Saturday, March 14, 2009

PILIHANRAYA TIGA BUKIT : JANGAN MASUK LUBANG BIAWAK DUA KALI


7 April ini akan berlangsunglah pilihanraya 3 bukit sepertimana yang telah diketahui umum. Hari ini, saya terbaca sebuah berita dari Malaysiakini tentang pendapat yang telah dikemukakan oleh Ismail Saffian, calon Barisan Nasional di Bukit Gantang. Beliau mengatakan kepada pemberita…

“"Yang pentingnya masyarakat di sini masa hari mengundi nanti kena beri kepercayaan mereka kepada BN"

Apabila terbaca kata-kata tersebut, bertambah pelik dan keliru dengan kalam tersebut. Bagaimanakah dia boleh mengatakan sebegitu sedangkan kekucaran yang ada di Negeri Perak hari ini sudah jelas bahawa ia adalah angkara Barisan Nasional. Bermula sebelum 6 Februari lagi (angkat sumpah), sehingga hari ini, Negeri Perak masih ditertawakan oleh dunia, dan dikritik seteruk-teruknya oleh ramai pengkaji.

Namun, apa yang menimbulkan tanda Tanya, seolah-olah Ismail Saffian sendiri tidak tahu menahu langsung tentang perkembangan di Negeri Perak. Kejahatan dan kekejaman yang telah dilakukan oleh UMNO sudah jelas nyata, tetapi beliau masih lagi seolah-olah memekakkan telinga daripada menerima hakikat kekejaman tersebut.

Seruan saya kali ini mengajak kepada ketiga-tiga wakil UMNO di ketiga-tiga kawasan ini supaya menjauhkan diri, dan meninggalkan UMNO serta merta. Sifat kukubesi UMNO sudah jelas di hadapan mata, kenapa masih lagi disokong UMNO itu? Adakah ia melaksanakan dan memartabatkan Islam? Atau merekakah pejuang bangsa?

Bahkan merekalah yang melenyapkan bangsa Melayu, merekalah yang menghapuskan Sekolah Agama Rakyat dan mereka jugalah yang menangkap pejuang-pejuang keadilan. Perkara paling pelik yang pernah saya terfikir ialah, bagaimanakah masih ada lagi orang yang sanggup menjadi calon Barisan Nasional?

Seruan saya kepada pengundi-pengundi UMNO, adakah kamu semua masih lagi tidak mahu menerima kebenaran yang sudah ada di hadapan mata anda? Kebenaran itu jelas, tetapi kamu sengaja memilih kesesatan berbanding kebenaran. Apakah kiranya kamu diazab di akhirat nanti, kamu masih boleh beralasan kamu tidak tahu?

Saya juga bingung, bagaimanakah UMNO yang sudah sebegini jadinya, masih terdapat segelintir yang menyokongnya? Setelah beberapa ketika memikirkan jawapannya, saya teringat bahawa artikel lalu yang pernah saya tulis di ruangan “tazkirah” yang bertajuk menolak Islam kerana DEGIL”.

Fahamilah artikel tersebut, supaya anda boleh mengalih pandangan anda yang selama ini sesat, kepada kebenaran yang sudah jelas cahayanya di hadapan mata. Janganlah mata anda dipejamkan daripada menerima cahaya tersebut, dan janganlah telinga anda ditutup daripada mendengar kebenaran tersebut. Ingatlah, Allah SWT tidak menzalimi sesiapa, tetapi manusia sendiri yang menzalimi diri mereka sendiri.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

UMNO MENGHINA AGONG, TIDAK PERNAH DIDAKWA

Beberapa hari kebelakangan ini, telah diberitakan bahawa beberapa orang telah ditangkap atas tuduhan menghina Sultan. Mereka didakwa menghina sultan ketika memberi komen di dalam beberapa buah blog. Semalam, salah seorang daripada mereka telah mengaku bersalah dan telah dikenakan dendan sebanyak RM 10 000. Saya agak keliru, apakah UMNO selama ini tidak pernah menghina Sultan?

Pada bulan Mac 2008, terdapat penghinaan Agung secara jelas di hadapan mata semua rakyat di Malaysia. Mereka telah menyifatkan Agong sebagai “binatang” secara terang-terangan, dan ia ditulis di atas kain rentang. Ia juga disiarkan di dalam televisyen. Adakah masih belum cukup bukti untuk mengesahkannya?
.

.
Saya agak sedih, apabila kejahatan ini hanya dipekakkan telinga oleh pihak yang berwajib, sedangkan penghinaan tersebut lebih jelas. Perhimpunan menghina Sultan itu juga tidak disembur dengan water cannon atau gas pemedih mata. Semua penghina-penghina Agong ini dibiarkan dengan kelakuan jahat mereka.

Tetapi apa yang berlaku hari ini, apa yang telah kita saksikan baru-baru ini, beberapa orang telah ditangkap atas dakwaan menghina Sultan. Persoalan yang timbul ialah …

“Bukankah UMNO lebih dahulu menghina Sultan? Mengapa mereka tidak didakwa?”

Sekiranya mereka beralasan tidak memiliki bukti, bermakna mereka telah berbohong! Ia disiarkan di dalam akhbar, televisyen dan laman web. Adakah pihak polis tidak menonton televisyen atau membaca akhbar? Tetapi, hari ini, orang yang menghina Sultan tersebut hanya memberikan di dalam ruang komen di dalam blog. Boleh jadi mereka tiada bukti. Kenapakah isu penghinaan Agong besar-besaran sebelum ini (Mac 2008, Terengganu) tidak dianggap bersalah?

Lebih teruk apabila, UMNO Terengganu menghina Agong, dan beberapa orang ini didakwa menghina Sultan. Bukankah penghinaan terhadap Agong itu lebih besar berbanding ini? Tetapi mereka terus memejamkan mata dan memekakkan telinga. Di manakah keadilan?

Tidak adil bukan? Fikirlah, masihkah anda menyokong UMNO? Tindakan polis sepatutnya tidak dikongkong oleh UMNO, mereka harus bertindak berdasarkan bukti. Sekiranya UMNO lebih dahulu menghina Sultan, dakwa lah mereka yang terlibat! Memang jelas ketidakadilan UMNO di dalam penyelesaian tentang krisis penghinaan terhadap Sultan.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

PENYOKONG NIZAR FANATIK?


Saya agak terkejut apabila mendapat tahu bahawa penyokong Dato Seri Nizar dikatakan sebagai fanatik. Walaupun saya agak lambat mendengar berita ini, namun saya rasa terpanggil untuk memberi sedikit pemahaman berguna kepada mereka yang membuat tuduhan tidak berasas ini. Mereka cuba mengaitkan dengan peristiwa baring di atas jalanraya, seolah-olah hendak membunuh diri ketika proses angkat sumpah Menteri Besar Haram.

Saya juga di antara penyokong Dato Seri Nizar, cuba merungkaikan pemahaman mereka yang melabelkan sesuatu tanpa kefahaman. Persoalan pertama yang ingin dilontarkan ialah, adakah ia dikatakan sebagai fanatik? Sekiranya anda menjawab “ya”, maka saya akan memberi satu analogi menarik. Fikirkan bersama. Pernahkah anda melihat seorang suami sanggup bermati-matian untuk menjaga isterinya? Pernahkah anda melihat seorang ibu yang bertarung dengan mati untuk melahirkan seorang anak?

Adakah semua ini juga dianggap fanatik? Ia adalah sebuah kasih sayang yang tidak terhingga. Sayang kepada kebenaran, keadilan dan tidak mahu ia dikoyak-koyakkan begitu sahaja. Hakikatnya Dato Seri Nizar adalah pilihan rakyat, yang disayangi oleh majoriti rakyat Negeri Perak. Masing-masing sanggup bermati-matian untuk memelihara haknya sebagai Menteri Besar pilihan rakyat.

Lebih teruk apabila kenaikan Zambry adalah secara haram! Apakah daya untuk menghalang daripada satu perkara haram itu berlaku? Seseorang tersebut sanggup bermati-matian untuk menghalang satu perbuatan yang haram. Adakah ia dilabelkan sebagai fanatik? Rakyat Perak berhak memilih sesiapa sahaja sebagai Menteri Besar mereka. Mereka sanggup bermati-matian untuk mempertahankan hak masing-masing, adakah ia dikatakan fanatik?

Seorang yang terlalu sayangkan handphone nya, sanggup bermati-matian bertarung dengan perompak untuk memeliharanya, apatah lagi seorang Menteri Besar yang mempunyai hak. Contoh yang lebih jelas, apabila seorang perompak datang merompak seseorang, adakah anda akan melabelkan orang yang dirompak itu kedekut kerana tidak memberi wang sakunya kepada perompak tersebut?

Menteri Besar sedang dirompak jawatannya dengan menggunakan FRU, Polis dan sebagainya. Adakah anda melabelkan Menteri Besar sebagai seorang yang gila pangkat sekiranya dia mempertahankan jawatannya? Bukankah “Menteri Besar” itu hak milik Dato Seri Nizar melalui pilihanrakyat sendiri? Mengapakah ia dirampas begitu sahaja? Rakyat Perak sanggup bermati-matian untuk mempertahankan hak masing-masing. Adakah mereka boleh dilabelkan dengan fanatik?

Mengapakah ahli-ahli UMNO tidak bijak berfikir di dalam masalah ini? Perkataan apa lagi yang boleh memahamkan mereka? Masih berkeras kepala hendak mengundi UMNO? Kezaliman UMNO sudah jelas di hadapan mata, masih lagi memekakkan telinga dan membutakan mata daripada menerima kebenaran?

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Friday, March 13, 2009

PENEMUAN MENAKJUBKAN

Misteri tapak kaki 1.5 juta tahun
.
Penyelidik, Prof Mathew Bennet menunjukkan kesan tapak kaki di Ileret, Kenya.

Kesan ditemui di utara Kenya dipercayai kedua tertua di duniaKAWASAN pesisiran Tasik Turkana, Ileret di utara Kenya menjadi tumpuan ramai baru-baru ini berikutan penemuan bersejarah tapak kaki manusia awal dipercayai berusia 1.5 juta tahun yang menyingkap misteri antara fasa terawal evolusi manusia. Tapak kaki dipercayai milik seorang manusia yang mempunyai ketinggian kira-kira enam kaki itu adalah yang kedua tertua di dunia selepas penemuan sepasang tapak kaki di Tanzania tidak lama dulu yang dikatakan berusia jauh lebih lama iaitu 3.7 juta tahun yang ditemui pada 1978.

Namun demikian, penemuan tapak kaki di Kenya itu menjadi bukti tertua membuktikan manusia prasejarah sebenarnya berjalan menegak atau berdiri. Biarpun penemuan dua tapak kaki berlainan era ini pada tempoh berbeza, ia mempunyai persamaan iaitu membabitkan kesan yang ditemui pada kedalaman lima meter dalam tanah. Paling penting, ia menjadi bukti penting yang manusia pada ketika itu sememangnya berjalan menegak dan bukannya membongkok. Ini sekali gus dapat menyanggah Teori Evolusi Charles Darwin yang mendakwa manusia berasal daripada monyet - teori yang biarpun berusia lebih 100 tahun, tetapi masih hangat diperdebatkan kalangan saintis moden sehingga ke hari ini.
.
Penemuan bersejarah tapak kaki di utara Kenya itu adalah hasil gigih sekumpulan ahli arkeologi antarabangsa daripada Muzium Negara Kenya, Universiti Bournemouth (Britain), Universiti George Washington (Amerika Syarikat), Universiti Rutgers dan Universiti Cape Town di Afrika Selatan. Kejayaan kumpulan arkeologi itu juga hanya menambahkan lagi bukti kewujudan era prasejarah di bumi Afrika. Kalangan penyelidik itu menyifatkan penemuan tapak kaki itu membuktikan manusia zaman itu melalui proses evolusi dan menyamai fungsi seperti manusia hari ini. “Bagi kami, penemuan seperti ini sememangnya amat jarang berlaku dan ia sememangnya amat bernilai bukan saja dari segi arkeologi tetapi juga mendedahkan peradaban awal manusia," kata salah seorang penyelidik, Prof Brian Richmond, ketua saintis dari Universiti George Washington yang menyertai ekspedisi berkenaan.
.
Tapak kaki itu ditemui di kawasan lapisan mendapan tanah liat di Ileret. Malah tanah liat itu dikatakan menjadi antara sebab tapak kaki itu masih mampu terpelihara dengan elok biarpun sudah berusia lebih sejuta tahun lamanya. Ia ditemui dan disahkan kumpulan penyelidik itu yang menggunakan kaedah tiga dimensi bagi menganalisis tapak kaki lama serta membandingkannya dengan tapak kaki manusia hari ini. Permukaan tanah yang dipijak pemilik tapak kaki misteri itu disahkan berusia antara 1.51 hingga 1.53 juta tahun. Berpandukan data ini, kumpulan saintis itu membentuk model cetakan digital tiga dimensi (3D) yang menepati kiraan pecahan bagi setiap milimeter. Kumpulan saintis itu akhirnya membuat rumusan yang tapak itu berkemungkinan besar milik Homo erectus - satu spesies manusia yang diketahui hidup di utara Kenya pada era prasejarah berkenaan.
.
Homo erectus atau Homo ergaster ini sememangnya dikenali sebagai manusia pertama yang mempunyai ciri berkaki panjang dan bertangan pendek, sama seperti Homo sapiens atau manusia moden. Bukti paling ketara kaitan rapatnya tapak kaki milik manusia prasejarah itu dengan manusia moden adalah ibu jari kaki beserta jari kaki lainnya selain mempunyai buku lali serta tulang kaki. Berikutan itu, mereka percaya tapak kaki awal yang ditemui di Tanzania itu dimiliki spesies manusia dikenali Australopithecus afarensis, spesies awal manusia yang diketuai mendiami kawasan timur Afrika kira-kira tiga hingga lima juta tahun dulu. Hasil analisis saintifik saintis yang menggunakan teknologi imejan 3D dan butiran saintifik lain, membuktikan perbezaan tapak kaki di Kenya dengan yang ditemui di Tanzania.
.
Apa yang pasti, penemuan terbaru di Kenya itu membuktikan manusia awal sememangnya tidak jauh bezanya dengan manusia hari ini dan ia pasti menjadi antara bukti penting bagi menyanggah teori Darwin yang mengaitkan manusia dengan binatang. Ia juga membuktikan, kemajuan teknologi hari ini bukan setakat mampu mengesan lokasi fosil penting manusia lama, tetapi dapat memberi butiran seperti usia serta peradaban ketika itu. Paling penting, ia mendedahkan satu lagi bukti bagi menyingkap satu demi satu misteri peradaban manusia terawal dunia.
.
INFO: Sejarah penemuan tapak kaki
.
· 2009 - Tapak kaki manusia 1.5 juta tahun di Kenya
· 2008 - Tapak kaki haiwan 570 juta tahun dipercayai tertua di dunia, di Nevada, Amerika Syarikat.
· 2007 - Tapak kaki manusia 2 juta tahun di gurun di barat Mesir
· 1978 - Tapak kaki 3.7 juta tahun ditemui di Tanzania

BENARKAH KEPUTUSAN SPM MENINGKAT KERANA PPSMI?


Berita Harian hari ini telah mendedahkan statistik keputusan SPM di Malaysia. Akhbar tersebut menunjukkan, berdasarkan kajian yang dibuat, peratus kecemerlangan SPM pada tahun ini meningkat berbanding tahun lepas, terutamanya Sains dan Matematik yang diajar di dalam Bahasa Inggeris. Sejauh manakah kebenarannya?

Pertama

Persoalan sekarang, adakah kita mudah tertipu dengan sekadar melihat keberkesanan PPSMI melalui keputusan SPM sahaja? Walaupun keputusan SPM tahun ini mendapat kelulusan cemerlang sehingga 500 % sekalipun, ia tetap memberi padah yang buruk kepada anak bangsa.

“Semakin tinggi kelulusan Sains dan Matematik di dalam Bahasa Inggeris, semakin hilanglah Bahasa Melayu”

Inilah hipotesis yang dapat saya katakan. Perkara ini harus disedari, di mana pelajar-pelajar kita semakin melupai Bahasa Melayu dan menganggapnya sebagai matapelajaran sampingan. Hari ini kita sudah menyaksikan bahawa Bahasa Melayu semakin pupus. Hanya terdapat di lebuhraya, papan tanda dan sebagainya.

Apa yang sedihnya, peningkatan tersebut dianggap satu kebaikan, sedangkan pelajar-pelajar Melayu semakin hilang keMELAYUannya, dan nilai-nilai murni yang diterapkan. Boleh jadi, masing-masing lebih suka bertutur dengan Bahasa Inggeris, kononnya nampak macam “mat saleh” sikit. Sekiranya saya adalah berbangsa Inggeris, saya juga turut mengakui kebodohan orang Melayu kerana perbuatan mereka ini.

Kedua

Sekiranya difikirkan dengan teliti, siapakah yang menaikkan peratus kecemerlangan tersebut? Bukankah sangat mudah bagi mereka untuk menampakkan kecemerlangan PPSMI? Dengan hanya menurunkan peratus kelulusan, sudah membuatkan kecemerlangan meningkat. Begitu mudahkan? Bahkan mereka juga boleh menjadikan keputusan SPM tahun ini lebih tinggi dari angka tersebut.

Ketiga

Bolehkan sekiranya orang Inggeris mempelajari Sains dan Matematik di dalam Bahasa Melayu? Sudah pasti satu perkara yang tidak sanggup mereka lakukan. Tetapi, di Malaysia, bangsa Melayu dipaksa mempelajari Sains dan Matematik di dalam Bahasa Inggeris! Tetapi, Menteri Pelajaran sanggup melakukannya.

Keempat

Sekiranya PPSMI ditubuhkan untuk meningkat pemahaman dan kemahiran di dalam Bahasa Inggeris, kenapakah Sains dan Matematik pula yang diubah ke dalam bahasa tersebut? Kenapa tidak diperkasakan sahaja Matapelajaran Bahasa Inggeris? Fikirlah sendiri.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

PLAK POKOK DEMOKRASI JADI MANGSA


Ketika jam 9.50 pagi, saya terbaca artikel di dalam blog Cina Islam yang memaklumkan bahawa Plak Pokok Demokrasi yang telah dirasmikan oleh Dato Seri Nizar pada 7 Mac lalu, telah menjadi mangsa samseng UMNO. Saya terkejut dengan berita tersebut, dan segera bergegas ke tempat kejadian, melihat vandalisme yang telah dilakukan tersebut.

Setibanya saya di tempat tersebut, mendapati ramai orang sudah berkumpul di sana. Antara yang hadir ialah Menteri Besar Perak sendiri, Dato Seri Nizar, Ustaz Misbahul Munir dan Nga Koh Meng. Terdapat beberapa orang yang berada di situ menemubual Dato Seri tentang kejadian yang berlaku tersebut.

Saya sempat mengambil beberapa gambar, sebagai kenangan terhadap peristiwa hitam tersebut. UMNO begitu takut dengan plak pokok tersebut, sehingga berani (dalam erti kata penakut) memecahkannya. Perangai samseng ini memang jelas di hadapan mata kita, dan ia menyaksikan bahawa perbuatan itu sangat tidak professional.

Apabila DUN diminta dibubar, mereka terasa kurang enak, kerana mereka tahu, mereka pasti akan jatuh dengan cara tersebut. Tetapi, adakah mereka tidak bimbang, kedudukan UMNO semakin teruk pada pilihanraya akan datang? UMNO akan terkubur di bumi Perak, bahkan ditalqinkan oleh orang seluruh rakyat!

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah
.KERANA MANUSIA ITU LUPA

.
Allah SWT berfirman :
.

Dan tidakkan manusia memerhatikan bahawa Kami (Allah) telah menciptakkan dari setitis air mani, ternyata dia (manusia) menjadi musuh yang nyata (Surah Yasin : 77)

Al Quran telah menceritakan tentang perkembangan hidup manusia, yang bermula dari setitis air mani yang langsung tidak punya apa kuasa. Hanya setitis air yang tidak mampu melakukan apa pun, mudah sahaja mati dalam tempoh 48 jam! Itulah umur maksimum sperma yang tidak punya apa-apa pun. Bayangkanlah anda ketika itu? Langsung tidak berguna.

Bermula daripada setitis air mani sebanyak 3.5 ml air mani yang mengandungi 400 juta ekor sperma, dan ditakdirkan oleh Allah SWT ia bergabung dengan ovum. Bayangkanlah, peluang seseorang manusia itu hidup ialah 1/400 juta!! Berkemungkinan besar peluang untuk hidup bukan anda. Sperma yang bergabung dengan ovum hanyalah satu daripada 400 juta, yang menunjukkan peluang untuk anda hidup di dunia pada hari ini sangat tipis!

Tetapi dengan rahmat Allah SWT, ditakdirkan seekor daripada 400 juta itu berjaya menembusi ovum dan bergabung dengannya lalu menjadilah seorang bayi dalam tempoh-tempoh tertentu. Betapa besarnya rahmat Allah SWT kepada anda, peluang hidup yang sangat tipis itu, sepatutnya menjadikan anda bersyukur.

Tetapi, manusia itu mudah lupa. Apabila Allah SWT telah memberikan peluangnya sekali lagi ketika dalam keadaan bayi. Allah SWT mencampakkan rasa kasih sayang ibu kepada anda supaya anda dapat meneruskan hidup di bawah jagaan ibu anda. Lihatlah sekiranya seorang ibu tiada perasaan tersebut, sudah dibuangnya anak tersebut di dalam tong sampah sepertimana yang banyak berlaku hari ini.

Segala zat-zat badan anda terbentuk sedikit demi sedikit sehinggalah anda dapat merangkak, berjalan, bertutur dan sebagainya. Namun, memang benar, manusia itu lupa. Setelah manusia itu diajar berkata-kata dan dia sudah pandai berkata-kata, dia menghina undang-undang Tuhan yang telah menghidupkannya daripada tiada.

Begitu juga kaki dan tangan. Sekiranya ketika kecil dahulu, bersusah payah si anak belajar berjalan, tetapi apabila sudah dewasa, tangan itulah yang mengancam pejuang-pejuang Allah SWT. Kaki itulah yang digunakan untuk menganiaya manusia-manusia lain. Kalau dahulu, si anak langsung tidak tahu membaca, tetapi apabila dewasa, dia menafsirkan al Quran sewenang-wenangnya.

Begitu juga akal. Kalau dahulunya, si anak di ajar untuk menjadi seorang yang pintar, tetapi apabila dewasa, dia menjadi seorang perancang untuk menjahanamkan Islam. Segala anggota tubuhnya yang telah dihidupkan oleh Allah SWT digunakan untuk menghina Allah SWT. Bayangkanlah sekiranya sedikit nikmat itu ditarik oleh Allah?

Bayangkan sekiranya nikmat membuang air besar itu dicabut dari tubuh seseorang? Sudah pasti dia akan merana seumur hidup. Sekiranya nikmat bernafas itu ditarik, sudah pasti dia akan sengsara seumur hidup. Segalanya sangat mudah bagi Allah SWT. Namun, golongan-golongan yang lupa ini, terus sahaja menggunakan aggota-anggota tersebut untuk menjahanamkan Islam.

Benarlah apa yang difirmankan oleh Allah SWT bahawa “ternyata dia menjadi musuh yang nyata”!!

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

TOLAK ISLAM KERANA “DEGIL”


Di dalam Sirah Nabi Muhammad SAW, ajaran Islam yang dibawa oleh Baginda SAW ditolak oleh golongan-golongan Pembesar Quraisy. Mereka juga telah menawarkan tawaran yang begitu lumayan kepada Baginda SAW supaya tidak lagi meneruskan perjuangannya untuk menyampaikan kebenaran. Mereka begitu takut sekiranya pengaruh dan kepentingan mereka terhakis disebabkan kewujudan Islam yang bercanggah dengan amalan jahiliyyah mereka selama ini.

Selain itu, mereka juga mengancam keselamatan Nabi Muhammad SAW sekiranya Baginda masih meneruskan perjuangannya tersebut. Namun, ia langsung tidak dihiraukan oleh Baginda SAW kerana harta dunia akan lenyap, sedangkan agama itu akan terus hidup dan berkembang. Dakwah yang disampaikan oleh Nabi SAW kepada pembesar Quraisy dengan pelbagai cara untuk memahamkan mereka.

Namun, apa yang terjadi ialah kedegilan mereka untuk menerima Islam. Mereka sudah pun memahami bahawa Nabi Muhammad SAW membawa satu kebenaran yang nyata dan jelas, namun mereka masih menolaknya kerana kedegilan mereka, dan kepentingan mereka. Mereka khuatir sekiranya mereka mengikut Nabi Muhammad SAW, segala kemewahan yang mereka miliki akan hilang, pangkat kebesaran mereka akan tercabut dan pengaruh mereka akan luput.

Begitulah apa yang terjadi hari ini, kebenaran itu sudah jelas nyata di hadapan mata. Tetapi Islam masih ditolak kerana kedegilan manusia hari ini, sama seperti pembesar-pembesar jahiliyyah ketika zaman Nabi Muhammad SAW. Mereka sudah pun tahu bahawa tindakan mereka adalah salah, namun, demi kepentingan, mereka sanggup untuk berpijak di atas kejahiliyyahan.

Demi menjaga kedudukan, mereka sanggup melakukan apa sahaja, tidak kira halal atau haram seperti rasuah, melanggar undang-undang, membuat kerosakan dan sebagainya. Begitu juga harta yang mereka sayangi. Mereka tidak sanggup kehilangan harta sekiranya mengikut kebenaran yang jelas ini. Mereka juga khuatir pengaruh mereka yang selama ini mereka bentuk di atas jalan yang bersifat kepentingan, akan hilang begitu sahaja kerana berada di jalan yang benar.

Sekiranya Nabi Muhammad SAW ditawarkan dengan kekayaan yang tiada bandingannya, hari ini pejuang-pejuang Islam yang mewarisi perjuangan Nabi SAW turut ditawarkan dengan jutaan ringgit sebagai rasuah, untuk menggagalkan misi perjuangan mereka. Maka, siapakah dia Abu Jahal dan Abu Lahab pada hari ini?

Golongan-golongan pembesar di zaman Nabi SAW berdegil untuk mempertahankan kedudukannya, walaupun kebenaran itu jelas nyata di hadapan mata mereka. Mereka mempertahankannya juga walaupun terpaksa melakukan apa sahaja, asalkan kepentingan yang mereka canang, berhasil.

Mereka juga sanggup menipu, merampas hak orang lain dan sebagainya, asalkan kedudukan mereka berkekalan. Atau dengan kata lain, asalkan duit masuk poket. Inilah apa yang terjadi hari ini. Siapakah yang menzalimi diri mereka kalau bukan diri mereka sendiri? Mereka sengaja berdegil daripada menerima kebenaran. Sengaja menutup telinga dan mata mereka daripada mendengar kebenaran yang sudah jelas nyata.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Thursday, March 12, 2009

ORANG KAYA DUNIA

Senarai terbaru 20 terkaya di dunia

NEW YORK: Berikut senarai 20 orang terkaya di dunia 2009yang dikeluarkan Majalah Forbes hari ini:
.
1. Bill Gates (AS$40 bilion - Microsoft - Amerika Syarikat)
.
2. Warren Buffett (AS$37 bilion - Berkshire Hathaway - AS)
.
3. Carlos Slim dan keluarga (AS$35 bilion - Telecoms - Mexico)
.
4. Lawrence Ellison (AS$22.5 bilion) - Oracle - AS)
.
5. Ingvar Kamprad dan keluarga (AS$22 bilion - Ikea - Sweden)
.
6. Karl Albrecht (AS$21.5 bilion) - Aldi - Jerman)
.
7. Mukesh Ambani (AS$19.5 bilion) - petrokamia - India)
.
8. Lakshmi Mittal (AS$19.3 bilion) - besi - India
.
9. Theo Albrecht (AS$18.8 bilion) - Aldi - Trader Joe's - Jerman
.
10. Amancio Ortega (AS$18.3 bilion) - Zara - Sepanyol)
.
11. Jim Walton (AS$17.8 bilion) - Wal-Mart, AS)
.
12. Alice Walton (AS$17.6 bilion) - Wal-Mart - AS)
.
13. Christy Walton dan keluarga (AS$17.6 bilion) - Wal-Mart, AS)
.
14. S. Robson Walton (AS$17.6 bilion) - Wal-Mart AS)
.
15. Bernard Arnault (AS$16.5 bilion) - LVMH - Perancis.
.
16. Li Ka-shing (AS$16.2 bilion) - Hong Kong.
.
17. Michael Bloomberg (AS$16 bilion) - Bloomberg, AS)
.
18. Stefan Persson (AS$14.5 bilion) - Hennes and Mauritz, Sweden)
.
19. Charles Koch, AS$14 bilion - pembuatan, tenaga - AS)
.
20 David Koch (AS$14 bilion) - pembuatan, tenaga - AS)
.

RM 300 000 KOS PENERBANGAN KHIR TOYO : ORANG YANG MEMBAZIR SAHABAT SYAITAN


Hari ini, ketika artikel ini ditulis, saya terbaca Berita Harian Online, yang mengatakan bahawa kos penerbangan Khir Toyo bermula 21 September sehingga Januari tahun lalu mencecah RM 349 134.00, yang melibatkan 21 penerbangan. Selain itu, akhbar tersebut juga menyatakan bahawa Khalid Ibrahim mendedahkan kos pengangkutan sahaja, tidak termasuk penginapan, makanan dan sebagainya.

Sekiranya difikirkan dengan teliti, dan dikira semula, kos penerbangan sahaja sudah membazirkan RM 230 sehari, sedangkan bukan setiap hari beliau membuat penerbangan. Seorang kaya mungkin menghitungnya sebagai nilai yang sedikit, tetapi sekiranya sehari sudah menghabiskan sebanyak itu, bagaimanakah pula dengan kos kenderaan, penginapan, pelancongan dan lain-lain?

Adakah mencecah RM 500 sehari? Atau lebih dari itu? Dan saya yakin, ini hanyalah jumlah minimum baginya. Sekiranya RM 500 sehari yang dibelanjakan, dalam masa sebulan, sudah menghabiskan sebanyak RM 15,000! Dan saya juga yakin ini adalah bilangan minimum. Segalanya masih lagi dalam semakan untuk didedahkan selepas ini.

Walaubagaimanapun, di dalam al Quran sudah menyebut bahawa orang yang membazir adalah saudara syaitan. Ini kerana perangai membazir ini sangat digemari oleh syaitan, dan syaitan sangat suka pada mereka yang membazir. Sekiranya beliau (Khir Toyo) telah melakukan pembaziran dengan sebanyak ini, bertaubatlah sebelum anda jadi syaitan sebenar-benarnya.

Sekiranya anda benar-benar menggunakan wang sebanyak ini ke jalan yang betul, dan tiada sebarang pembaziran, maka fikirlah keperluan semasa. Masih ramai yang lebih memerlukan wang itu, dan masih ramai lagi yang kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang. Mungkin ramai yang sudah lupa, apakah itu “kais”? Fikirlah wahai orang yang berakal.

Lebih teruk lagi apabila wang itu adalah bukan wang kita, atau lebih mudah lagi, duit kerajaan. Adakah dengan begitu mudah untuk mengeluarkan wang sebanyak itu, apatah lagi dengan tujuan pembaziran semata-mata? Ia sudah dikira duit haram, sama seperti makan makanan curi. Bahkan duit haram yang digunakan tersebut akan mengalir di dalam badan kita 24 jam!

Bayangkan, selama 24 jam anda dilaknat kerana men”songlap” duit kerajaan! Ini semua adalah kemungkinan, dan saya tidak berniat menuduh bukan-bukan kepada Khir Toyo. Tetapi, sekiranya betul dia menyeleweng duit kerajaan, maka anda akan dilaknat 24 jam oleh duit haram yang mengalir di dalam badan anda. Sekiranya tidak, berhati-hatilah supaya tidak termakan duit haram.

Jangan ingat Khir Toyo sahaja yang bersalah, sekiranya anda sendiri yang melakukannya, maka bertaubatlah sebelum terlambat. Bertaubatlah sebelum daging-daging anda dimasak rentung oleh api neraka. Sekiranya daging dibakar rentung, anda akan membalingnya ke tong sampah kerana tidak menyukainya. Tetapi, bagaimana pula sekiranya anda lah daging yang rentung itu? Ambillah iktibar bersama

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

RAHSIA, KENAPAKAH HISHAMUDDIN MAHU MENERUSKAN PPSMI?


Sedikit sebanyak, apabila soalan ini ditanya. Pelik juga, walaupun PM sendiri telah menyarankan supaya isu PPSMI diambil tindakan segera, namun Hishamuddin seolah-olah masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. PPSMI yang sudah dilaksanakan selama 6 tahun, sudah banyak memberi pengajaran kepada semua, termasuk anak-anak polis yang menembak gas pemedih mata ketika demostrasi tempoh hari.

Saya sering terfikir, kenapakah Hishamuddin beriya-iya untuk meneruskannya walaupun sudah lebih 100 000 orang berhimpun menentang dasar tersebut. Persoalan ini sudah berada di benak kepala Hishamuddin sendiri, dan ia mungkin tidak diketahui oleh Pak Lah sendiri. Secara umumnya, Hishamuddin merasa tertekan dan tersepit di tengah-tengah dua tekanan.

Tekanan pertama, beliau perlu berhadapan dengan 100 000 orang rakyat yang terang-terang membantah PPSMI. Bahkan ia lebih jauh dari angka tersebut. Manakala tekanan kedua yang dihadapi olehnya, ialah syarikat cetakan buku, jawatankuasa, panel penyemak dan sebagainya yang telah mengusahakan pelaksanaan PPSMI sejak 6 tahun dahulu.

Sudah pasti Hishamuddin merasa tertekan apabila beliau sudah membuat perjanjian dengan mana-mana syarikat untuk melancarkan proses tersebut. Lebih teruk lagi apabila syarikat tersebut adalah kroninya sendiri. Sudah pasti, beliau sendiri berjuang untuk mempertahankan keuntungan dan perjanjian dengan syarikat tersebut.

Semua adalah satu kemungkinan, yang tidak boleh dinafikan kebenarannya, juga tiada bukti untuk mengesahkannya. Sudah pasti Hishamuddin akan menanggung malu atau kerugian yang besar sekiranya PPSMI dihapuskan. Silibus dari tahun satu sehingga tingkatan 6, sudah pun dibuat, begitu juga berjuta-juta buku teks sudah pun dicetak untuk penerusan pelaksanaannya.

Namun, ia terhenti di tengah-tengah jalan kerana bantahan daripada rakyat tentang sistem tersebut. Bayangkanlah perasaan Hishamuddin ketika ditekan oleh dua perkara ini. Adakah saya juga menyokong PPSMI, tidak!.. Saya adalah berpihak di bahagian pembantah PPSMI sekeras-kerasnya.

Ini kerana, adakah kita hendak memupuskan bangsa Melayu kerana disebabkan cetakan buku? Atau disebabkan tindakan yang telah dilakukan? Hakikatnya, Hishamuddin berada di antara dua kemudharatan. Sekiranya ditelan mati mak, diluah mati bapak. Bagaimanakah penyelesaiannya? Tak peru telan, dan tak perlu luah, tetapi pergilah bedah!

Ketika ini, sekiranya Hishamuddin tidak mahu menanggung semua itu, beliau akan menjahanamkan anak bangsa. Mana satukah yang lebih penting? Kepentingan peribadi atau keperluan masyarakat? Fikirlah wahai Hishamuddin, sekiranya anda seorang gembira dengan penerusan PPSMI, anda akan menyebabkan rakyat Malaysia menangisi perbuatan tersebut dan bangsa anda akan musnah.

Sekiranya anda hanya memikirkan periuk nasi sendiri, anda akan teruskan PPSMI, yang akan menjahanamkan bangsa sendiri. Boleh jadi, anda adalah Melayu Terakhir, dan sudah pasti, anda adalah satu-satunya bangsa Melayu yang hidup kekenyangan. Kalau hendak difikirkan, bangsa Melayu akan disisihkan, tidak dipandang dunia, kehilangan identiti dan jati diri. Ia akan terkubur bersama hikayat-hikayat dan tinggalan sejarah.

Keuntungan yang anda dapat daripada cetakan buku dan silibus itu, boleh dikorbankan buat sementara waktu. Banyak lagi keuntungan yang boleh dikaut. Sekiranya anda pandai berpolitik, anda akan memansuhkan PPSMI serta merta. Tetapi, janganlah anda gagal berpolitik dan menyebabkan seluruh rakyat Malaysia benci dengan tindakan anda. Tidak cukupkah kekayaan sebagai seorang menteri?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

10 KEMALANGAN YANG PALING MERUGIKAN

Top 10 Most Expensive Accidents in History

Throughout history, humans have always been prone to accidents. Some, such as the exotic car crashes seen on this page, can be very expensive. But that ' s trivial compared to the truly expensive accidents. An accident is defined as "an undesirable or unfortunate happening that occurs unintentionally and usually results in harm, injury, damage, or loss". Our aim is to list the top 10 most expensive accidents in the history of the world as measured in dollars.

This includes property damage and expenses incurred related to the accident such as cleanup and industry losses. Many of these accidents involve casualties which obviously cannot be measured in dollar terms. Each life lost is priceless and is not factored into the equation. Deliberate actions such as war or terrorism and natural disasters do not qualify as accidents and therefore are not included in this list.

# 10. Titanic - $150 Million
.
.
The sinking of the Titanic is possibly the most famous accident in the world. But it barely makes our list of top 10 most expensive. On April 15, 1912, the Titanic sank on its maiden voyage and was considered to be the most luxurious ocean liner ever built. Over 1,500 people lost their lives when the ship ran into an iceberg and sunk in frigid waters. The ship cost $7 million to build ($150 million in today ' s dollars).

# 9. Tanker Truck vs Bridge - $358 Million
.
.
On August 26, 2004, a car collided with a tanker truck containing 32,000 liters of fuel on the Wiehltal Bridge in Germany . The tanker crashed through the guardrail and fell 90 feet off the A4 Autobahn resulting in a huge explosion and fire which destroyed the load-bearing ability of the bridge. Temporary repairs cost $40 million and the cost to replace the bridge is estimated at $318 Million.

# 8. MetroLink Crash - $500 Million

.
.
On September 12, 2008, in what was one of the worst train crashes in California history, 25 people were killed when a Metrolink commuter train crashed head-on into a Union Pacific freight train in Los Angeles .. It is thought that the Metrolink train may have run through a red signal while the conductor was busy text messaging. Wrongful death lawsuits are expected to cause $500 million in losses for Metrolink.

# 7. B-2 Bomber Crash - $1.4 Billion


.
.
.
Here we have our first billion dollar accident (and we ' re only #7 on the list). This B-2 stealth bomber crashed shortly after taking off from an air base in Guam on February 23, 2008. Investigators blamed distorted data in the flight control computers caused by moisture in the system. This resulted in the aircraft making a sudden nose-up move which made the B-2 stall and crash. This was 1 of only 21 ever built and was the most expensive aviation accident in history. Both pilots were able to eject to safety.

# 6. Exxon Valdez - $2.5 Billion
.
.
The Exxon Valdez oil spill was not a large one in relation to the world ' s biggest oil spills, but it was a costly one due to the remote location of Prince William Sound (accessible only by helicopter and boat). On March 24, 1989, 10.8 million gallons of oil was spilled when the ship ' s master, Joseph Hazelwood, left the controls and the ship crashed into a Reef. The cleanup cost Exxon $2.5 billion.

# 5. Piper Alpha Oil Rig - $3.4 Billion

.
.
The world ' s worst off-shore oil disaster. At one time, it was the world ' s single largest oil producer, spewing out 317,000 barrels of oil per day. On July 6, 1988, as part of routine maintenance, technicians removed and checked safety valves which were essential in preventing dangerous build-up of liquid gas. There were 100 identical safety valves which were checked. Unfortunately, the technicians made a mistake and forgot to replace one of them. At 10 PM that same night, a technician pressed a start button for the liquid gas pumps and the world ' s most expensive oil rig accident was set in motion.

Within 2 hours, the 300 foot platform was engulfed in flames. It eventually collapsed, killing 167 workers and resulting in $3.4 Billion in damages.

# 4. Challenger Explosion - $5.5 Billion


.
.
The Space Shuttle Challenger was destroyed 73 seconds after takeoff due on January 28, 1986 due to a faulty O-ring. It failed to seal one of the joints, allowing pressurized gas to reach the outside. This in turn caused the external tank to dump its payload of liquid hydrogen causing a massive explosion. The cost of replacing the Space Shuttle was $2 billion in 1986 ($4.5 billion in today ' s dollars). The cost of investigation, problem correction, and replacement of lost equipment cost $450 million from 1986-1987 ($1 Billion in today ' s dollars).

# 3. Prestige Oil Spill - $12 Billion.
.
On November 13, 2002, the Prestige oil tanker was carrying 77,000 tons of heavy fuel oil when one of its twelve tanks burst during a storm off Galicia , Spain . Fearing that the ship would sink, the captain called for help from Spanish rescue workers, expecting them to take the ship into harbour. However, pressure from local authorities forced the captain to steer the ship away from the coast. The captain tried to get help from the French and Portuguese authorities, but they too ordered the ship away from their shores. The storm eventually took its toll on the ship resulting in the tanker splitting in half and releasing 20 million gallons oil into the sea.

According to a report by the Pontevedra Economist Board, the total cleanup cost $12 billion.

# 2. Space Shuttle Columbia - $13 Billion
.
.
The Space Shuttle Columbia was the first space worthy shuttle in NASA ' s orbital fleet. It was destroyed during re-entry over Texas on February 1, 2003 after a hole was punctured in one of the wings during launch 16 days earlier. The original cost of the shuttle was $2 Billion in 1978. That comes out to $6.3 Billion in today ' s dollars. $500 million was spent on the investigation, making it the costliest aircraft accident investigation in history. The search and recovery of debris cost $300 million.
.
In the end, the total cost of the accident (not including replacement of the shuttle) came out to $13 Billion according to the American Institute of Aeronautics and Astronautics.

# 1. Chernobyl - $200 Billion
.
.
On April 26, 1986, the world witnessed the costliest accident in history. The Chernobyl disaster has been called the biggest socio-economic catastrophe in peacetime history. 50% of the area of Ukraine is in some way contaminated. Over 200,000 people had to be evacuated and resettled while 1.7 million people were directly affected by the disaster. The death toll attributed to Chernobyl , including people who died from cancer years later, is estimated at 125,000. The total costs including cleanup, resettlement, and compensation to victims has been estimated to be roughly $200 Billion. The cost of a new steel shelter for the Chernobyl nuclear plant will cost $2 billion alone. The accident was officially attributed to power plant operators who violated plant procedures and were ignorant of the safety requirements needed.

ROMPAKAN TERBESAR DI KURUN KE 20


- SILA KLIK PADA GAMBAR -
.
Rompakan yang telah dilakukan oleh Israel terhadap Negara Palestin disifatkan sebagai rompakan yang terbesar di kurun ke 20. Tetapi, dunia masih memejamkan mata dengan tindakan kejam Israel ini. Hari ini di dalam peta dunia, sudah terdapat Negara Haram Israel. Israel adalah sebuah bangsa yang merempat, pelarian yang tidak memiliki sebarang negara. Tetapi hari ini, mereka telah merompak sebuah negara untuk didiami, bahkan membunuh penduduk-penduduk di situ.
.

Wednesday, March 11, 2009

LAUNGAN TAKBIR MAMPU MENGHALAU SYAITAN


Biasa kedengaran semasa ceramah umum, laungan takbir “Allahuakbar”. Memang menggetarkan hati sesiapa yang mendengarnya. Namun, disebalik kalimah ini terkandung rahsia yang begitu besar. Ia mampu menghalau syaitan, sehingga mereka lari lintang pukang apabila mendengarnya.

Itulah kalimah pertama ketika azan dilaungkan. Sehinggakan, apabila azan kedengaran, syaitan melarikan diri, dan menyelamatkan diri masing-masing kerana ia sangat menyakitkan mereka. Bahkan hati mereka bergetar ketakutan apabila mendengar laungan tersebut. “Sangat menakutkan” kata mereka.

Selain itu, ia membangkitkan semangat umat Islam yang beriman kepada Allah SWT, yang tiada kuasa untuk membandingiNya. Sekiranya seseorang itu lesu, lemah tak bermaya, cubalah laungkan azan atau takbir untuk menghilangkan penyakit syaitan tersebut.

Memang benar firman Allah SWT di dalam Surah an Nas, bahawa syaitan terdiri dari kalangan jin dan manusia. Apabila dilaungkan azan, ramai manusia-manusia ini yang tidak menyukainya. Apabila azan subuh dilaungkan, rasa benci terdetik di hati. “Buat bising sajala!”. Sekiranya azan Zohor pula menganggu mereka untuk membuat kerja dan begitulah seterusnya.

Tetapi, ketika ceramah umum diadakan, golongan-golongan syaitan di kalangan manusia ini merasa panas punggung apabila mendengar laungan tersebut. Terus sahaja dimaki dan dikutuk perbuatan tersebut dengan melabelkan bermacam-macam. Tetapi itulah hakikatnya.

Contohnya, apabila laungan azan di dalam televisyen kedengaran, terus dikatakan “menyibuk sahaja azan ni.. nak tengok TV pun tak senang” Tidakkah mereka tahu, ia adalah panggilan untuk berjumpa Allah SWT. Sultan atau raja manakah yang menjemput anda 5 kali sehari untuk bertemu dengannya? Bukankah Allah SWT adalah Tuhan bagi segala sultan dan raja?

Itulah sebabnya, menderhakai Allah SWT adalah dosa yang sangat terkutuk. Bagaimana pula menderhakai pemimpin? Adakah ia dianggap derhaka? Menderhakai pemimpin kerana tidak mahu menderhakai Allah itulah yang kebenaran. Apa gunanya sekiranya kita tidak mahu menderhakai pemimpin sedangkan Allah SWT, Tuhan bagi pemimpin tersebut diderhakai?

Selain itu, Al Quran yang merupakan Kalam Allah SWT juga mampu memanaskan mereka. Sehinggakan dalam satu hari, hendak membaca al Quran pun payah. Walaupun di dalam solat diwajibkan membaca al Fatihah, tetapi, mereka tidak pun mendirikan solat! Apabila mendengar bacaan al Quran, terus sahaja menukar siaran dan sebagainya.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

PERLEMBAGAAN DISONDOL!


Pada pukul 3.50 ptg, saya terbaca artikel dari Blog Cina Islam, dan mendapati bahawa terdapat satu bentuk penganiyaan yang dilakukan oleh mahkamah terhadap Speaker Perak. Langsung tidak mengikut perlembagaan, bahkan ibarat kerbau menyondol kain merah. Perlembagaan disondol bulat-bulat di hadapan mata dunia. Sangat memalukan.

Penasihat Undang-undang Negeri juga turut sama menyondol perlembagaan dengan begitu mudah. Saksikan artikel yang dipetik dari Blog Cina Islam ini. Sedarlah wahai karat UMNO! Di manakah keadilan dan saksama? Mahkamah sudah tidak berjalan dengan lancar lagi.

Kartun di Mahkamah Ipoh : Speaker dipaksa terima nasihat Penasihat Undang-undang Negeri

IPOH : Setelah berlaku perang mulut antara Speaker Kerajaan Negeri Perak, V.Sivakumar dengan Penolong Penasihat Undang-undang Negeri, En.Zul akhirnya Hakim telah memutuskan Speaker mestilah diwakili oleh Panasihat Undang-undang Negeri dalam kes samannya terhadap bekas ADUN Jelapang, Behrang dan Changkat Jering.Satu perkara yang tidak pernah berlaku dalam sejarah kehakiman di Malaysia apabila Sivakumar yang pada mulanya berhujah dalam kamar Hakim bahawa dia tidak mengenali dan tidak pernah bercakap dengan wakil tersebut, bagaimanakah dia boleh mewakili saya, kata Speaker semasa dihubungi sebentar tadi.Hujah yang dikemukakan oleh Sivakumar untuk membela diri sendiri dalam kes ini ditolak oleh Hakim. Satu perkara yang sangat bertentangan dengan undang-undang dan amalan yang biasa berlaku dalam proses kehakiman di negara kita. Sehingga kita tahu siapapun boleh menggunakan peguam atau tidak dalam sesuatu kes di Mahkamah.Hak Speaker ditolak dengan mudah oleh Hakim pada pagi ini. Suatu lagi keganjilan yang berlaku."Perkara ini ajaib dan luar biasa" kata Sivakumar . Selain itu tiga orang peguam peribadi ,Chang, Leong dan Nga yang datang bersama beliau juga dinafikan hak untuk bercakap kerana dengan alasan mereka ditolak untuk menjadi peguam kepada Sivakumar dalam prosiding sebelumnya.Perbicaran bersambung isnin hadapan…………………

Saya berkata : Mengapakah sehingga sebegini rupa mahkamah mengambil tindakan terhadap seorang Speaker Negeri? Seorang individu berhak sepenuhnya untuk mendatangkan peguam, tetapi, di dalam kes ini, Speaker Negeri tersebut dilarang daripada menggunakan peguam di dalam perbicaraan. Satu keganjilan yang semakin mengKARTUNkan Perak!

Sememangnya Negeri Perak semakin ditambah watak kartunnya, dan adengannya sekali. Sudahlah mereka telah memalukan di hadapan mata dunia dengan mengunci bangunan daripada Sidang Dun. Di dalam kes ini pula, mereka memalukan sekali lagi dengan melakarkan adengan hakim sebagai seorang kartun yang begitu mudah menafikan hak tersebut!

Negeri Perak ibarat dijadikan suasana permainan, diperbodohkan, dan seperti lakonan televisyen…

Di dalam lakonan televisyen, seseorang aktor lakonan tersebut, apabila hendak beraksi, banyak kebetulan yang ada. Contohnya di saat kecemasan, tetiba je datang heroin tembak kut belakang!... Mungkin kita tertanya-tanya, dari mana datangnya heroin tu.. tadi takda pun.. Jadi kita menjawab “itulah namanya lakonan!” kemudian tertawa … Hahahaha..

Dunia sedang ketawa melihat lakonan di Perak ini.. entah-entah, di satu artikel di Jepun, terdapat sebuah fakta yang berbunyi “Negeri Pertama Di Dunia Yang Mempunyai Dua Menteri Besar”.. Tidakkah ia menjadi bahan ketawa? Atau “Menjadi Menteri Besar Dengan Cara Yang Tidak Sah Di Sisi Undang-undang”…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ADAKAH NIZAR AKAN DIHALANG DARIPADA MENGADAP RAJA?


Di dalam Blog Cina Islam dan berita yang disiarkan oleh Utusan, memberitahu bahawa di Istana Kinta terdapat kawalan polis kerana mereka diberitakan akan kedatangan Menteri Besar untuk mengadap Raja untuk menghantar surat mohon mengadap. Namun, Utusan memberitakan bahawa Dato Seri Nizar tidak hadir ke istana pada hari tersebut.

Saya terfikir, mungkin mereka diwar-warkan akan ketibaan Dato Seri Nizar, lalu polis segera mengambil tindakan mengawal Istana. Tidakkah anda terfikir, apa perlunya kawalan polis tersebut? Adakah seorang penjenayah akan datang untuk menyerang istana? Adakah Dato Seri Nizar akan datang dengan membawa sepucuk pistol atau .. atau .. atau?

Banyak persoalan yang timbul. Samada di jadualkan ketibaannya atau tidak itu persoalan lain. Tetapi apa yang perlu difikirkan di sini ialah peranan polis yang mengawal istana tersebut. Timbul juga persoalan, kenapakah polis diberi arahan sebegitu? Ya, memang pelik dan mengelirukan.

Kejadian pelik kerap terjadi di kebanyakan tempat, contohnya ketika Demo Bantahan PPSMI, BERSIH, dan banyak lagi. Di dalam perhimpunan tersebut, tiada sebarang kelakuan jenayah pun yang dilakukan. Bahkan antara yang hadir di dalam perhimpunan tersebut adalah golongan-golongan yang lemah.

Adakah perhimpunan tersebut bertujuan membakar bangunan atau merosakkan harta benda awam? Tetapi, mereka dikawal seperti seorang penjenayah yang mempunyai senjata! Begitu juga apa yang terjadi semalam, Dato’ Seri Nizar seolah-olah dilabelkan sebagai penjenayah yang membahayakan.

Terdapat juga kemungkinan, sekiranya Dato Seri Nizar benar-benar akan datang mengadap pada hari lain, sudah pasti polis akan datang mengawal. Atau, berkemungkinan juga Dato Seri Nizar tidak dibenarkan mengadap Raja untuk menyekat usul tersebut daripada sampai ke tangan Raja. Kenapakah hasil usul tersebut perlu disekat? Inilah hakikat Malaysia hari ini..

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

MELAYU ITU AKAN PUPUS - RAJA DR. NAZRIN SHAH


Saya tertarik dengan ucapan Baginda Raja Dr. Nazrin Shah di Bangi semalam, dan ucapannya yang penuh makna yang tersirat itu telah disiarkan di dalam akhbar Utusan hari ini. Ucapan yang panjang itu disudahi dengan..

“Melayu itu akan pupus dan tinggal sebagai nama dan cerita yang terkandung di dalam hikayat-hikayat lama..”

Di antara punca yang berkemungkinan menyebabkan kepupusan Melayu, daripada ucapan Baginda ialah hilangan identiti mereka dari sudut agama Islam, bahasa dan budaya, dan terdapat tindakan yang cuba menghapuskan tradisi dan meruntuhkan institusi Melayu ini.

Sepertimana yang kita ketahui, Bangsa Melayu menjadi satu bangsa yang bertamadun adalah dengan Agama Islam. Bahkan ia ditambah lagi dengan pengayaan Bahasa Melayu yang sangat intim dengan Bahasa Arab yang menjadi bahasa sumber Islam iaitu al Quran dan Sunnah. Pembelajaran al Quran dan Sunnah diterjemahkan dan dipraktikkan oleh Bangsa Melayu yang beragama Islam.

Begitu juga budaya Melayu yang tidak bercanggah dengan Syariat Islam sendiri, seperti dari sudut pemakaian, ketaatan dan sebagainya. Tetapi, hari ini, Bangsa Melayu dilihat semakin pupus kerana penolakan mereka terhadap Islam yang membentuk mereka menjadi sebuah bangsa yang betamadun.

Bangsa-bangsa di seluruh dunia itu menjadi mulia kerana Islam. Bukan kerana nama bangsa tersebut. Apakah yang terjadi sekiranya bangsa tersebut menolak Islam? Lihatlah, sejarah Negara Arab, bangsa Arab mulia kerana Islam. Sekiranya hari ini mereka menolak Islam, merekalah orang paling hina.

Begitu juga negara barat yang dilihat sebagai bangsa yang mulia, sedangkan mereka dimuliakan oleh manusia yang buta. Mana mungkin kepercayaan tiadanya Allah SWT adalah satu perkara yang mulia. Zina yang berleluasa juga, adalah satu penghinaan yang sangat besar kepada mereka. Tetapi, di manakah Melayu hari ini?

Melayu akan menjadi satu bangsa yang hina sekiranya mereka menolak Islam. Bangsa Melayu akan pupus sekiranya mereka terus memuliakan barat. Hakikat hari ini, pemBARATan Melayu semakin berleluasa dan seorang Bapa Melayu dan Ibu Melayu berkemungkinan bercita-cita untuk melahirkan Anak Orang Putih!

Ingatlah, di antara tanda kesudahan alam (Kiamat) ialah orang kafir akan menjadi ikutan dan tauladan, walaupun mereka masuk ke lubang cacing sekalipun. Trend hari ini sudah pun diBARATkan oleh media massa, dan anak-anak Melayu berlumba-lumba mem”pelat”kan lidah masing-masing kononnya mereka berbahasa Inggeris.

Raja Nazrin telah bertitah juga bahawa Bangsa Melayu akan menghadapi dua kemungkinan, samada :

“Melayu akan terus berkembang dan kuat serta dihormati dan diiktiraf sebagai rumpun bangsa yang agung di dunia global atau

bangsa Melayu hanyut dalam gelombang globalisasi, menjadi lemah kerana akar budaya dan tradisinya telah dicabut malah pemikiran, gaya hidup dan nilai-nilai budaya bangsa makin disisihkan.”

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

60 BILLION : IKAN YANG DIUMPAN DENGAN AYAM?


Isu 60 Billion ini menjadi hangat apabila Najib membuat kejutan di sidang parlimen semalam. Pimpinan PKR dan termasuk saya sendiri, terkejut dengan kejutan yang dibuat. Sejauh manakah kebenaran dan hakikat 60 billion ini hanya Allah sahaja yang tahu. Timbul juga persoalan di kalangan pembaca, dari manakah Najib boleh memperolehi 60 billion ini?

Sejauh manakah persoalannya akan terjawab dalam masa yang terdekat. Adakah ia hanya gimik semata-mata untuk meraih pengaruh rakyat untuk menaikkannya sebagai PM? Saya tidak berniat untuk memfitnah sesiapa, tetapi, apa yang dikhuatiri, 60 billion itu seperti umpan (rapala) yang diletakkan di dalam tasik untuk memancing ikan-ikan.

Umpan yang diletak kali ini, sangat menarik. Apakah tujuan di sebaliknya? Saya khuatir bahawa beliau (Najib) hanya meraih pengaruh untuk mendapat sokongan semua pihak bagi kenaikannya sebagai PM. Namun, siapa tahu?. Allah lebih mengetahui. Saya bukan menuduh, tetapi sekadar melontarkan persoalan untuk dijawab oleh semua.

Ramai yang boleh mempertikaikan artikel ini, dengan mengatakan bahawa, bukankah 60 billion itu dibentangkan di dalam parlimen, takkanlah ia hanya “mainan”? Saya menjawab, “Pernah tak anda melihat seseorang memancing dengan berumpankan seekor ayam?”. Sekiranya kita adalah sang ikan, kita akan mempercayainya dengan mengatakan “Takkanlah pemancing sanggup mengorbankan seekor ayam untuk dijadikan umpan?”

Tetapi, apakah hakikatnya? Si pemancing lebih berpuas hati sekiranya dapat menaikkan seekor Ikan Toman, walaupun terpaksa mengorbankan seekor lembu pun untuk dijadikan umpan. Fikirkan analogi ini. Namun, saya tidak memfitnah sesiapa, tetapi sekadar mengajak semua supaya berfikir dan memerhatikan dengan teliti.

Hakikatnya, ketelusan di dalam pengurusan wang, itulah yang paling penting. Tidak mahu terdapat di sana kroni, rasuah dan sebagainya. Berjaga-jagalah dengan taktik Najib, kemungkinan ia hanyalah gimik, atau dia sendiri hendak merasuah semua rakyat Malaysia? Fikirkan dengan teliti, jangan mudah terpengaruh dengan umpan.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Tuesday, March 10, 2009

KENAPAKAH KITA MESTI MENUTUP AURAT?


Ramai juga yang mempersoalkan, apa perlunya menutup aurat? Tambahan pula keadaan sekeliling yang agak panas, rimas dan sebagainya. Timbul lagi persoalan, kalau nak tutup aurat, tutuplah sendiri, kenapa perlu memaksa orang lain pula untuk menutup aurat? Di dalam artikel kali ini, insya Allah sedikit sebanyak artikel yang ditulis oleh “seorang lelaki” untuk kegunaan kaum wanita.

Pertama : Aurat itu menjijikkan mata

Ya, memang benar aurat itu menjijikkan pandangan mata sesiapa sahaja yang melihatnya. Apatah lagi seorang lelaki yang berada di sebuah pasar, dan tiada seorang wanita pun yang sempurna auratnya ditutup di pasar tersebut. Bukankah ia menyusahkan lelaki tersebut untuk tidak melihat kepada anggota-anggota yang jijik tersebut? Apabila dipalingkan ke kiri, ternampak pula perempuan yang berada di kirinya.

Hendak tundukkan melihat lantai, wanita di di hadapan memakai skirt pula. Sangat menyusahkan orang! Ke mana lagi hendak dilihat? Hendak dipejamkan mata? Sudah berhempas pulas sang lelaki mengalih pandangannya ke sana sini, tetapi wanita-wanita yang tidak sempurna auratnya ditutup masih buat-buat tidak faham. Difikirkan auratnya yang menjijikkan itu menarik, tetapi meloyakan! Bahkan menggelikan!

Kedua : Aurat itu perlu di sembunyikan

Selain itu, aurat adalah anggota yang perlu disembunyikan, kerana ia adalah maruah. Sekiranya semua wanita memikirkan maruahnya, sudah pasti semua wanita di dunia ini menutup aurat mereka. Apa yang terjadi, mereka yang mendedahkan aurat ini telah menjaja maruah mereka untuk diperagakan di hadapan lelaki-lelaki. Mungkin hendak menarik perhatian lelaki-lelaki, tetapi, kenapa perlu menarik perhatian lelaki? Tiada sebab bukan?

Cukup sekadar aurat mereka dilihat, sudah menjatuhkan maruahnya! Tidak perlu menanti dizinai untuk dikatakan sebagai jatuh maruah. Tidak malukah apabila anggota sulit kita dilihat orang? Adakah anggota sulit hanya diukur dengan kemaluan sahaja? Tidak! Semua anggota yang dikatakan aurat dikatakan sulit. Mana mungkin sebuah kerajaan dengan sengaja mendedahkan rahsia sulit mereka kepada kerajaan yang lain.

Ketiga : Aurat itu pintu kepada zina!

Dengan menjaja aurat dan maruah di pasar-pasar, dan jalanan, ia boleh membawa kepada zina. Begitu juga rogol. Adakah rogol itu hanya disalahkan kepada lelaki sahaja? Kaum wanita adalah kaum paling kejam sekali apabila mereka mendedahkan aurat mereka untuk dihidangkan kepada kaum lelaki, tetapi apabila dirogol, kaum lelaki juga yang dikenakan hukuman. Timbul juga persoalan, “perempuan bertudung pun kena juga”.

Biasanya yang lontarkan soalan ini adalah orang yang tidak bertudung! Sengaja mencari alasan untuk menghalalkan aurat mereka. Hakikatnya sekiranya mereka mengetahui perempuan bertudung pun turut menjadi mangsa, sepatutnya mereka lebih memakai tudung. Perempuan bertudung pun kena, apatah lagi tidak.

Mungkin boleh dilihat dari pelbagai aspek. Aurat bukan hanya dengan bertudung. Sekiranya tudung dipakai hanya separas atas dada, kemudian mengenakan baju dan seluar ketat, sama sahaja. Itu juga masih dikatakan membuka aurat. Takkanlah menutup aurat sebahagian, dan sebahagian lagi dibuka? Sama sahaja, aurat juga.

Di dalam aspek lain, ingatlah, sekiranya perempuan yang menutup aurat pun menjadi mangsa, maka perhatikanlah. Mereka menjadi mangsa disebabkan perempuan-perempuan lain yang tidak menutup aurat. Perempuan lain yang sengaja mendedahkan aurat mereka menyebabkan perempuan yang suci menjadi mangsa. Lihatlah betapa besarnya dosa tidak menutup aurat, orang lain menjadi mangsa disebabkan kita!

Kesimpulan

Ya, tidak dinafikan, mereka yang merogol orang, yang bermata keranjang dan sebagainya boleh dipersalahkan. Tetapi, apakah punca mereka menjadi seperti itu? Adakah semua kesalahan dan dosa tersebut hanya dipikul oleh mereka? Tidak. Perempuan yang mendedahkan aurat lebih dahulu menanggung dosa kerana menjadikan golongan lelaki seperti itu. Berhati-hatilah dengan aurat anda. Ia akan membunuh anda sekiranya tidak dijaga!

Saya yakin, ramai wanita yang mendedahkan aurat benci dengan artikel ini, bahkan melabelkan artikel ini sebagai jumud, mengongkong dan sebagainya. Tetapi ingatlah, ia ditulis oleh seorang lelaki yang tiada sebarang kepentingan terhadap diri anda!

Sekiranya ada yang mengatakan bahawa “kenapa perlu sibuk tepi kain orang?” Saya menjawab “orang gila pun akan tegur orang yang berseluar koyak”. Bolehkan orang yang berseluar koyak itu menjawab “ini seluar aku, aku punya pasallah!” Lihatlah kebodohan orang yang berseluar koyak ini, apabila ditegur tentang keAIBan dirinya, dimarahi pula orang itu.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

SI ZALIM YANG DILAKNATAllah SWT berfirman

Dan siapakah yang lebih zaim daripada orang yang mengada-ngadakan suatu pembohongan terhadap Allah? Mereka ini akan dihadapkan kepada Tuhan mereka (yang mereka bohongi), dan para saksi akan berkata, “orang-orang inilah yang telah berbohong terhadap Tuhan mereka”. Ingatlah, laknat Allah terhadap orang yang zalim. (iaitu) mereka yang menghalang dari jalan Allah, dan mengingini agar jalan tersebut bengkok, dan mereka itulah orang yang tidak percaya kewujudan Hari Akhirat (Surah Hud : 18-19)

Di dalam dua ayat al Quran ini, mengandungi banyak perkara yang perlu diperhatikan, dan ia jelas menunjukkan bahawa segala situasi tersebut berada di hadapan mata kita. Namun, masih ramai yang tidak menyedari, bahkan menuduh al Quran sebagai sesuatu yang kolot.

Pertama

Mahkamah Allah SWT yang diadili dengan penuh keadilan dan Allah tidak menzalimi sesiapapun, melainkan mereka yang menzalimi diri mereka sendiri. Orang yang ketika di dunia melakukan pembohongan terhadap Allah SWT, samada dengan menafikan kewujudan Allah SWT, menolak syariat Allah dan sebagainya. Mereka yang menafikan kewujudan Allah SWT seperti mereka yang langsung tidak mempercayai bahawa Allah SWT mampu untuk membalas segala kejahatan yang dilakukan. Mereka menyangka penghinaan mereka terhadap al Quran adalah satu perkara biasa, dan tidak mengganggu gugat kedudukan mereka.

Ketika golongan ini diadili di mahkamah Allah SWT, jutaan saksi yang didatangkan, tiada seorang pun yang dirasuah, dipolitikkan dan sebagainya sepertimana yang mereka mampu lakukan di dunia ini. Mereka dihadapkan terus di hadapan Tuhan yang ketika di dunia dahulu menjadi bahan ejekan dan penghinaan mereka.

Sekiranya di dunia, manusia yang menderhakai raja atau sultan sudah dianggap satu perbuatan yang terkutuk, tetapi, mereka dengan mudah menderhakai Allah setiap saat dan ketika. Mereka tidak merasakan bahawa kezaliman yang mereka lakukan itu, akan dibalas dengan balasan yang setimpal dengan apa yang mereka lakukan. Di mahkamah inilah mereka diadili dengan kesalahan mereka disaksikan oleh semua makhluk Allah, termasuk mulut mereka yang memberi arahan, tangan mereka yang mengatur rancangan jahat dan sebagainya.

Di dunia juga, sesiapa sahaja boleh mempolitikkan kes, dengan mengada-ngadakan sebuah kes untuk menzalimi seseorang. Bahkan saksi-saksi palsu yang didatangkan oleh orang yang zalim ini dirasuah, semata-mata untuk menjatuhkan seseorang. Tetapi di mahkamah Allah nanti, semua rakyat akan menjadi saksi terhadap semua kezaliman dan penganiyaan tersebut. Bahkan tiada seorang pun yang dirasuah, atau dipaksa untuk mengeluarkan kenyataan.

Kedua

Perkara kedua yang disebut oleh Allah SWT, adalah susulan dari perkara sebelumnya. Allah SWT menerangkan pula ciri-ciri orang yang zalim yang dimaksudkan. Di dalam ayat ini, digariskan sebanyak tiga ciri-ciri orang zalim yang mendapat laknat Allah SWT.

Pertama : Menghalang Jalan Allah

Jalan Allah SWT ialah jalan lurus yang menuju kebenaran. Kebenaran yang hakiki ialah pelaksanaan al Quran dan as Sunnah, menegakkan keadilan di muka bumi berlandaskan kedua-duanya dan sebagainya. Namun hari ini, terdapat golongan yang berusaha untuk menghalang daripada terlaksananya hukum Allah SWT. Mereka menghantar tentera mereka untuk menyekat daripada keadilan Allah SWT terlaksana.

Kedua : Berusaha Untuk Membengkokkan Jalan Tersebut

Selain dari itu, mereka juga berusaha untuk menjadikan Jalan Allah SWT tersebut bengkok, dengan berusaha agar orang lain mengingkari agama yang sebenar. Bermacam-macam usaha yang dilakukan agar orang lain menyangka Islam itu hanya pada nama, Islam itu kolot dan ketinggalan, Islam itu menyekat dan mengongkong, dan sebagainya. Inilah hasil usaha mereka untuk membengkokkan jalan Allah SWT.

Ketiga : Tidak Beriman Dengan Akhirat

Tidak beriman dengan akhirat boleh dilihat pada ciri-ciri mereka yang langsung tidak merasai bahawa kezaliman yang mereka lakukan di dunia ini dibalas di akhirat kelak. Mereka mengatakan “kenapa perlu takut untuk menolak hukum Allah? Kita ada polis!”. Mereka juga gila mengumpulkan harta berbukit-bukit tidak kira halal atau haram, seolah-olah mereka tidak sedar segala duit haram itu akan membakar mereka di akhirat. Mereka tidak percaya semua ini, dengan mengatakan “karut”.

Kesimpulan

Ketiga-tiga sifat inilah yang menunjukkan bahawa seseorang itu bergelar SI ZALIM YANG MENDAPAT LAKNAT ALLAH. Mereka dihakimi di mahkamah Allah SWT kerana kezaliman yang mereka lakukan. Bahkan mereka memiliki 3 sifat ini, dan mereka diazab oleh Allah SWT kerana mereka sendiri yang melakukannya. Mereka sendiri yang menghalang daripada terlaksananya hukum Allah, dan berusaha menyeleweng undang-undangNya. Mereka sendiri jugalah yang tidak memikirkan bahawa mereka akan dibalas di akhirat kelak.

Sedarlah wahai orang zalim yang mendapat laknat Allah. Bukan sahaja bergelar penderhaka Allah SWT, bahkan mendapat laknatNya pula. Selama hidup di dunia ini, mereka boleh melakukan apa sahaja kekejaman, ini kerana mereka sendiri yang membenci Agama Islam. Sekiranya orang-orang barat menghina Nabi Muhammad SAW dengan lukisan, tetapi di Malaysia orang-orang ini menghina undang-undang Allah SWT dengan mulut mereka! Bukankah orang-orang ini lebih jahat daripada orang-orang barat?

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

DEMOSTRASI PPSMI ADALAH MEMALUKAN – RAFIDAH


Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Rafidah Aziz telah membuat kenyataan di dalam akhbar Berita Harian bahawa Demostrasi Membantah PPSMI yang diadakan pada 7 Mac lalu, disifatkan sebagai memalukan. Beliau menyatakan lagi bahawa dahulunya Masyarakat Melayu dianggap beradab, tetapi hari ini, Demostrasi Membantah PPSMI menjatuhkan peradaban Melayu katanya.

"Kita malu sebagai rakyat Malaysia yang dulunya dianggap bertamadun dan beradab, hari ini silap sikit dan apabila ada isu, berarak dan berdemonstrasi berpanjangan, malu kita pada dunia luar.

"Kalau ini tabiat kita, negara akan maju dari segi fizikal saja, tetapi mentaliti dan sikap masih lagi tidak bertamadun," katanya selepas majlis ramah mesra calon yang bertanding pada Perhimpunan Agung Umno dengan perwakilan wanita Umno Kelantan, di Kota Bharu, semalam.

Inilah beberapa petikan daripada Berita Harian yang menghairankan banyak pihak. Daripada kenyataan Rafidah, jelas menunjukkan bahawa kedangkalannya di dalam isu ini. Persoalan yang timbul, siapakah yang memalukan masyarakat Melayu? Bukan setakat memalukan, bahkan menjahanamkan bangsa sendiri. Tidakkah masyarakat dunia terkejut apabila bahasa Melayu cuba dijahanamkan oleh bangsanya sendiri?

Persoalan kedua, siapakah yang tidak bertamadun dan tidak beradab? Adakah mereka yang menuntut kebenaran, bahkan menyelamatkan bangsa sendiri daripada dipupuskan oleh UMNO, dianggap tidak beradab? Adakah penyelamat bangsa dianggap tidak bertamadun? Kenapakah kekejaman FRU dan Polis tidak dilabelkan sebagai satu perbuatan yang tidak bertamadun?

Ketika kehadiran saya di Demostrasi Membantah PPSMI, terdapat golongan kurang upaya yang hanya berkerusi roda, kanak-kanak kecil, orang-orang tua atau golongan emas, dan ramai lagi. Mereka berkumpul untuk menunjukkan semangat mereka untuk menyelamatkan Bahasa Melayu daripada dipupuskan dari muka bumi ini.

Tetapi, malangnya, apakah balasan yang dihukumkan kepada mereka ini? Mereka disuap dengan gas-gas pemedih mata dan dimandikan dengan semburan air, dikasari dan sebagainya? Inikah penyelamat bangsa? Lebih teruk apabila mereka pula yang dihukumkan sebagai tidak bertamadun, tidak beradab dan memalukan!

Golongan-golongan lemah ini berhimpun menyatakan hasrat mereka untuk membetulkan kesilapan kerajaan dalam melaksanakan PPSMI, tetapi mereka dikasari sedangkan keganasan apakah yang dilakukan oleh golongan lemah ini? Ketika demo tersebut, saya terlihat seorang tua tidak mampu untuk berdiri kerana lemah setelah disuap dengan gas pemedih mata.

Beberapa orang Unit Amal segera mendapatkannya dan memapah ke kawasan yang selamat. Kemudian sebuah kenderaan membawanya keluar jauh dari tempat tersebut. Di manakah keadilan dan hemah polis? Masih lagi Rafidah boleh menyifatkan mereka ini sebagai tidak bertamadun. Mereka berdemo sudahlah tidak mendapat sesen pun, bahkan mengeluarkan duit pula untuk bersama-sama membetulkan kesilapan kerajaan.

Lebih teruk lagi apabila mereka pula yang dihujani dengan semburan air, dikasari dan dijamu dengan gas pemedih mata, tanpa belas kasihan. Adakah rakyat Malaysia sudah dianggap binatang oleh kerajaan? Adakah mereka tidak sedar bahawa “kami” juga rakyat Malaysia yang berhak menentukan halatuju negara kami.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Monday, March 9, 2009

PENENAMAN POKOK, TUGU KEMUNCAK PENDERHAKAAN – ZAMBRY


Akhbar Berita Harian hari ini menghairankan saya dengan kenyataan Zambry yang sangat memalukan bahkan menampakkan kekurangan kreadibilitinya sebagai seorang pembangkang Kerajaan Perak. Sudahlah mengaku sebagai Menteri Besar Perak secara tidak sah, membentuk kerajaan bayangan, dibuatnya pula kenyataan yang sangat pelik dan jelik.

"Tindakan yang dibuat itu adalah simbolik dan secara terang-terangan menunjukkan tindakan penderhakaan kepada Tuanku Sultan dan institusi Raja di Perak”, kata Zambry.

Persoalan yang ditimbulkan di sini ialah, adakah tanam pokok pun dianggap derhaka? Apakah lagi alasan mereka untuk melabelkan YAB Nizar sebagai penderhaka?

"Soalnya mereka sudah mendapat kelulusan MBI atau belum (untuk menanam pokok dan tugu berkenaan). Mereka (pembangkang) juga memberi tafsiran kepada rakyat dengan manipulasi politik bahawa apa yang mereka lakukan itu benar," katanya.

Zambry cuba mengaitkan dengan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dengan perbuatan yang dilakukan oleh YAB Nizar tersebut. Satu kenyataan yang menunjukkan bahawa Zambry sendiri kehabisan modal untuk memburuk-burukkan Menteri Besar Perak sehingga terpacul kenyataan yang menjatuhkan kreadibiliti dirinya sendiri.

Zambry juga akan hilang jawatannya sebagai Menteri Besar Bayangan tidak lama lagi kerana perbuatannya tersebut. Rakyat Malaysia sendiri akan menghukum kejahatan dan kecelaruan yang dilakukan oleh tangannya sendiri. Lihatlah, Allah SWT berkuasa untuk memberikan pangkat seseorang dan menghilangkannya, bahkan berkuasa menaikkan martabat seseorang dan menjatuhkan kedudukannya dalam sekelip mata.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

KENAPAKAH DALANG PPSMI PULA YANG DITANYA?

Lucu dan geli hati apabila melihat gelagat pimpinan UMNO yang semakin hari melakukan tindakan yang semakin tidak rasional dan memburukkan kreadibiliti mereka sendiri. Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, salah seorang yang telah mentertawakan orang ramai dengan menuduh bahawa ia adalah dalang pihak pembangkan. Sejauh manakah kebenarannya?

Beliau mendakwa lagi bahawa ia terbukti di dalangi oleh pihak pembangkang kerana terdapat beberapa pimpinan PKR yang turut sama di dalam perhimpunan 100 000 itu. Apabila saya terbaca kenyataan tersebut, terus ketawa melihat hujah dangkal yang diberikan. Berhujah dengan perkara sebegini, budak sekolah rendah pun boleh.

Dakwaan bahawa ia didalangi oleh PKR, adalah satu perkara yang tidak munasabah. Adakah disebabkan kehadiran mereka (pimpinan PKR) di dalam perhimpunan tersebut, disebabkan kesedaran mereka merupakan bukti ia didalangi PKR? Hakikatnya, Datuk Seri Hishamuddin sendiri tidak memahami erti sebenar PPSMI yang dibantah.

Rakyat Malaysia sendiri mempunyai kesedaran untuk memansuhkan PPSMI, dan mereka sanggup bertarung dengan cabaran untuk menuntut kebenaran, dan menyelamatkan bangsa sendiri. Tetapi, apa kata UMNO? Sangat memalukan. Perhimpunan tersebut adalah tanggungjawab semua, di atas satu kesedaran untuk menyelamatkan bangsa, bukanlah satu propoganda politik.

Adakah semua penentangan terhadap kerajaan akibat kesilapan mereka, boleh dituduh sebagai agenda politik PKR? Fikirlah sendiri, bukan PKR sahaja yang menolak UMNO, bahkan lebih ramai dari itu. Sedarlah, PPSMI memang tidak relevan! Ia adalah alat memupuskan bangsa Melayu! Sekiranya UMNO dikatakan pejuang bangsa, di manakah mereka di dalam PPSMI? Sepatutnya mereka lebih dahulu menolak PPSMI.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

WAHAI GOLONGAN CELAKA YANG MENYOKONG PPSMI!


Di dalam menyebut tentang isu PPSMI, saya terpanggil untuk memberikan sedikit pemahaman berguna, yang susah difahami oleh golongan-golongan celaka. Di sana terdapat beberapa golongan celaka yang mendakwa bahawa penentangan terhadap PPSMI merupakan satu perkara assobiah, nasionalis dan sebagainya. Terdapat juga yang mengatakan bahawa “bahasa bukan faktor untuk maju”, “bagaimana hendak maju sekiranya Bahasa Inggeris pun tidak tahu”, dan sebagainya.

Di sini, terdapat beberapa pemahaman yang ingin diberikan kepada golongan-golongan celaka yang cuba membunuh bahasa sendiri. Terlebih dahulu, saya mengajak kepada semua golongan celaka ini untuk memahami erti “bahasa”. Sejak lahir, bahasa pertama yang didengari oleh umat Islam ialah laungan azan di dalam Bahasa Arab. Bayi yang baru lahir, bertutur dengan bahasa yang tidak difahami maknannya oleh ibunya sendiri, dan sebagainya.

Pertama

Sejarah telah menyaksikan bahawa pedagang-pedagang Arab ketika zaman kemajuan Melaka, mereka bertutur di dalam Bahasa Melayu, walaupun mereka berbangsa dan berbahasa Arab. Setelah itu, Melaka di jajah oleh Portugis dan sebagainya yang tidak pula menjajah bahasa kita. Mereka terpaksa menggunakan seorang anak Melayu sebagai pengalih bahasa, supaya mereka dapat berkomunikasi dengan bangsa Melayu.

Tetapi pada hari ini, Inggeris cuba menjajah negara kita dengan cara menginggeriskan anak-anak Melayu. Termasuk anak-anak Menteri, FRU, Polis dan golongan-golongan celaka yang menyokong PPSMI. Tidakkah mereka menyedari bahawa ia adalah satu bentuk penjajahan secara sembunyi untuk mempupuskan bangsa Melayu?

Bangsa Melayu hari ini, dikenali oleh dunia dengan bahasanya. Sekiranya hendak mengenali Melayu dengan rupa parasnya, sudah semakin susah. Ini kerana anak-anak Melayu sudah pun berfesyen bukan seperti bangsanya sendiri. Perempuan Melayu yang dahulunya berbaju kurung, bersopan, pemalu dan sebagainya, tetapi hari ini sudah menjadi lelaki! Bukankah ini semua disebabkan pengaruh mereka terhadap budaya Inggeris?

Hari ini, PPSMI cuba membentuk anak-anak Melayu yang berbahasa Inggeris. Apakah lagi cara untuk mengenali bangsa Melayu? Adakah kita mengenali Melayu dengan budaya? Ia sudah pun lenyap dek budaya kuning yang sudah lama menular. Ini kerana Melayu mengamalkan budaya yang hampir secocok dengan Islam, yang tidak disukai oleh penjajah. Adakah kita mengenali Melayu dengan pakaian? Pakaian Melayu sudah pun hilang, dan sudah dianggap kolot. Ini kerana pakaian Melayu itu menutup aurat, yang tidak digemari oleh penjajah.

Persoalannya di sini, bagaimanakah kita dapat mengenali dan mengetahui wujudnya bangsa Melayu di dunia ini? Adakah kita mengenali mereka dengan bahasa? Ya, ia masih lagi kekal hari ini. Walaupun budaya kuning sudah merosakkan anak bangsa, pakaian Melayu yang selari dengan Islam dicampak tepi, namun, masih wujud lagi “bahasa”. Dunia hari ini mengenal Melayu dengan bahasanya.

Apabila Bahasa Melayu sudah tidak dituturkan oleh anak Melayu, bagaimanakah kita hendak mengenali Melayu lagi? Melayu akan pupus! Dipupuskan oleh bangsa Melayu sendiri, atau dengan kata lain, dipupuskan oleh golongan celaka.

Kedua

Nasionalis? Golongan-golongan celaka ini mendakwa bahawa bantahan terhadap PPSMI adalah bersifat nasionalis, assobiah dan sebagainya, sedangkan pemahaman mereka terhadap nasionalis, langsung tidak difahami. Sekiranya ia dikatakan sebagai nasionalis, yang ditegah oleh Islam sendiri, mengapakah Islam tidak terhad di dalam Bahasa Arab sahaja? Adakah Feqah di dalam Bahasa Melayu itu adalah bukan Islam? Adakah Tauhid di dalam Bahasa Melayu itu bukan Islam? Sudah pasti tidak. Adakah ini juga dikatakan nasionalis? Sudah pasti tidak. Apa yang peliknya, adakah Sains dan Matematik yang selama ini dipelajari oleh Melayu adalah bukan Matematik dan Sains yang sebenar?

Hari ini, kebodohan golongan celaka ialah, mereka telah melampaui daripada Islam sendiri. Bahkan memaksa anak Melayu mempelajari ilmu dalam bahasa orang lain, bahkan bahasa yang dituturkan oleh bangsa yang pernah menjajah Melayu satu ketika dahulu. Seolah-olah Inggeris datang menjajah, dan untuk memudahkan komunikasi mereka terhadap bangsa Melayu yang dijajah, mereka telah memaksa orang-orang Melayu memahami dan mengerti tutur kata mereka.

Golongan-golongan celaka juga tidak memahami dan buta sejarah. Itulah kebodohan mereka yang sangat ketara. Persoalannya, adakah Matematik dan Sains diasaskan oleh Inggeris sahaja? Adakah Inggeris yang menguasai semua ilmu di dunia ini? Bahkan Bangsa Yunani, Bangsa Arab, dan banyak lagi bangsa di dunia ini yang lebih dahulu mencipta ketamadunan tersebut. Yang peliknya, golongan-golongan celaka ini telah menobatkan dan mengiktiraf bahawa Sains dan Matematik adalah ilmu Inggeris.

Adakah menyelamatkan bangsa sendiri daripada kehancuran dan kepupusan ini, dikatakan sebagai nasionalis? Adakah tentera-tentera yang menjaga keamanan Malaysia juga dianggap nasionalis? Bukankah GMP adalah kesatuan yang menyelamatkan bahasa Melayu, adakah ia dianggap nasionalis? Itulah betapa bodohnya golongan-golongan yang celaka, memupuskan bangsa sendiri!

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah