukan mengatakan “orang UMNO”.

Semua mengakui bahawa, makhluk Allah yang dikurniakan akal ini ialah jin dan manusia sahaja. UMNO bukanlah jin, dan bukan juga manusia. Ia adalah sebuah pertubuhan. Oleh itu, memang logiklah sekiranya dikatakan UMNO itu gila.

Di dalam situasi yang lain pula, UMNO boleh dikatakan gila kerana melanggar peraturan yang dibuat oleh mereka sendiri. Sekiranya anda berada di kawasan perumahan, kemudian anda terlihat seorang polis menyamun seorang perempuan. Sudah pasti anda akan mengatakannya, “mungkin polis gila kut” atau “penyamun yang beruniform polis”.

Hari ini, mereka mengaku bahawa mereka adalah polis, dan bukannya penyamun yang berpakaian polis. Oleh itu jelas kita sepatutnya mengatakan mereka adalah polis yang gila. Begitu juga UMNO, tidak mungkin kita mengatakan bahawa semua orang yang mengamalkan politik wang di dalam UMNO itu hanyalah dalang-dalang misteri yang berlakon sebagai UMNO.

Oleh itu, layaklah mereka yang melanggar peraturan yang dibuatnya sendiri sebagai seorang yang gila. Namun, memang benar apa yang pernah saya tulis sebelum ini “Mahathir dan Zaid, siapakah yang tidak waras?” yang menceritakan perihal “gila”. Hari ini, kita boleh menyatakan UMNO sebagai gila, kerana terdapat ciri-ciri gila tersebut.

Contoh yang lain, UMNO menggunakan polis untuk menghalang rakyat daripada menyampaikan suara mereka dengan cara aman. Tetapi, apabila UMNO sendiri membuat perhimpunan yang mengancam keselamatan dan menimbulkan huru-hara, boleh pula polis mengeluarkan permit. Ini semua kerja UMNO, bukan setakat gila bahkan layak digelar bangang. Tetapi, apabila orang menegur tindakan gila dan tindakan bangang mereka, mereka pula menghalau orang tersebut.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

HISHAMUDDIN KONONNYA SEORANG PENDEKAR


Hari ini, Hishamuddin telah mengubah wataknya daripada seorang yang “pemalu” kepada seorang pendekar yang garang. Gayanya itu sememangnya mencederakan perut-perut orang yang mendengarnya. Semua pendengar tercedera perut kerana tidak tahan gelak, melihat gayanya itu. Kata-kata tersebut diiringi dengan keris dan menciumnya. Kononnya dia seorang pendekar Melayu. Pendekar Melayu haprak yang menjahanamkan Bahasa Melayu ada la.

Dalam ucapannya itu, beliau menempelak projek peralihan kerajaan persekutuan "16 September" yang diusahakan oleh penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkannya "petualang yang cuba mengajar anak ketam berjalan betul". "Ada petualang yang secara sumbang mengisytiharkan bahawa akan berlaku pertukaran kerajaan pada 16 September 2008. Lalu disemai benih keraguan di kalangan rakyat hingga menjejaskan keyakinan dunia."Maha Kuasa Tuhan yang menentukan, realiti yang terjadi adalah di sebaliknya; apabila peralihan kuasa telah berlaku di negeri Perak. Demikian kebenaran ketentuan Ilahi menidakkan dakwaan orang yang bersifat takabbur, bersifat riak, bersifat sombong. "Demikian bidalan Melayu kepada ketam yang cuba mengajar anaknya berjalan betul," katanya.Tambahnya, "petualang" tersebut seorang yang "gilakan kuasa, sanggup bersekongkol dengan musuh, menghina tanah air sendiri di serata dunia, mempersenda institusi raja, manusia berbagai-bagai topeng yang mengamalkan budaya hipokrasi dan lain di depan, lain di belakang.""Siakap senohong gelama ikan duri, cakap bohong lama-lama jual negeri," katanya. "Pergerakan Pemuda Umno hari ini mengambil ketetapan untuk menentang habis-habisan permainan politik kotor dan keji oleh Si Petualang ini."

Inilah beberapa kata-katanya yang sempat diciplak daripada Malaysiakini. Melucukan bukan. Sebelum saya mengulas kata-katanya, Malaysiakini juga menunjukkan gambar beliau menyarung keris, kononnya seorang pendekar. Tapi, pegang keris pun tak betul!!

Hisham mendakwa bahawa Anuar Ibrahim cuba mengajar anak ketam berjalan betul, sedangkan beliau lupa, PPSMI itulah contoh Hisham sendiri yang mengajar anak ketam belajar betul!! Memang memalukan. Kata-katanya terpalit ke mukanya sendiri. Seolah-olah mengambil najis kucing lalu ditempek ke muka sendiri sambil berkata, tahi kucing adalah najis yang perlu dihindari!

Beliau juga mengatakan bahawa Allah SWT telah menjadikan impian 16 september tersebut menjadi terbalik, iaitu kejatuhan Negeri Perak ke tangan BN. Inilah satu keaiban yang dituturkan oleh seorang yang merasakan dirinya seorang pendekar. Pendekar pun belajar agama, tetapi Hisham mungkin tersilap faham. Perbuatan Zambry merampas Perak adalah secara haram, mana mungkin perbuatan itu diredhai oleh Allah! Haprak punya Hisham.

Selain itu, Anuar juga dikatakan sebagai seorang yan gila kuasa, bersekongkol dengan musuh untuk menghina tanah air. Adakah Hisham lupa, beliau sendiri yang menghina Bahasa Malaysia sendiri! Mempersenda institusi Raja? Siapakah yang melakukan demikian kalau bukan UMNO sendiri. Memang kata-kata itu terpalit ke mukanya semula.

“cakap bohong lama-lama jual negeri”… Adakah Hisham tidak sedar, dia telah pun menjual Bangsa Melayu kepada mat saleh? Sudahlah cakap pun putar belit, bukan setakat menipu, jual bangsa pula. UMNO menentang politik kotor? Siapakah yang mengamalkan politik kotor, dan ia telah pun dibuktikan oleh Lembaga Disiplin sendiri. Haprak punya Hisham.

Nasihatku kepada Hisham, kononnya seorang pendekar yang memperjuangkan Melayu. Hindarkanlah diri anda daripada menuturkan kata-kata yang mengutuk diri sendiri. Sekiranya anda tidak mahu mengutuk diri sendiri, lebih baik diam. Apabila anda berkata, sudah nampaklah keaiban itu. Selain itu, Najib perlu mempelajari tatasusila dan adab sebagai seorang pendekar. Sedap mulut memanggil orang sebagai petualang sedangkan diri sendiri yang menjahanamkan anak Melayu.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

NAJIB DIKEJAR HANTU ALTANTUYA


Gambar diciplak daripada sangpemantau.blogspot.com
Akhbar dari Indonesia yang menceritakan tentang kes Altantuya
.
Seluruh dunia hari ini memerhatikan gelagat Najib yang dikatakan akan menjadi Perdana Menteri Malaysia. Mereka tertanya-tanya, kenapakah orang yang terlibat di dalam kes Altantuya boleh naik sebagai Perdana Menteri? Sudah banyak berita di seluruh dunia yang memberitakan tentang hal tersebut. Dan segalanya bukanlah rancangan PR, kerana PR hanya di Malaysia sahaja.

PR langsung tidak mempunyai pengaruh untuk mengeluarkan berita tersebut di Liberation, akhbar Indonesia dan beberapa lagi akhbar dunia. Sekiranya Najib menuduh pembangkang yang menjadi dalang di sebalik memburukkan namanya, ia adalah satu tuduhan yang langsung tidak logik. Sebelum ini Najib menjangkakan beliau mampu untuk menyekat berita-berita seperti ini dengan menggantung Gobind, dan sebagainya.

Tetapi, apa yang telah didedahkan oleh dunia hari ini, sangat memberi cabaran kepada beliau untuk menghadapinya. Saya masih teringat lagi kata-kata Gobind sebelum digantung. Beliau cuba mengemukakan soalan tersebut supaya Najib dapat berjaga-jaga untuk membersihkan namanya selepas ini. Tetapi, malangnya, Gobind pula yang digantung, dan akibatnya segala kata-kata Gobind itu menjadi kenyataan.

Kes Altantuya ini, sangat memberi kesan yang mendalam kepada Najib di dalam melaksanakan kariernya, lebih-lebi lagi apabila beliau bakal menjadi Perdana Menteri. Sudah pasti seluruh dunia akan terkejut dengan kenaikan tersebut. Walaupun Najib sendiri telah mendakwa bahawa UMNO dalam proses pembersihan, tetapi bagaimana pula namanya yang terpampang di dada-dada akhbar dunia?

Saya yakin, Najib merasa tidak tenang dengan Kes Altantuya tersebut. Saya tidak menuduh beliau adalah dalang disebalik kes ini, tetapi, apa yang penting ialah, beliau mesti membersihkan namanya sebelum menjadi Perdana Menteri Malaysia. Sekiranya beliau gagal berbuat demikian, beliau akan terus dicemuh oleh dunia, dan nama Malaysia sendiri akan menjadi buruk!

Oleh itu, terdapat sebuah artikel yang bertajuk “Pak Lah dianggap hero sekiranya dapat menghalang Najib daripada menjadi PM”. Sebelum ini juga Zaid sudah meminta supaya Yang Dipertuan Agong tidak bersetuju dengan kenaikan Najib sebagai Perdana Menteri. Ini kerana, bukanlah untuk memfitnah Najib, tetapi untuk menjaga nama baik Negara Malaysia sendiri.

Kalaulah terdapat orang-orang UMNO yang menyuruh kita supaya tidak menyebarkan fitnah, tetapi kamu semua jangan lupa, sepatutnya kamu pergi memberitahu hal ini kepada akhbar-akhbar dunia tersebut. Kedudukan Najib sangat goyah ketika ini, dan memungkinkan beliau bukanlah Perdana Menteri akan datang.

Namun, segalanya adalah perancangan Allah. Dialah yang berhak menentukan segalanya. Cumanya, untuk Najib, anda haruslah membersihkan nama anda, sekiranya tidak mampu saya meminta anda supaya berundur dan menarik diri daripada menjadi Perdana Menteri. Ini semua adalah kebaikan kita bersama. Sekiranya anda terus menginginkan jawatan itu, seluruh rakyat Malaysia akan terpalit tuduhan tersebut, dan nama anda semakin teruk di mata dunia.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Tuesday, March 24, 2009

BLOG, HARAKAH, SUARA KEADILAN, PLAK POKOK DAN SMS – TENTERA ALLAH YANG MENGHANTUI UMNO


Di dalam memori kejatuhan UMNO hari ini, terlintas di fikiran saya untuk memikirkan tentang tentera Allah yang menyerang UMNO, walaupun ia bukan dari kalangan manusia sendiri. Sekiranya kita memerhati kepada sejarah serangan Abrahah terhadap Kota Mekah, Allah SWT telah menunjukkan kuasanya dengan menghantar burung-burung untuk menjahanamkan mereka. Walaupun Abrahah memiliki jentera tentera yang kuat.

Namrud, seorang pemimpin yang zalim dibunuh oleh seekor nyamuk yang masuk ke dalam telinganya, walaupun beliau mempunyai tentera yang ramai dan harta yang kaya. Karun, seorang kaya yang menjadi sumber kewangan Firaun, dimatikan oleh Allah SWT dengan ditelan oleh bumi yang merupakan makhluk Allah.

Tentera Jalut yang mempunyai sejarah kekuatan yang hebat, telah dikalahkan oleh Islam yang diketuai oleh Talut. Bilangan orang Islam yang sedikit telah menjadikan mereka berkeyakinan untuk mengalahkan Islam, tetapi Allah SWT telah menghantar tentera yang tidak dapat dilihat oleh mereka, sehinggakan mereka kalah seteruk-teruknya, walaupun mereka adalah tentera yang hebat ketika itu.

Firaun yang mendakwa dirinya tuhan, dimatikan oleh Allah dengan ditelan oleh tentera Allah, iaitu laut. Walaupun dia cuba menunjukkan ketuhanannya, namun, dia tetap mati dengan diserang oleh tentera Allah. Ketika zaman Nabi Muhammad SAW, orang Islam mampu menghadapi tentera kafir di beberapa siri peperangan, kerana mendapat bantuan daripada tentera Allah SWT.

Ketika perang Badar, yang menyaksikan kekuatan orang Islam hanya 313 orang bertempur dengan orang kafir yang seramai 1050 orang lengkap bersenjata. Namun, orang kafir tetap tersungkur kerana tentera Allah SWT bukan hanya manusia yang sedikit itu.

Ketika perang Ahzab, tentera kafir yang telah bergabung dengan beberapa kekuatan besar, dan mampu mengepung orang Islam di kawasan madinah. Lalu Allah SWT menghantar tenteraNya yang berupa angin ribut untuk menjahanamkan semuanya sekali, walaupun pada mulanya mereka menyangka, mereka adalah yang terkuat.

Inilah hakikat sejarah yang telah diceritakan di dalam al Quran, Hadis, dan sejarawan Islam sendiri. Selain itu, pengkaji eropah juga turut mengakui kesahihan cerita ini di dalam jurnal-jurnal mereka. Sejarah yang telah diceritakan ini sepatutnya dijadikan pengajaran bagi UMNO hari ini. Mereka menyangka kekuatan polis yang mereka miliki mampu menyekat PR yang cuba menegakkan kebenaran.

Mereka juga menyangka bahawa media yang mereka kuasai mampu untuk melenyapkan kebenaran yang nyata. Mereka mampu untuk menyekat Harakah dan Suara Keadilan, tetapi mereka tidak mampu menyekat kebenaran yang bukan hanya pada dua makhluk itu sahaja. Mereka cuba menjahanamkan Plak Pokok supaya memori demokrasi itu tidak tersingkap, tetapi hakikat itu terus melekat di memori setiap insan.

Mereka juga menangkap dan menahan bloggers dan cuba membuat akta khusus untuk blog, namun, kebenaran itu tetap terserlah. Walaupun mereka menangkap semua bloggers, dan menghapuskan penggunaan internet di Malaysia sekalipun, Allah itu Maha Berkuasa. Tentera Allah SWT mampu menjahanamkan UMNO dalam sekelip mata, tetapi mereka masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk bertaubat.

Wahai UMNO, sedarlah sebelum terlambat, tentera Allah itu banyaknya tak terkira. Lidah yang ada pada mulut anda juga merupakan tentera Allah, dan bila-bila masa sahaja lidah itu akan menyerang anda. Hanya menanti arahan daripada Allah untuk menjahanamkan anda. Duit yang anda miliki juga adalah tentera Allah, dan ia menanti untuk menyerang dan menjahanamkan anda. Bertaubatlah sebelum terlambat.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

DILEMA DI ANTARA MB HARAM DAN PERHIMPUNAN HARAM


Persengketaan media hari ini banyak membicarakan tentang MB Haram. BN telah melabelkan Nizar sebagai MB Haram, manakalah PR pula melabelkan Zambry sebagai MB Haram. Selain itu terdapat juga yang berkata “tidak tahu”, “malas ambil tahu” dan “suka hati awaklah”. Tetapi, ramai yang masih belum jelas, siapakah MB Haram sebenarnya berdasarkan ukuran ilmu kita. Sekiranya kita mengatakan Zambry sebagai MB Haram, sudah pasti Nizar itu MB sebenar, dan begitulah sebaliknya.

Setakat ini saya masih belum mendengar seseorang yang mengatakan, kedua-duanya MB Haram, atau kedua-duanya MB sebenar. Oleh itu, bagaimanakah kaedah menggunakan akal untuk menentukan siapakah MB sebenar?

Zambry telah “mengambil” jawatan Menteri Besar daripada Nizar, dengan menggunakan cara halal atau haram? Ya, sudah terbukti dia menggunakan cara haram untuk mendapatkan jawatan MB, oleh itu, beliau boleh disifatkan sebagai MB Haram. Manakala Nizar menjadi MB dengan cara halal dan cara sebenar, maka beliau adalah MB yang sebenar.

Oleh itu, dengan mudah kita boleh mengenali bahawa Zambry adalah MB Haram. Di dalam situasi yang lain pula, terdapat penggunaan perkataan “Perhimpunan Haram”. Perhimpunan haram dikatakan perhimpunan yang tidak mendapat permit untuk melaksanakannya. Permit tersebut dikeluarkan oleh pihak polis.

Sekarang kita bandingkan, di antara MB Haram yang naik tanpa keizinan rakyat, dan melalui cara “rampasan”, paksaan dan sebagainya. Manakalah perhimpunan haram tidak mendapat keizinan pihak polis. Sedangkan perhimpunan haram tidak merosakkan harta benda, apatah lagi mencederakan orang lain.

Tetapi, pihak polis telah mencederakan mereka, menyuap mereka dengan gas pemedih mata dan menyembur mereka dengan air. Tetapi Zambry? Mendapat pengiktirafan Najib pula! Memang memalukan. Bukankah semua ini diperhatikan oleh dunia? Dan sudah pasti orang yang menyaksikan semua adengan ini, mempunyai akal untuk mengukur “keadilan” yang cuba dicantas.

Oleh itu, pihak polis telah melakukan satu kesilapan besar di dalam karier mereka. Mereka menggunakan motif “menjaga keamanan” sedangkan mereka mencemarkan keamanan tersebut. Kesilapan ini perlu diperbetulkan supaya mereka dikenali sebagai “polis” bukan perampas hak manusia lain.

Wahai pihak polis, tugas sebagai pihak polis bukanlah menjadi anjing suruhan. Tetapi melaksanakan kebenaran dan keadilan yang sebenar-benarnya. Nilai keadilan ini telah dicampakkan oleh Allah di dalam hati manusia, tetapi ramai yang mahukan kezaliman berbanding keadilan. Akhirnya mereka dibalas kerana perbuatan mereka sendiri.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

WAHAI GADIS MUDA, ENGKAU SEMAKIN TUA


Kehidupan manusia sentiasa bergerak ke hadapan, tanpa melihat ke belakang dan masa itu tidak boleh berundur. Sekiranya kalam itu sudah tertutur, tidak mampu untuk ditarik balik. Sekiranya perbuatan itu sudah terlanjur, juga tidak mampu untuk ditarik balik. Wahai gadis muda, engkau semakin hari semakin tua. Engkau tidak mampu menahan masa daripada terus bergerak sepertimana engkau tidak dapat menahan bumi ini daripada beputar.

Engkau juga tidak mampu menahan matahari daripada terbit atau tenggelam. Semua inilah yang menggerakkan masa itu. Kehidupan muda hanya sementara, dan kecantikan semasa muda itu akan hilang dengan cepat. Sekiranya engkau merasakan umur 22 tahun itu ialah paling cantik, ia akan hilang apabila engkau berumur 23 tahun. Tempoh kecantikan itu hanyalah setahun.

Adakah engkau merasakan kecantikan itu berterusan? Wajah muda itu tidak selamanya begitu. Engkau tidak dapat menahan umur itu daripada meningkat. Engkau tetap akan tua, atau mati ketika masih muda. Apakah bekalan engkau ketika itu? Wajah muda engkau? Segalanya langsung tidak berguna. Muka itu tetap dimakan ulat, dan badan itu tetap dimamah tanah.

Sekiranya engkau diberikan umur oleh Allah supaya dipanjangkan lagi, muka muda itu pasti akan hilang dan digantikan dengan muka tua. Sekiranya engkau berusaha mengekalkannya, engkau hanya muda pada cermin, sedangkan tubuh engkau tetap mengakui bahawa engkau adalah orang tua yang terasa muda.

Walaupun begitu, petua untuk mengekalkan muda itu tetap ada. Walaupun umur itu semakin tua, iman itu tidak pernah tua. Bahkan ia semakin tebal dan matang. Iman itu tidak akan berkurangan disebabkan kurangnya umur, tetapi ia kurang disebabkan kurangnya amalan. Kalau engkau hanya gilakan kecantikan dengan mengenakan pelbagai lotion, ia akan hilang dengan mudah. Tetapi sekiranya kecantikan itu kurniaan Allah dan ia dihiasi oleh iman di dalam diri, ia akan kekal selamanya.

Carilah kecantikan yang sebenar. Ia tidak ada pada lotion yang bertimbun, tetapi ia milik Allah Yang Maha Cantik, dan Allah sukakan benda yang cantik dengan Iman. Tetapi, engkau jangan lupa wahai gadis muda, walaupun hari ini engkau merasa engkaulah orang paling cantik pada pandangan manusia yang buta, Allah mampu menghilangkannya dengan cepat.

Seorang gadis cantik pada mata manusia, apabila mengalami kemalangan dan mengubah mukanya. Seorang gadis cantik pada mata manusia, apabila terkena penyakit kulit, terus mengubah mukanya. Tetapi, sekiranya ia mempunyai iman, dia masih cantik dan terus cantik pada pandangan Allah, dan Allah berkuasa untuk mencantikkan rupanya kembali!

Oleh itu, sekiranya engkau tidak mahu mencantikkan diri dengan iman, engkau akan hodoh disebabkan dosa. Kecantikan pada pandangan manusia yang buta itu akan hilang sekelip mata, dan Iman di dalam hati itu bukanlah diukur dengan mata manusia yang buta itu, dan inilah kecantikan sebenar.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

TV 3 SEPATUTNYA LEBIH AWAL DIGANTUNG


Hari ini, akhbar Harakah dan Suara Keadilan telah digantung oleh KDN kerana dikatakan menyebarkan berita yang palsu, dan mengandungi unsur-unsur hasutan. Tindakan KDN yang menggantung kedua-dua akhbar ini adalah satu tindakan yang bersifat kebudak-budakan, seolah-olah “melatah” apabila keaiban sendiri didedahkan. Persoalan yang ingin saya timbulkan di dalam artikel ini ialah “Bagaimana pula TV3?”.

TV3 yang selama ini pernah disaman kerana menyebarkan fitnah (bukan menyebarkan berita), dan masih terus bergiat dalam menghancurkan PR. TV3 sudah lama dilihat sebagai agen UMNO untuk meluaskan empayar media mereka. Namun, pada pandangan saya, TV3 hanyalah alat penyebar fitnah. Sedangkan pimpinan UMNO sendiri sudah mengatakan bahawa “kita tidak boleh memfitnah”…

Semalam juga telah disiarkan oleh Utusan bahawa PM sendiri menegah ahli UMNO menyebarkan fitnah. Sebelum itu, Rafidah dan Khairi, apabila difitnah, terus melatah lalu mengeluarkan kenyataan tentang fitnah yang semakin parah. Tetapi apabila TV3 menyebarkan fitnah, mereka pula bertepuk tangan, termasuk KDN.

Manakala hari ini, apabila Harakah dan Suara Keadilan telah digantung, lebih menampakkan bahawa kerajaan hari ini seolah-olah “sudah habis cara” untuk menghalang kebenaran ini tersebut. Ingin saya ingatkan di sini bahawa kebenaran itu, sekiranya diizinkan oleh Allah SWT, ia tidak mampu disekat dengan kekuatan manusia yang kerdil ini.

Wahai KDN!, anda tidak mampu menyekat air yang mengalir, anda tidak mampu menyekat masa daripada terus berjalan, anda tidak mampu menyekat cawan kaca yang terjatuh daripada pecah, anda juga tidak mampu menghalang kebenaran daripada tersebar. Walaupun hari ini, Harakah dan Suara Keadilan digantung, percayalah, kebenaran itu bukan hanya melalui Harakah dan Suara Keadilan sahaja, bahkan lebih banyak lagi yang mampu menyampaikan kebenaran.

Percayalah, tindakan anda ini hanyalah tindakan yang sia-sia dan telah dikategorikan sebagai menyekat daripada jalan Allah SWT. Balasan bagi mereka yang menyekat daripada jalan Allah ini ialah mendapat Laknat Allah sepertimana yang telah dijelaskan di dalam Surah Hud 18-19. Kalau hari ini anda tidak percaya, marilah kita tunggu, siapakah yang menjadi mangsa terhadap kejahatan yang dilakkan oleh tangan mereka sendiri!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

SPR, JANGAN LAKUKAN TUGASAN UMNO!


Akhbar Utusan semalam telah mendedahkan kenyataan yang mengaibkan, bahkan membuka pekung di dada sendiri oleh SPR. Tajuk berita tersebut ialah “SPR kesal pembangkang ghairah berkempen sebelum penamaan calon”. Kenyataan tersebut dibuat oleh Pengerusi SPR sendiri, Tan Sri Abd Aziz Mohd Yusof, yang mengatakan bahawa tindakan pembangkan memasang bendera dan mengedar risalah sebelum penamaan calon dianggap haram.

Beliau berkata ……

“sebarang bentuk kempen seperti penyebaran risalah serta kain rentang yang mempunyai kata-kata menghina dan menghasut sepatutnya tidak boleh dilakukan sebelum penamaan calon pada 29 Mac ini”.

''Gantung bendera pun sebenarnya tidak boleh lagi, kalau sudah penamaan calon barulah boleh berkempen. Pada masa itu kempenlah sepuas-puasnya sehingga tengah malam 6 April ini”.

''Bagi saya Majlis Perbandaran Taiping (MPT) kena ambil tindakan kerana perbuatan menggantung poster dan bendera mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu, jadi kalau sudah ada yang pasang bendera atau poster maknanya ia dipasang secara haram,"

Pada pandangan saya, mengapakah beliau kesal dengan PR yang memasang bendera, sedangkan BN juga sudah melakukan perkara yang sama? Sekiranya haram, sudah pasti bendera-bendera BN itu juga diharamkan. Tetapi, langsung tidak dinyatakan di dalam kenyataannya. Jelas menunjukkan SPR mengeluarkan kenyataan yang memalukan. Hanya menyalahkan sebelah pihak sahaja.

Selain itu, sekiranya pemasangan bendera sebelum penamaan calon adalah diharamkan, kenapakah Malaysia yang sudah puluhan kali berpilihanraya, tidak pernah pula diharamkan? Baru sekarang diharamkan? Aziz juga tidak mengambil sebarang tindakan, hanya menyatakannya sebagai haram, kemudian duduk dan tengok sahaja.

Saya agak lucu dengan kenyataannya yang pertama sekali di dalam artikel ini. Penyebaran risalah dan kain rentang yang mempunyai kata-kata MENGHINA, boleh dilakukan, tetapi mestilah selepas penamaan calon. Haprak punya SPR!, mereka pula mengesyorkan supaya menyebarkan kata-kata hina selepas penamaan calon.

Tidak mengapalah, mungkin Aziz tersilap cakap. Mungkin beliau bermaksud lain. Tetapi apa yang menjadi persoalannya di sini ialah, kenapakah kempen tidak boleh dilakukan sebelum penamaan calon, sedangkan sebelum ini tidak pernah disebut.

Selain itu, turut diberitakan, bahawa Ketua UMNO bahagian Bukit Gantang meminta pembangkang berhenti daripada menghasut rakyat supaya membenci Mufti dan Sultan. Kenapalah Ketua UMNO ini berotak budak? Hanya menuduh tanpa bukti, sedap mulutnya menyebarkan fitnah! Kenapa Ketua UMNO ini tidak melaporkan ke pihak polis? Buktikan siapakah yang menyebar fitnah membenci Mufti dan Sultan.

Ketua UMNO Bukit Gantang ini sudah habis modal, lalu menebar fitnah mengatakan PR menghasut supaya membenci Sultan dan Mufti. Kalau begitu, saya pun ingin mengatakan kepadanya, mungkin juga UMNO yang berbuat demikian, lalu dituduh PR yang melakukannya. Kalau mereka meminta kepada saya bukti, saya hendak Ketua UMNO haprak tadi mengemukakan bukti terlebih dahulu untuk menduduh PR berbuat demikian!

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Monday, March 23, 2009

SEKIRANYA LEMBAGA DISIPLIN BENAR-BENAR BERDISIPLIN, TIADA SIAPA YANG LAYAK BERADA DI DALAM UMNO


Kes yang terjadi kebelakangan ini sepatutnya menjadi pengajaran kepada UMNO. Aktiviti rasuah mereka sudah mendarah daging di dalam tubuh UMNO. Sepertimana artikel yang pernah saya tulis sebelum ini, Lembaga Disiplin telah mengorbankan sebahagian untuk menyelamatkan sebahagian yang lain. Ini kerana, sekiranya Lembaga Disiplin benar-benar berdisiplin, tiada siapa yang layak berada di dalam UMNO!

Najib pun sudah banyak kes yang disenyapkan! Tetapi, ibarat kata Tengku Razaleigh, ia seolah-olah menangkap ikan bilis tetapi melepaskan ikan-ikan besar. Namun, realiti yang kita lihat hari ini, disiplin yang diamalkan oleh Lembaga Disiplin boleh dipertikaikan. Walaupun Ali Rustam dikatakan berlapang dada dengan keputusan tersebut, tetapi saya yakin, beliau masih tersenyum kerana beliau masih lagi KM di Melaka.

Sedangkan politik wang yang diamalkan oleh Ali sudah mampu mencampakkannya ke luar tingkap, tetapi UMNO masih lagi menganggapnya sebagai pejuang! Ya, beliau memang pejuang haprak. UMNO masih lagi mengakui kedudukannya sebagai KM. Inilah yang dikatakan permainan catur Najib.

Namun, sepertimana yang dikatakan, di dalam setiap lapisan UMNO, daripada atas sehinggalah prebet-prebet mereka, semuanya pengamal politik wang. Sekiranya semua ini tidak mengamalkan politik wang, mana mungkin Najib boleh naik menjadi TPM, dan tiada siapa yang akan menganggotai pimpinan UMNO. Siapakah yang melihat Najib sebagai seorang yang berkredibiliti? Melainkan dia memberi “duit raya” supaya orang mengatakan kredebiliti yang diciptanya.

Dengarlah nasihatku wahai Najib. Hidup anda di dunia ini hanya sementara. Anda akan berhadapan dengan dua lorong, samada mati atau menjadi seorang tua, dan akhirnya akan mati juga. Kalau anda dipanjangkan umur oleh Allah, anda akan mengenali apa itu nyanyuk. Ketika itu, adakah wang-wang haram ini dapat menyelamatkan anda? Adakah mereka yang anda rasuah hari ini dapat membantu anda kelak? Fikirlah sebelum terlambat.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

HARI INI KITA LEMAH – SHAHRIZAT


Sebuah kata-kata yang telah diungkapkan oleh Shahrizat “hari ini kita lemah” di dalam Akhbar Utusan semalam. Beliau mengatakan bahawa Wanita UMNO dalam keadaan lemah hari ini kerana beberapa faktor. Beliau juga telah mengemukakan bahawa ahli Wanita UMNO seramai 1.3 juta, namun, masih dianggap lemah dan tidak bermaya untuk menjadi tulang belakang kerajaan.

Apa yang saya agak tertarik dengan kata-kata Shahrizat ini, beliau yakin bahawa Wanita UMNO sememangnya lemah dan tidak bermaya. Beliau sendiri mengakuinya, sedangkan mereka (Wanita UMNO) mempunyai peruntukan yang banyak dan kemewahan yang berlipat ganda berbanding muslimat PAS. Tambahan pula beliau mengatakan bahawa ahli Wanita UMNO seramai 1.3 juta, satu bilangan yang banyak, tapi haprak.

Tetapi, dengan semua itu, Wanita UMNO masih lemah, tidak bermaya. Bagaimanakah boleh jadi sedemikian? Mari kita lihat kata-katanya lagi….

"Sepatutnya Wanita UMNO mesti menjadi suara lantang membela nasib wanita Malaysia”

"Tetapi hari ini persepsinya ialah Wanita UMNO telah gagal untuk memperjuangkan aspek politik yang paling kritikal untuk UMNO iaitu isu wanita, keluarga dan syariah,"

Antara perkataan yang mencuit hatiku ialah “membela nasib wanita Malaysia”, “isu wanita, keluarga dan syariah”. Ini kerana sememangnya perjuangan Wanita UMNO bukanlah untuk membela nasib wanita Malaysia, tetapi membela periuk nasi kami semata-mata. Perkataan kedua yang diungkapkan, adakah mereka memperjuangkan isu wanita, keluarga dan syariah? Tudung pun tak pakai!

Saya masih ingat lagi kata-kata seorang Wanita UMNO, bahawa dia lebih suka suaminya menyimpan perempuan lain daripada berpoligami. Siapakah yang berkata begitu? Semua orang menyaksikannya. Adakah ini perjuangan Wanita UMNO? Saya cabar kepada semua Wanita UMNO, tunjukkan kepada saya “seorang Wanita UMNO” yang menutup aurat dengan lengkap! Saya tidak pasti, samada mereka mengerti apa itu “menutup aurat dengan lengkap”?

Sudah mempunyai wang yang berjuta-juta pun masih lagi merasa lemah? Kenapa? Tidak cukup dengan duit yang ada? Ya, mereka hanya menerima wang tersebut lalu membanyakkan lemak di perut, sudah sememangnya akan menyebabkan tubuh itu lemah. Perjuangan mereka hanya duit, langsung tidak membawa sebarang makna.

Kalau Wanita UMNO masih lagi berterusan dengan perjuangan seperti ini, mereka akan mengalami kegagalan besar di dunia dan akhirat. Penat lelah mereka (sekiranya ada), hanyalah sia-sia, langsung tidak membawa apa-apa kebaikan. Shahrizat pula perlu kembali kepada pelaksanaan Islam yang sebenar, BUKAN sepertimana yang difatwakan oleh Masyitah!

Masyitah sendiri pakai tudung tak habis, tetapi boleh pula mengeluarkan fatwa. Shahrizat lagilah, bukannya memakai tudung, tetapi memakai tutup kepala. Inikah perjuangan yang dimaksudkan? Hentikanlah dan bertaubatlah sebelum segala makhluk di muka bumi ini mejadi saksi terhadap perjuangan songsang kamu.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

DENGARLAH NASIHATKU WAHAI NAJIB


Akhbar hari ini menceritakan bahawa Najib telah mengagihkan sebanyak 3.2 billion kepada kontraktor untuk menjalankan projek-projek. Beliau menyifatkan bahawa pihak kerajaan memandang serius terhadap pembangunan dan kemajuan ini. Selain itu, pengagihan ini dibuat selepas dua minggi selepas Bajet Mini dibentang. Apa pandangan anda? Adakah Najib pantas membuat kerja, atau pantas mengkayakan kroni-kroninya?

Saya tidak menuduh Najib cuba mengkayakan kroni-kroninya, tetapi sejarah yang telah dirakamkan sebelum ini, UMNO sememangnya begitu. Kami masih lagi meragui keikhlasan hati Najib ketika membentankan Bajet Mini tersebut. Kenapakah Najib cuba mengkayakan kroni-kroninya? Apakah tujuannya membentangkan Bajet Mini yang begitu banyak itu?

Pada saya, kemungkinan yang berlaku ialah Najib mengambil pendekatan “2 dalam 1”. Atau dengan lebih jelas, beliau cuba memperdayakan rakyat dengan 60 bilion, dan dalam masa yang sama beliau mengkayakan kroni-kroninya sahaja. Sudah pasti, sekiranya rakyat tersebut tidak mempunyai akal, akan mudah terpedaya dengan bilangan yang banyak itu. Tetapi, kepada siapakah projek itu diberi?

Mana mungkin beliau memberikan projek yang besar itu kepada orang-orang “biasa” yang bukan dari kalangan kroni-kroninya. Ini kerana ia seolah-olah satu pembaziran kerana orang biasa tersebut, baginya tidak membawa manfaat. Manakala kroni-kroninya yang diberikan projek tersebut akan lebih memberi sokongan kepadanya. Namun, ini hanyalah teori. Sejauh manakah kebenarannya, Najib sendiri ada jawapannya.

Hari ini, Muhyidin pula cuba membela Najib, sekurang-kurangnya beliau memperoleh tempias-tempias keuntungan tersebut. Namun, Muhyidin juga tersilap langkah dengan menampakkan ketaksubannya kepada Najib. Bagaimana pula dengan Mahathir yang cuba ditarik oleh Najib? Ya, di antara strategi Najib ialah, beliau cuba menarik balik Mahathir dengan geng-geng tua nya yang seolah-olah merajuk dengan Pak Lah.

Beliau begitu menjaga reputasinya agar tidak tercemar. Beliau cuba menjadi seorang pemimpin yang benar-benar berpengaruh, tidak seperti Pak Lah. Namun, sejauh manakah hasil strateginya itu? Namun, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah juga. Sepandai-pandai Najib melompat, akhirnya akan terkantoi juga.

Harakahdaily 21 Mac memberitakan bahawa Akhbar Perancis, Liberation telah mengeluarkan satu berita bahawa Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya. Berita tersebut, sudah pun tersebar ke Perancis, apatah lagi di kalangan rakyat Malaysia sendiri? Tok Guru Nik Aziz menyarankan agar beliau dapat membersihkan namanya di mata dunia, sebelum kesnya itu menjahanmkan reputasi yang dibinanya dari sekarang.

Wahai Najib, anda perlu menerima hakikat, tiada manusia yang tidak membuat kesalahan, melainkan Nabi Muhammad SAW. Sedangkan anda cuba menyembunyikan kesalahan! Walaupun sudah dibuktikan beliau terlibat sebagai pengamal politik wang, namun, beliau masih dapat berlindung diri. Tetapi, di dalam kes Altantuya, sampai hari ini, rakyat masih kebingungan. Semua orang masih menanti Najib membersihkan dirinya dari tuduhan tersebut.

Kalau sebelum ini, Gobind telah dihalau keluar kerana meminta Najib membersihkan dirinya, tetapi hari ini, apakah tindakan Najib untuk membersihkan namanya di mata dunia! Hakikatnya Gobind cuba memberi peringatan kepada Najib, bahawa kedudukannya amat bahaya di mata dunia, tetapi, Gobind pula yang digantung. Hari ini, hakikat itu jelas dan sekiranya Najib bakal menjadi PM, seluruh dunia akan menyifatkan bahawa PM Malaysia terlibat dalam kes pembunuhan.

Di manakah Najib dapat meletakkan mukanya lagi? Adakah dia akan memenjarakan semua manusia di dunia ini yang menyangka begitu? Itulah, Tok Guru Nik Aziz memberi makluman awal, supaya reputasi Najib di masa akan datang terpelihara. Tetapi, kenapakah Najib masih lagi berdiam diri tentang kes tersebut? Entahlah. Hargailah nasihat ini sebelum terlambat.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

RAFIDAH DAN KHAIRI, PENYEBAR FITNAH YANG DIFITNAH


Hari ini, berita yang agak melucukan menyinggah di telinga saya, iaitu sebuah buku yang bertajuk “Tuah dan Sial Khairi Jamaluddin” yang dikatakan mengancam jiwanya. Lalu beliau telah membuat laporan polis terhadap penulisan buku tersebut kerana dikatakan alat penyebar fitnah terhadap dirinya, yang kononnya “bersih”. Beliau juga mengakui bahawa penulisan tersebut telah dibuat oleh UMNO sendiri untuk menjatuhkan reputasinya, kononnya baik.

Tetapi, bagi saya, ia seolah-olah membukti satu hakikat yang tidak boleh disangkal lagi. Bukankah sebelum ini Khairi terkenal dengan penyebar fitnah. Lidahnya tidak henti-henti menghina Islam dan ulama’. Tetapi hari ini, kelakuannya tersebut telah ditimpakan semula oleh Allah SWT ke mukanya sendiri. Ahli UMNO sendiri yang cuba memfitnahnya.

Saya tidak pasti samada benar buku itu adalah fitnah, tetapi persoalan utama yang perlu diperhatikan sekarang ialah “Adakah Khairi tidak melihat lidahnya memfitnah orang sebelum ini?”. Mulutnya cukup lancang berkata-kata, walaupun ia hanya omongan kosong yang tidak membawa sebarang makna.

Selain itu, Berita Harian hari ini mendedahkan kenyataan Rafidah Aziz yang kesal dengan SMS Fitnah yang tersebar luas, melibatkan fitnah terhadap dirinya. Padan muka! Saya masih ingat lagi beliau membidas kata-kata Tok Guru Nik Aziz yang menyifatkan mereka yang menolak hukum Allah ini sebagai binatang. Beliau (Rafidah) mengatakan …. “Islam tidak mengajar kita menuduh orang sebagai binatang….”. Pandai pula dia bercakap tentang agama, sedangkan tudung tak pernah pakai!

Sememangnya di dalam al Quran terdapat ayat yang menyebut tentang kebinatangan mereka yang menolak hukum Allah, tetapi Rafidah tidak membaca al Quran. Hari ini, Mahathir melabelkan Zaid sebagai “katak”, hei Rafidah, di manakah kenyataan kamu dahulu? Berani menolak kebenaran yang disebut oleh Tok Guru, tetapi, apabila Mahathir buat malu, lidah Rafidah kelu!

Memang padan muka dia dan Khairi difitnah! Sememangnya mereka patut difitnah kerana mereka memfitnah ulama’. Khairi yang sudah terkenal dengan pengamal politik wang sepertimana yang telah dibukti oleh Lembaga Disiplin, masih lagi mampu mempertahankan dirinya. Sama sahaja macam Rafidah, apabila difitnah, baru tergadah.

Di dalam artikel ini, saya ingin memberi nasihat kepada Khairi dan Rafidah, supaya menyedari perbuatan mereka yang lalu, dan tidak mengulanginya. Allah boleh mengembalikan semula fitnah-fitnah mereka dalam masa yang singkat. Sangat rugilah bagi mereka yang tidak menyesali perbuatannya terdahulu, walaupun sudah diberikan balasan.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

MEE SEGERA NAJIB DI BUKIT GANTANG


Sebelum ini, Najib beriya-iya mengatakan bahawa pembangunan dan kemajuan yang dijanjikan bukanlah secepat “mee segera”. Tetapi hari ini, mee segera buatannya sudah pun menjadi di Bukit Gantang. Mee segera ini berbentuk penurapan jalanraya. Saya pun sangat suka dengan situasi tersebut, tetapi sangat menyampah dengan Najib yang hanya tahu mengamalkan mee segera.

Saya tidak berkesempatan untuk mengambil gambar-gambar penghasilan dan pembuatan mee segera tersebut, kerana kamera digunakan oleh abang saya. Namun, sekiranya anda berminat untuk melihat mee segera tersebut, bolehlah ke Bukit Gantang, dan anda akan menyaksikan proses pembuatan Mee Segera Najib yang semakin giat dikembangkan.

Proses penurapan jalan yang dilakukan di Bukit Gantang sangat bergerak pantas. Seolah-olah dicucuk oleh sesuatu. Tiba-tiba sahaja jalan diturap. Kalau sebelum ini, jangan kata menurap jalan, bahkan memperbanyakkan kurap-kurap kat jalanraya!

Apa yang dilihat di Bukit Gantang ialah pencemaran penglihatan yang dilakukan oleh orang upahan UMNO. Mereka telah diupah untuk memasang bendera, kain rentang dan sebagainya. Tetapi, hanya sekadar mencemarkan pandangan. Saya pun hairan, siapakah yang sanggup menebalkan mukanya untuk memasang bendera BN? Saya yakin, sekiranya tidak diupah, tiada siapa yang sanggup memasang bendera biru itu.

Selain itu, ceramah oleh Masyitah, mufti Barisan Nasional juga diadakan, kononnya menarik pehatian penyokong-penyokong hantu BN di Bukit Gantang. Saya terkejut kerana mereka menghantar Masyitah untuk meraih undi, sedangkan beliau hanya tin kosong di dalam BN. Mereka cuba mengatakan “sekiranya PAS mengadakan ceramah, BN pun kena ada ceramah juga”.

Malangnya, BN bukan berceramah, tetapi “cuba belajar berceramah”. Sebab itulah mereka menghantar Masyitah, kerana Masyitah pandai mereka-reka fatwa. Oleh itu, beliau telah diberi kepercayaan oleh BN untuk bercakap di hadapan rakyat Bukit Gantang. Adakah Allahyarham Us Roslan sebelum ini berceramah seperti Masyitah?

Di sini, saya ingin memberitahu secara baik kepada BN. PAS tidak mengajar ahli-ahlinya taksub kepada individu semata-mata. Bahkan berpegang dengan Islam, bukannya bertaklid buta dengan pimpinan. Kami faham perjuangan kami. Kami tidak dipaksa atau dibayar untuk bersama PAS. Tidak macam orang BN. Sekiranya Allahyarham Us Roslan telah meninggalkan Bukit Gantang, tetapi perjuangan PAS tetap ada.

PAS tetap ada walaupun Allahyarham Us Roslan meninggal dunia. Perjuangannya masih hidup walaupun beliau sudah pergi. Itulah yang dinamakan perjuangan. Sekiranya pimpinan PAS meletakkan seorang yang lain sebagai calon, kami tetap menyokong calon tersebut, kerana kami tidak taksub kepada individu, tetapi berpegang dengan perjuangan yang dibawa.

Sebaliknya, apa yang terjadi di dalam UMNO sangat memalukan. Apabila hilangnya tokoh mereka disebabkan politik wang, mereka terus merasa tidak puas hati dengan pimpinan sendiri. Mereka berbalah sesama mereka, kerana itulah mereka digelar taksub kepada individu, bukannya perjuangan UMNO. Yang peliknya, setelah Ali didapati bersalah, sebahagian ahli UMNO seolah-olah merajuk dengan tindakan tersebut sehingga menyebabkan perpecahan.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah