Saturday, May 9, 2009

SPEAKER “HARAM” MENDAKWA DIRINYA “SAH”


Persoalan halal dan haram pernah saya jelaskan di dalam artikel sebelum ini yang bertajuk “Dosa Mengundi BN”. Kali ini, saya akan tambahkan lagi penjelasannya memandangkan ia semakin kurang difahami oleh kebanyakan manusia. Sepertimana yang diketahui, setiap perbuatan manusia mampunyai lima hukum, iaitu wajib, sunat, harus, makruh dan haram.

Sepertimana yang pernah saya tulis di dalam artikel tersebut, bahawa mengundi BN itu adalah haram, berdasarkan dalil-dalil yang telah disebutkan. Semalam, Speaker HARAM telah mendakwa bahawa dirinya SAH. Di dalam menjelaskan kekeliruan ini, pertama kali yang ingin saya sebutkan ialah, HARAM lawannya HALAL, dan SAH lawannya TIDAK SAH.

Di dalam sidang Dun juga, orang ramai terutamanya PR sendiri mengatakan “HARAM” ketika Ganesan mengambil tempat duduk di bahagian Speaker. Oleh itu, persoalan yang timbul di sini ialah, apakah kenaikannya itu adalah HARAM atau TIDAK SAH, ataupun HALAL atau SAH?

Sekiranya beliau adalah HARAM sepertimana yang disebut oleh PR, maka apakah dalilnya? Dalil yang paling sesuai menyatakan beliau adalah Speaker HARAM ialah “kezaliman”. Semua agama, termasuk hindu dan budha, berpegang bahawa melakukan kezaliman itu adalah HARAM di sini agama masing-masing.

Maka, kenaikannya sebagai speaker itu adalah HARAM berdasarkan sepakat semua agama. Manakala Islam pula, lebih-lebih lagi menolak kezaliman ini! Maka, apa yang disebutkan oleh PR itu adalah benar, dan perbuatannya itu adalah tidak halal. Orang hindu mengharamkan memakan daging lembu, sama seperti mereka mengharamkan kezaliman dalam politik.

Seterusnya, beliau mendakwa bahawa dirinya dilantik secara sah. Di dalam Islam, sesuatu ibadat itu dianggap sah apabila cukup syarat-syaratnya. Saya yakin, di Malaysia hari ini pun, ramai yang mengatakan bahawa “SAH” itu ialah sesuatu pelaksanaan yang cukup syarat-syaratnya. Ganesan mendakwa dirinya “SAH” sedangkan dia menjadi speaker itu dengan cara yang haram!

Oleh itu, jawapannya jelas “TIDAK SAH”!. Sekiranya seseorang itu mengerjakan solat tetapi tidak berwudhu’ terlebih dahulu, maka perbuatannya tidak dikatakan HARAM, tetapi TIDAK SAH. Tetapi apa yang dilakukan oleh Ganesan ialah perbuatan HARAM yang dianggap SAH. Ya, sememangnya ada, seperti mencuri dengan cukup syarat-syarat sebagai pencuri. Maka dia diSAHkan mencuri!

Oleh itu, kenaikan Ganesan ini memang benar SAH, tetapi diSAHkan HARAM oleh semua manusia tidak kira Islam atau tidak. Ini kerana ia jelas berbentuk satu kezaliman yang ditolak oleh semua agama. Bahkan Islam lebih-lebih lagi menolak anasir kezaliman ini. Tetapi masalahnya, Zambry yang mengaku Islam itulah yang memburukkan nama Islam di hadapan masyarakat berbilang agama di Malaysia!

Maka perbuatan Zambry itu lebih HARAM berbanding Ganesan yang tidak beragama Islam! Orang bukan Islam akan diazab kerana kekafirannya, tetapi Zambry diazab kerana kezalimannya sedangkan dia mengaku Islam. Kezaliman yang dilakukan Zambry itu bukanlah ajaran Islam, habis, ajaran siapakah yang Zambry praktikkan?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

KEKACAUAN DI SIDANG DUN PERAK, JANGAN JADI BERUK-BERUK DI JALANRAYA

Saya teringat satu ketika dahulu, Khairi Jamaluddin pernah menuturkan satu kalam yang meminta supaya ahli Pakatan tidak menjadi seperti “beruk-beruk di jalanraya”. Tetapi apa yang terjadi hari ini, Zambry and The Gang telah menjadi beruk-beruk di Dewan Sidang Dun! Ada yang bertanya, layakkah mereka digelar sebagai beruk? Bagi saya, gelaran yang sepatutnya lebih dari itu.

Semua rakyat Malaysia boleh membaca berita di pelbagai akhbar, melihat video dan sebagainya. Saya yakin, tiada siapa yang menyetujui cara Zambry mengangkat Ganesan itu. Kelakuan bodoh itu lebih teruk daripada beruk! Saya tidak tahu, kenapakah dia tergamak untuk berbuat demikian. Tidakkah dia sedar bahawa puluhan kamera yang merakam tindakan bodoh itu?

Untuk memahami hakikat ini, suka untuk saya jelaskan tentang sikap manusia yang sudah tidak berotak. Allah SWT menyifatkan orang yang tidak berotak ini ialah mereka yang mengetahui bahawa Allah SWT itu Maha Melihat, tetapi mereka masih lagi menganggap bahawa Allah itu tidak nampak. Mereka tidak sedar bahawa setiap detik hidupnya dirakam oleh malaikat, untuk dijadikan bukti di akhirat kelak.

Mereka tahu bahawa malaikat merakam segala perbuatan mereka, tetapi akibat gilakan dunia, mereka lalai daripada perkara tersebut. Mereka pun dengan sewenang-wenangnya membuat maksiat, mengancam jiwa manusia, merampas hak dan sebagainya. Semua ini disebabkan mereka gila mengejar dunia.

Begitu juga apa yang terjadi hari ini. Disebabkan gila untuk mengejar pangkat dan dunia, Zambry terlupa bahawa tindakan bodohnya itu telah dirakam oleh puluhan rakaman. Bahkan disaksikan oleh jutaan manusia di seluruh dunia! Seluruh dunia melihat kebodohan Zambry dalam dewan semalam. Tetapi akibat gilakan dunia, dia lupa segalanya itu.

Apa yang penting bagi dirinya ialah menjatuhkan PR. Ada orang UMNO sendiri berkata “kalau hendakkan kuasa pun, cover-coverlah sikit”. Saya pelik apabila mendapati berita yang disiarkan di dalam Berita Harian, agak kurang selesa untuk diterima. Berita Harian seolah-olah menjadi pengulas, bukannya pemberita. Entah kenapa dibuat begitu.

Orang yang gilakan dunia inilah yang selayaknya digelar sebagai beruk. Golongan beruk ini berkeliaran di mana-mana sahaja termasuk di dalam masjid. Disebabkan gilakan dunia, habis semua benda diredahnya. Tidak kira hak orang lain atau tidak, tetap menjadi miliknya. PR dituduh bertindak kasar terhadap SU Dewan, tetapi mereka lupa, bahawa anjing gila tidak mungkin kita mendiamkannya dengan belaian!

Wahai Zambry and The Gang, sekiranya hari ini anda boleh membuat sesuka hatimu, tunggulah di akhirat nanti. Tiada siapa akan terlepas dari mahkamah perbicaraan Allah. Semua rakyat Perak akan menuntut hak keadilan kepada kamu di akhirat nanti. Sekiranya anda ingin bertaubat, minta maaflah dengan seluruh rakyat Perak! Anda merampas hak orang lain, dan anda perlu mengembalikannya sebelum kematianmu. Tiada siapa yang dapat melangsaikan dosamu setelah kamu mati.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Friday, May 8, 2009

PAS MEMBISU? BISU LEBIH BAIK DARIPADA BERCAKAP PERKARA SIA-SIA


Kelmarin, bernama telah melaporkan satu berita yang cukup penuh dengan hikmah. Di sebalik ayat-ayat yang ingin memburukkan PAS itu, terselit satu hikmah yang cukup besar, yang jarang diperhatikan oleh manusia biasa. Hikmah tersebut ialah “bisu” atau berdiam diri. Media agak panas punggung apabila pimpinan PAS mengambil tindakan berdiam diri daripada membuat sebarang kenyataan.

Jelas, ini adalah satu tindakan yang betul. Kenapa media perlu “buat ayat” sekiranya mereka tidak dilayan? Bukankah sebelum ini media menjadi agen menyebar fitnah? Apabila pimpinan PAS membisu, mereka juga ingin cuba membuat fitnah. Inilah media akhir zaman. Pada pandangan anda, wajarkah PAS mengambil tindakan membisu?

Bagi saya, saya cukup setuju. Ini kerana sekiranya “berkata” akan dijadikan bahan oleh media untuk melaga-lagakan sesama ahli PAS. Nabi Muhammad SAW sendiri telah menasihatkan kita :

Sesiapa yang banyak berkata, maka banyaklah salahnya. Sesiapa yang banyak salahnya, maka banyaklah dosanya. Sesiapa yang banyak dosanya, maka nerakalah lebih layak baginya. (Imam As Sayuti, Jami’ As Saghir : 8990)

Selain itu, sepertimana yang telah saya jelaskan sebelum ini, Najib juga turut mengambil tindakan membisu dan langsung tidak didedahkan oleh media. Adakah kebisuan Najib itu juga satu perbuatan yang baik? Hakikatnya ialah, berkata perkara-perkara benar sahaja, sekiranya ia adalah kalam yang sia-sia maka lebih baik berdiam diri.

Si Najib ni, kalamnya sikit, tetapi setiap tutur katanya yang sedikit itu sudah mampu menyusahkan ramai pihak. Hakikatnya, “bisu”lah daripada berkata sesuatu yang akan menimbulkan fitnah. Tetapi, lantanglah bersuara mengecam kezaliman! Najib pula terbalik, dia bisu daripada berkata tentang kebenaran, tetapi bersuara apabila ingin membuat kezaliman. Maka, seeloknya kita tinggalkan sahaja amalan ini.

Di dalam hadis di atas menjelaskan tentang bahaya lidah. Walaupun seseorang itu menulis blog sekalipun, ia boleh diertikan dengan makna hadis ini. Ini kerana kadangkala tulisan tangan itu lebih tajam daripada lidah. Media juga perlu diingatkan supaya tidak menjadikan lidah dan tangan untuk menyebarkan fitnah. Kelak, neraka adalah tempatnya. Buang masa sahaja bersusah payah mencari gaji yang secupak tetapi dibalas dengan neraka yang berganda.

Kejahatan yang berlaku akhir zaman ialah wujudnya orang bodoh yang lantang bersuara, dan ulama’ yang berbisu, tidak mahu menyekat kejahatan. Sekiranya ada yang menuduh Tok Guru sebagai ulama’ yang bisu di dalam hadis ini, hakikatnya orang itu adalah seorang bodoh yang lantang bersuara!

“Bisu”lah daripada tersalah dalam percakapan, tetapi lantangkan suaramu menentang kezaliman dan maksiat. Inilah nasihatku buat semua manusia, tidak kira pimpinan PAS atau UMNO. Janganlah jadi orang yang bisu daripada menegur kemaksiatan, tetapi lantang untuk menegakkan kezaliman.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ADA ORANG KATA, PAS GILA KUASA KERANA BERSIDANG HARI INI

Di sana terdapat segelintir masyarakat yang mengakui sebagai ulama’, mempertikaikan perjuangan PR merebut parlimen hari ini. Mereka mengatakan bahawa PR juga merebut kuasa sepertimana UMNO. Perjuangan merebut kuasa ini adalah dianggap sia-sia dan bukan bercirikan perjuangan Islam yang sebenar. Mereka menambah lagi dalam tohmahan mereka bahawa PAS sudah terpesong daripada perjuangan asal.

Walaubagaimanapun, inilah tuturkata seorang yang jahil, walaupun dia memakai nama ulama’. Mereka seolah-olah memberi muka kepada perjuangan UMNO, walaupun pada zahirnya mereka menganggap mereka tidak memihak kepada mana-mana belah pihak. Mereka menambah lagi dalam tohmahan mereka bahawa PAS hanya menekankan aspek politik dengan mengenepikan tarbiyah.

Banyak lagi tambahan-tambahan yang telah mereka lakukan. Segalanya adalah untuk menjatuhkan perjuangan Islam ini. Inilah yang dikatakan sebagai “dengki”. Sedikit lontaran daripada saya kepada mereka, sekiranya anda menolak PAS, adakah anda hendak menubuhkan parti lain? Atau anda hendak menyokong UMNO?

Hakikatnya mereka sendiri memperjuangkan tarbiyah semata-mata, bahkan menolak politik. Apa salahnya sekiranya mereka menekankan tarbiyah dalam PAS? Kenapa perlu mewujudkan jemaah yang kedua khusus untuk tarbiyah? Bukankah jemaah seperti itu mengalami kecacatan yang teruk? Mereka menekankan tarbiyah semata-mata, bahkan menolak politik Islam yang di bawa oleh PAS, adakah ini jemaah yang benar?

Mereka begitu syok menghentam PAS kerana tidak menekankan aspek tarbiyah. Mereka berkata seolah-olah mereka itu adalah jemaah yang lengkap. Bahkan merekalah yang menjadi duri dalam daging. Mereka membentuk jemaah baru yang didakwa sebagai jemaah yang lengkap, dan dalam masa yang sama mereka menghentam PAS. Apakah baiknya menghentam PAS?

Kisah ini telah disebut di dalam Sirah Nabi Muhammad SAW. Baginda SAW telah mendirikan sebuah masjid, iaitu Masjid Nabawi seawal tiba di Madinah. Tetapi disebabkan “dengki”, muncullah seorang yang bernama Abdullah bin Ubai, seorang munafik. Dia datang kepada Nabi SAW sebagai seorang yang kononnya berdamping dengan Baginda SAW.

Lalu, di satu ketika beliau telah mendirikan sebuah masjid, yang dinamakan Masjid Dhirar. Masjid ini telah didirikan olehnya untuk menyaingi Masjid Nabi. Dia memberitahu orang ramai bahawa inilah bukti bahawa dia sangat berpegang dengan Islam. Tetapi hakikatnya, masjid tersebut dibangunkan untuk memecahbelahkan umat Islam yang bertumpu di Masjid Nabi selama ini.

Setelah mendapat khabar berita tersebut, Baginda SAW memerintahkan supaya masjid tersebut dirobohkan. Apakah tindakan Baginda ini betul? Bukankah merobohkan masjid itu satu perbuatan yang tidak sepatutnya? Ya, inilah apa yang perlu kita fahami bahawa Baginda SAW begitu benci dengan “anasir baik” yang digunakan untuk tujuan jahat. Sekiranya mereka juga melaksanakan tarbiyah yang kononnya lengkap, lalu dijadikan hujah untuk menghentam PAS, maka mereka sepatutnya dirobohkan!!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Thursday, May 7, 2009

WAHAI AHLI PAS, KE”SATU”AN ITU JANGAN DIJADIKAN DUA

Krisis di Perak masih dalam kritikal. Dalam masa yang sama di dalam PAS sendiri sudah ada yang terpengaruh dengan beberapa golongan munafik yang berada di mana-mana sahaja. Di dalam artikel ini, secara ringkasnya boleh saya sebutkan tentang kesatuan. Allah SWT itu adalah Tuhan yang esa (satu). Agama yang benar itu juga satu, iaitu Islam. “Tauhid” itu sendiri bermakna satu.

Kesatuan itu bukannya dua, atau lebih. Ia juga bukanlah kosong. Ia tetap satu, walaupun ada yang cuba menjadikannya 1.1 atau 1.2. Hakikatnya ia tetap satu. Kenapakah saya memilih tajuk ini? Saya cenderung untuk mencoretnya di sini kerana di dalam kesatuan sendiri sedang cuba di”dua”kan oleh pihak-pihak tertentu. Sekiranya “satu” itu dibahagikan kepada “dua” salah satu sahaja yang betul.

Ramai yang tertanya-tanya, apa salahnya saya berpegang sehingga lebih dari satu jemaah? Jemaah yang lain pun bagus juga, dan sebagainya. Kefahaman yang ingin saya katakan di sini ialah kebenaran itu hanyalah satu. Selebihnya bukan kebenaran. Isu yang ingin disebut ialah tentang jemaah.

Jemaah selain PAS ada dua kemungkinan. Samada jemaah lain tersebut selari dengan PAS, atau berlawanan. Contoh jemaah yang selari dengan PAS ialah Ikhwan al Muslimin di Mesir, an Nursiah di Turki dan lain-lain. Di Malaysia pula, ada yang mendakwa terdapat jemaah lain yang selari, tetapi hakikatnya jemaah yang selari itu adalah salah satu dari PAS sendiri. Sekiranya jemaah tersebut bercanggah dengan PAS, maka ia tidak selari dan ia adalah “berlawanan”.

Ada juga yang berkata, “kenapa kamu taksub PAS?”. Istilah taksub hanya digunakan untuk kejahatan sahaja. Contohnya, orang yang taksub mazhab, adalah satu kesilapan yang perlu dibenteras. Taksub pada kebenaran ialah satu bentuk pegangan. Sememangnya kita dituntut supaya “taksub” pada kebenaran! Haram hukumnya “taksub” selain daripada kebenaran.

Allah SWT berfirman
.

Berpeganglah kamu dengan tali Allah, dan jangan kamu berpecah belah (Surah Ali Imran : 103)

Di dalam ayat di atas, “tali Allah” itu disebut dengan “singular”, iaitu bermaksud satu. Sememangnya tali Allah itu satu. Maka berpeganglah dengan tali tersebut. Inilah yang diertikan dengan “taksub” kepada kebenaran. Taksub jenis ini hukumnya wajib, dan taksub pada kejahatan adalah haram.

Maka, tali apakah yang cuba dibuat oleh jemaah lain itu? Sekiranya mereka benar-benar selari dengan tali Allah yang satu ini, maka tidaklah timbul picisan yang cuba menghancurkan majoriti! Allah SWT berfirman :

.

Janganlah kamu mengikut jalan yang berbilang-bilang, maka kamu akan tersingkir dari jalan Allah (Surah al An’am : 153)

Lihatlah ayat yang kedua ini. Allah menggunakan “plural” pada perkataan jalan yang juga bermaksud tali. Sekiranya anda berpegang dengan jemaah selain daripada jemaah Islam ini, maka anda akan tersingkir dari Jalan Allah. Memang benar, Islam itu satu sahaja. Kesatuan yang satu ini adalah mereka yang berpegang dengan al Quran dan as Sunnah. Sekiranya terdapat kesatuan lain yang juga berpegang dengan dua ini, maka kedua-duanya adalah selari. Sekiranya bertembung di antara kedua-dua kesatuan ini, sedarlah, kesatuan itu bukannya dua!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Wednesday, May 6, 2009

MENJAWAB ISU “SOLAT JUMAAT AHMADIAH” (Siri 2)

Sambungan artikel lepas…

(Kedua) "Kalau kami (Ahmadiah) dianggap bukan Islam, mengapa ganggu kami lagi?”

Ayat ini mempunyai dua kemungkinan, samada mereka mengaku bahawa mereka bukan Islam, atau mereka hanya sekadar bertanya sahaja. Tetapi, sebagai penjelasan, apa yang saya fahami, ialah mereka mengaku bahawa mereka sudah bukan Islam berdasarkan kenyataan nombor 3. Boleh rujuk pada Berita Harian sendiri. Wallahua’lam.

“Sekiranya” mereka mengaku bahawa mereka bukan Islam, maka apa salahnya terdapat papan tanda “Qadiani bukan Islam”. Tetapi penjelasan yang ingin saya berikan di sini ialah, MAIS mengganggu mereka (Ahmadiah) bukan atas dasar mereka itu bukan Islam, tetapi disebabkan mereka telah “murtad”. (sekiranya berita yang saya terima ini benar).

Maka, hukuman bagi orang murtad adalah “bunuh” sekiranya tidak mahu kembali kepada Islam. Tetapi Malaysia tidak melaksanakan hudud sehingga golongan murtad ini sudah pandai tunjuk kepala. Mereka mempertikaikan kebebasan beragama, insya Allah akan saya terangkan selepas ini.

Orang murtad hukuman yang selayak baginya ialah bunuh!! Sekiranya mereka ingin mempertikaikan “mengapa ganggu kami”, adalah kenyataan yang tidak muhasabah. Anda sepatutnya tidak diganggu, tetapi dihukum bunuh. Tetapi untuk melaksanakan hukuman bunuh ini, mempunyai etika-etika tertentu yang begitu panjang untuk dijelaskan di sini.
.
Sesiapa yang menukar agamanya hendaklah dibunuh (Shahih Muslim)

(Ketiga) Status kebebasan beragama di Malaysia

Kebebasan beragama di dalam “Islam” ialah, membenarkan mana-mana orang bukan Islam untuk menjalankan ibadah masing-masing, tetapi tidak dibenarkan menganggu Islam. Manakalah orang yang sudah Islam, haram bagi mereka murtad. Saya harap kenyataan ini jelas.

Allah befirman
.

Tiada paksaan dalam beragama (Surah al Baqarah : 256)

Ayat ini digunakan bagi mereka yang belum beragama Islam. Mereka dibenarkan untuk beribadah sepertimana ajaran mereka, dipersilakan untuk memeluk Islam dan sewaktu dengannya. Ayat ini bukan untuk orang yang beriman. Orang yang beriman, sekiranya kufur (murtad) maka dia dihukum bunuh.

Mereka yang murtad, lalu mati, maka terhapuslah segala amalannya ketika Islam dahulu. Jasadnya diharamkan di tanam di perkuburan Islam. Harta tidak dapat diwarisi olehnya. Allah SWT berfirman

Dan sesiapa di antara kamu yang murtad dari agamanya (Islam), lalu dia mati sedangkan di masih kafir, maka orang-orang seperti ini telah terhapus segala amalan baiknya di dunia dan akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, dan mereka kekal di dalamnya (Surah al Baqarah :217)

Akhir sekali, saya harap artikel ini jelas, dan saya berkata berdasarkan apa yang diberitakan. Saya sendiri mengharapkan bahawa berita itu palsu supaya tiada siapa yang murtad. Marilah kita sama-sama membenteras murtad. Sedikit nasihat kepada anda, beribadatlah dengan ilmu… sekiranya tidak, anda dikhuatiri terjatuh ke lembah kesesatan. Na’uzubillah

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

MENJAWAB ISU “SOLAT JUMAAT AHMADIAH” (Siri 1)

Di dalam artikel ini, saya tertarik untuk mengulas isu yang berkait dengan Islam. Hal ini agak penting untuk difahami, bukan hanya sekadar dibaca. Semalam saya terbuka Berita Harian, dan terbaca sebuah artikel yang bertajuk “Ahmadiah akur larangan MAIS hentikan Solat Jumaat”. Insya Allah saya akan mengulas dengan sebaik mungkin.

Pertama kali, saya memohon maaf sekiranya artikel ini agak menyakitkan hati beberapa pihak, tetapi apa yang saya tuturkan di sini ialah sesuatu yang saya pelajari, dan anda boleh berfikir dan mengkaji sendiri tentangnya. Persoalan tentang isu Ahmadiah. Saya tidak mengenal lebih mendalam tentang Ahmadiah ini, dan saya tidak berniat untuk mengulas tentang apa itu Ahmadiah, dan bagaimana pula ciri-cirinya.

Apa yang ingin saya ulas di sini ialah berkenaan apa yang diberitahu di dalam berita tersebut, antaranya :

- Qadiani bukan Islam
- "Kalau kami (Ahmadiah) dianggap bukan Islam, mengapa ganggu kami lagi?”
- Status kebebasan beragama di Malaysia

Selain daripada itu, saya masih belum mengkaji dengan lebih mendalam….

(Pertama) Qadiani bukan Islam?

Sepertimana yang disebutkan juga, Qadiani telah diasaskan oleh Mirza Ghulam Ahmad, dan gerakan yang diasaskannya itu adalah terpesong daripada ajaran Islam. Minta maaf, saya bersandarkan kepada beberapa fakta yang boleh dikaji oleh pembaca sendiri. Beliau pernah mengaku sebagai nabi selepas Nabi Muhammad SAW. Setelah itu, beliau mengaku sebagai tuhan. Jelas, ini adalah satu perbuatan syirik dan sesiapa yang berbuat demikian adalah kafir.

Wallahua’lam, mungkin ada yang mengatakan bahawa ia adalah fakta yang dipalsukan. Tetapi saya hanya mengatakan bahawa “sesiapa yang mengaku sebagai nabi selepas Nabi Muhammad, atau mengaku sebagai tuhan, adalah kafir”. Sekiranya Mirza Ghulam tidak berbuat demikian, selesai masalah. Tidak kira siapa, sekiranya seseorang itu berbuat demikian, maka jatuhlah syahadahnya.

Nabi SAW bersabda :
.

Daripada Tsauban RA, beliau berkata: Rasulullah s.a.w bersabda: “Akan terdapat di kalangan umatku, 30 orang penipu, kesemuanya menyangka mereka adalah nabi dan sesungguhnya aku adalah penyudah semua nabi, tiada nabi selepasku. (Shahih Muslim)

Bersambung …

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Tuesday, May 5, 2009

UMNO MENGAJAK KITA KEMBALI KE ZAMAN JAHILIYYAH (Siri 2)

Sambungan daripada artikel lepas… Di Malaysia hari ini, adakah kita boleh mengatakan bahawa Malaysia sedang berhadapan dengan zaman Jahiliyyah di Malaysia, bukan tanah Arab. Sebelum menjelaskan hakikat ini, suka untuk saya jelaskan bahawa undang-undang yang sebenar ialah undang-undang Allah SWT sahaja. Mana-mana undang-undang yang bercanggah dengan undang-undang Allah adalah undang-undang Jahiliyyah.

Apakah dalil Dr Fikrah menyebut begitu? Sila lihat ayat 50 Surah al Maidah yang telah dijelaskan sebelum ini. Itulah dalilnya. Hakikatnya undang-undang ini ada dua sahaja. Iaitu undang-undang Allah, dan undang-undang Jahiliyyah. Mana-mana undang-undang yang bercanggah dengan undang-undang Allah, itu adalah undang-undang Jahiliyyah.

Undang-undang di Malaysia, sekiranya ia selari dengan undang-undang Allah, maka tiada masalah. Sekiranya bercanggah, maka ia adalah undang-undang jahiliyyah. Jelas bukan? Maka di Malaysia mencampur aduk dua undang-undang ini. Ada yang selari dengan Islam, dan kebanyakannya lebih menyokong Jahiliyyah.

Sama sahaja dengan orang zaman Jahiliyyah di tanah Arab. Mereka memilih undang-undang Allah yang selari dengan kehendak mereka sahaja. Mana-mana yang tidak disukai, dibuangnya ketepi. Contohnya Islam menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Tetapi mereka berjual beli dan mengamalkan riba. Di Malaysia hampir sama. Islam membenarkan pinjaman, tetapi mengharamkan riba. Tetapi di Malaysia mengamalkan pinjaman dan riba!!

Di Malaysia memenjarakan orang-orang yang mencuri, tetapi membenarkan mereka diikat jamin. Di Malaysia menangkap orang yang merogol tetapi membenarkan mereka diikat jamin. Tidakkah ia bercanggah dengan Islam, maka undang-undang tersebut adalah jahiliyyah. Dan bermacam-macam lagi. Menangkap orang yang melakukan kejahatan itu selari dengan Islam, tetapi membebaskan mereka dengan diikat jamin itu sudah bercanggah.

Bahkan mereka juga menangkap ulama’!! Mereka mengandaikan beberapa tuduhan supaya ulama’ ditangkap. Dan undang-undang ini tidak ditemui di dalam Islam. Orang jahat pun tangkap, orang baik pun tangkap. Yang tinggal adalah orang yang jahat berlakon baik. Inilah konsep Jahiliyyah. Jangan lupa, undang-undang Jahiliyyah juga ialah mencampur adukkan undang-undang Allah yang sesuai dengan undang-undang Jahiliyyah. Sedangkan Allah SWT berfirman
.Dan janganlah kamu campurkan kebenaran dengan yang batil, dan kamu juga jangan sembunyikan kebenaran itu, sedangkan kamu mengetahuinya (Surah al Baqarah : 42)

Oleh itu, fahamlah kita bahawa Malaysia masih dalam keadaan Jahiliyyah. Kembalikanlah Islam di Malaysia sepertimana yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW. Baginda SAW mengembalikan Islam yang telah dilenyapkan oleh Jahiliyyah. Islam di tanah Arab di bawa oleh Nabi Ibrahim AS, dan Nabi Muhammad SAW mengembalikan Islam tersebut. Maka kembalikanlah Islam yang telah lama lenyap daripada Malaysia…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

UMNO MENGAJAK KITA KEMBALI KE ZAMAN JAHILIYYAH (Siri 1)

Apakah yang dimaksudkan dengan jahiliyyah? Adakah jahiliyyah itu zaman di mana masyarakat itu tidak bertamadun? Atau ia adalah zaman kegelapan? Hakikat jahiliyyah yang sebenar ialah sepertimana yang disebut oleh Syed Qutb bahawa jahiliyyah itu adalah zaman di mana masyarakat menolak Islam.

Ini kerana sekiranya mereka dikatakan tidak bertamadun, hakikatnya mereka mempunyai kemajuan yang hebat. Mereka dapat untuk membina kaabah setelah runtuh sebahagiannya akibat banjir besar. Mereka mampu mendirikan rumah-rumah, dan tidak tinggal di dalam gua seperti zaman batu. Mereka juga berniaga sehingga ada di kalangan mereka yang kaya raya dengan perniagaan.

Mereka juga membuka sektor perlancongan di Mekah sehingga menarik masyarakat luar untuk bertandang ke Mekah. Ada di kalangan mereka yang hebat dalam bahasa, iaitu penyair-penyair. Bukankah kita sering mengatakan bahawa bahasa itu adalah tamadun? Mereka berniaga itu membuktikan bahawa mereka pandai mengira.

Ada juga yang membuka sector perladangan seperti mengembala kambing dan sebagainya. Nabi Muhammad SAW sendiri seorang pengembala kambing. Bukankah ini bukti bahawa mereka itu bertamadun. Tetapi kenapakah mereka masih digelar sebagai zaman Jahiliyyah? Ini kerana mereka menolak undang-undang Islam. Hakikat ini telah dijelaskan oleh Allah SWT :
.
Apakah undang-undang jahiliyyah yang mereka mahukan? Siapakah yang lebih baik undang-undangnya daripada Allah bagi mereka yang yakin? (Surah al Maidah : 50)

Allah SWT tidak pernah mengharamkan perniagaan, perladangan, perlancongan dan sebagainya. Sebaliknya Allah SWT meletakkan undang-undang dalam setiap sector yang mereka ceburi. Contohnya Allah SWT mengharamkan riba dalam jual beli, Allah SWT mengharamkan rasuah dalam kepimpinan, dan sebagainya.

Tetapi, mereka menganggap bahawa undang-undang Allah ini menyekat kebebasan mereka, sedangkan Allah SWT mengemukakan satu undang-undang yang tidak bersifat menganiaya orang lain. Kalau sebelum ini masyarakat Jahiliyyah berkahwin dengan cara yang tidak senonoh, iaitu dengan empat cara. Salah satunya adalah dengan melakukan penzinaan beramai-ramai dan anak hasil zinaan tersebut akan diukur rupa parasnya. Sesiapa yang hampir sama rupanya dengan anak tersebut, maka dia adalah bapanya.

Oleh itu, Allah SWT meletakkan undang-undang yang menyelaraskan semua perkara dalam kehidupan mereka. Tetapi mereka merasakan ia tidak bersesuaian dengan mereka lalu mereka menganggap ia sebagai “kacau daun”. Mereka menolak undang-undang Allah, dan mereka berpegang dengan undang-undang jahiliyyah yang disusun oleh nenek moyang mereka.

Bagaimanapula dengan apa yang terjadi di Malaysia hari ini? Sebelum itu, antara undang-undang jahiliyyah yang mereka tetapkan ialah bertawaf di kaabah dengan bertelanjang! Sila lihat tafsiran ulama’ tentang ayat 31 Surah al A’raf. Bagaimanapula dengan Malaysia hari ini?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ISLAM BUKAN HANYA PADA NAMA

Ramai manusia hari ini yang mengaku Islam, tetapi berapa kerat sahaja yang benar-benar Islam. Hakikat ini jelas menolak istilah Negara Islam yang dicanai oleh UMNO, atau Islam Hadhari. Ini adalah Islam pada nama, tetapi hakikatnya bukan. Ramai juga manusia hari ini yang bernama “Muhammad”, tetapi perangainya tak ubah seperti Abu Jahal yang cuba membunuh Nabi Muhammad SAW.

Shahrizat mendakwa dia akan cuba menerapkan nilai agama pada kaum wanita, tetapi omongannya tidak berasas. Nazri Aziz, nama seorang Islam, tetapi menjatuhkan kemuliaan Islam. Zambry, adalah sebuah nama yang berasal daripada Bahasa Arab. Sekiranya “Zambry” dengan menggunakan huruf “zai” maka ia bermaksud “tiupanku” atau “tiupan serunaiku”.

Sekiranya “Zambry” dengan menggunakan huruf “zal”, maka ia bermaksud “ngaumanku”. Saya terfikir beberapa kali, dan saya sendiri tidak tahu samada “zambry” itu menggunakan huruf “zal” atau “zai”. Mungkin ada yang berkata bahawa ia berasal daripada Bahasa Inggeris yang berasal daripada perkataan “camry”. Tetapi ini adalah andaian semata-mata. Oleh itu, nama Zambry mempunyai dua maksud, “tiupanku” atau “ngaumanku”.

Di dalam artikel ini, saya tidak berniat untuk memperincikan nama “zambry”, tetapi saya cuba kaitkan dengan tajuk iaitu “Islam bukan hanya pada nama sahaja”. Ini kerana di akhir zaman, Islam hanya pada nama sahaja. Orang melihat bahawa Islam itu tidak lebih melainkan nama sahaja. Dan akhirnya, manusia pun sudah merasa “getik” untuk memakai nama Islam.

Nabi SAW bersabda
.Hampir tiba satu masa, di mana tiada lagi pada Islam kecuali namanya sahaja, dan tiada lagi pada al Quran melainkan tulisannya sahaja. Masjid-masjid mereka (ketika ini) tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama’ mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah teduhan langit. Dari mereka (ulama’-ulama’ ini) berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah itu kembali semula (Riwayat Baihaqi)

Abu Ali al Banjari menafsirkan hadis ini dengan berkata

“Ulama yang dimaksudkan dalam hadis ini ialah ulama yang jahat, yang menjual agama mereka dengan mata benda dunia, bukan ulama’ akhirat yang mewarisi tugas para Nabi dan ulama’ yang meneruskan penyebaran dakwah dari semasa ke semasa”

Lihatlah apa yang terjadi hari ini. Islam itu hanya pada nama sahaja. Sehingga orang tidak berilmu pun, cuba memakai nama “ulama’” kononnya dia seorang yang berilmu. Akhirnya mereka ini akan menyebarkan fitnah sepertimana yang dilihat hari ini. Apabila kita bertanya kepada orang Melayu tentang nama mereka, sudah pasti nama mereka mempunyai maksud yang mendalam.

Tetapi, nama yang dipakainya tidak seperti tuannya. Nama sahaja Islam, tetapi rupa-rupanya dialah yang merencana untuk menghancurkan Islam. Semoga kita dijauhkan daripada golongan sesat ini. “Gelarlah ulama’ kepada orang yang sepatutnya.. dan gelarlah Islam kepada mereka yang selayaknya..”. Berfikir dan elakkan daripada keterlaluan.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Monday, May 4, 2009

KENAPA KITA PILIH ULAMA’? (Siri 2)

Selain itu, Allah SWT sangat menitik beratkan tentang taqwa. Taqwa ialah melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan larangannya. Begitu mudah untuk menjadi seorang yang bertaqwa, maka lakukanlah dari sekarang. Orang yang bertaqwa ini adalah martabat manusia yang digariskan oleh Allah sendiri. Tidak kira kamu ini orang bangsa apa, warna kulit hitam atau putih…

Allah SWT berfirman

Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu ada lelaki dan perempuan, dan kami jadikan kamu berbeza bangsa dan puak untuk kamu saling berkenalan. Sesungguhnya orang yang paling mulia di kalangan kamu adalah orang yang paling bertaqwa di kalangan kamu… (Surah al Hujurat : 13)

Maka pilihan kita ialah orang yang mempunyai ilmu agama dan memiliki ciri-ciri taqwa. Ciri-ciri taqwa sepertimana yang disebutkan iaitu melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan larangannya. Maka sekiranya seorang ulama’ itu tidak meninggalkan larangannya, maka mereka adalah ulama’ yang tidak bertaqwa. Jangan lupa, Allah juga melarang kita membiarkan maksiat berleluasa, dan melarang kita membiarkan Negara kita diperintah oleh orang yang tidak sepatutnya.

Di dalam PAS hari ini, timbul persoalan, “kenapa kita perlu memilih ulama’ sebagai pemimpin?”. Jawapan yang mudah ialah mereka mempunyai kefahaman tentang Islam, dan mereka mengamalkan suruhan Islam dan mencegah larang Islam. Bukankah kita hendak menegakkan Islam di Malaysia?

Maka sekaligus saya menjawab bahawa ulama’ perlu diletakkan sebagai pemimpin. Kalaulah seorang jurutera itu memahami ilmu agama secara menyeluruh, dan undang-undang Islam secara sebenar, maka persilakanlah untuk menjadi pimpinan. Tetapi, janganlah anda hanya mengaku anda memahami agama Islam, sedangkan pemahaman tersebut masih belum cukup kuat untuk membimbing sebuah Negara.

Gejala ini semakin membarah hari ini. Apabila terdapat beberapa orang yang menggelar dirinya sebagai cendekiawan, hanya mengutip ilmu-ilmu Islam dari bacaan buku semata-mata. Maka bacaan tersebut hanya memberi pengetahuan, tetapi dia masih belum bergelar seorang yang berilmu. Ada juga yang belajar ilmu agama secara sambilan, tetapi dia masih lagi belum bergelar seorang ulama’ yang memahami ilmu agama.

Oleh itu, sekiranya anda masih berada di tahap mempelajari cebisan ilmu agama, tidak perlulah mendakwa diri sebagai seorang ulama. Apatah lagi orang yang hanya membaca buku semata-mata, sudah mendakwa diri sebagai ulama’. Semoga anda tidak tergolong di dalam golongan ini. Bertanyalah kepada orang yang benar-benar alim.

Allah SWT berfirman


Maka bertanyalah kepada orang yang memahami agama sekiranya kamu tidak tahu (Surah an Nahl : 43)

Nabi SAW bersabda
.
Tidak sepatutnya seorang yang alim itu menyembunyikan ilmunya, dan tidak patut juga orang yang jahil menyembunyikan kejahilannya (Ibnu Mardawih)

KENAPA KITA PILIH ULAMA’?

Saya terbaca artikel yang telah ditulis oleh Us Nasaruddin Tantawi yang bertajuk “Kepimpinan Ulama’”. Coretan daripada beliau itu sepatutnya difahami, bukan sekadar dibaca. Namun, ulasan saya di sini ialah dalam cuba menyelesaikan konflik di antara pemahaman perkataan “ulama’” dan “professional”. Saya harap, pembaca dapat membaca sehingga habis supaya tidak tersilap dalam memahami.

Siapa kenal sekular? Antara strategi sekular ialah mempopularkan istilah “golongan professional”. Ini kerana mereka cuba memecahkan di antara “orang agama” dan “orang berpendidikan”. Inilah pemahaman sekular yang mesti kita ketahui supaya tidak terpengaruh dan terkesan. Ramai dikalangan kita pun tidak sengaja mengembangkan idea sesat ini.

Hakikat yang sebenar ialah “ulama’” itulah “professional”. Kita tidak boleh menceraikan dua perkataan tersebut. Ulama adalah mereka yang belajar dan memahami ilmu agama. Tetapi bukan semua dari kalangan ulama’ yang beramal dengan ilmunya. Maka terbentuklah ulama’ periuk nasi, ulama’ mee celup, dan banyak lagi. Semua ini adalah ulama’ yang tidak mengamalkan ilmunya, atau lebih dikenali sebagai ulama’ as su’.

Nabi SAW bersabda
.

Akan datang di akhir zaman nanti, ahli ibadat yang jahil, dan ulama’ yang fasiq (Hadis Riwayat Adiy di dalam al Kamil)

Ramai orang mengatakan bahawa “professional” itu adalah golongan doktor, jurutera dan sebagainya. Tetapi hakikatnya kita sendiri terpengaruh dengan pemahaman sekular yang cuba mengatakan bahawa ulama’ itu bukan professional. Akhirnya terbentuklah dua elemen yang bertentangan iaitu di antara ulama’ dan orang-orang cerdik.

Hakikat sebenar yang mesti kita fahami ialah, professional itu adalah perkataan yang umum. Ulama adalah professional dalam bidang agama, jurutera adalah professional dalam bidang binaan, doktor adalah professional dalam bidang rawatan, dan sebagainya. Maka, ulama’ yang juga professional di bidang agama inilah yang diletakkan di tempat yang tinggi di sisi Allah. Fahami dengan teliti supaya kita tidak dipengaruhi oleh anasir sekular.

Orang yang berilmu mendapat nilai di sisi Allah SWT. Tetapi dalam kebanyakan orang yang berilmu itu, Allah SWT meninggikan pula orang yang memiliki ilmu agama, berbanding ilmu-ilmu yang lain. Dan di sana juga terdapat perbezaan di antara ilmu, pengetahuan, dan pemahaman.

Ada orang yang hanya mengetahui, tetapi tidak berilmu. Dia hanya mencedok ilmu dengan membaca semata-mata tanpa belajar. Orang yang belajar akan memperolehi ilmu, dan nilaian orang yang mempelajari agama adalah tertinggi di sisi Allah. Bahkan Allah SWT sangat suka dengan orang yang belajar agama, memahami dan mengamalkannya.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

SI KENTUT YANG CUBA TUNJUK HEBAT

Sekali lagi Zambry menampakkan kelemahannya apabila memberitahu media bahawa hanya 13 saluran media sahaja yang dibenarkan membuat liputan Sidang Dun Perak. Sebaliknya, Sivakumar selaku Speaker membenarkan sesiapa sahaja membuat liputan tersebut, dengan mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada beliau. Siapakah yang lebih berhak? Persoalan yang ingin dilontarkan, apakah Zambry berhak menyekat media yang tidak dibenarkan oleh beliau, tetapi mendapat kebenaran daripada Sivakumar? Ataupun, adakah Sivakumar berhak membenarkan media yang tidak mendapat kebenaran MB Haram untuk membuat liputan?

Persoalan ini telah dijelaskan di dalam Perintah-perintah Tetap 84 (DUN Perak) yang menjelaskan bahawa ia adalah hak Speaker. MB pula bagaimana? Bahkan MB juga perlu mendapat kebenaran Speaker untuk masuk dewan! Bagaimana pula dia boleh mendakwa bahawa dia berkuasa dalam persoalan ini, sedangkan dia sendiri perlu mendapat kebenaran Speaker untuk masuk dewan.

Sama juga dengan jawatannya sebagai MB. Tiada siapa yang menyerahkan mandate sebagai MB kepadanya melainkan Pak Lah ketika PM sebelum ini. Sedangkan suara rakyat sudah berbuih bersuara, masih lagi mereka memekakkan telinga. Saya tidak nampak, apa lagi dalil yang boleh mengatakan Zambry itu adalah MB. Kalau sebelum ini, Mahkamah Persekutuan sendiri menolak permohonannya supaya disahkan MB yang sah. Sekiranya mahkamah sendiri tidak mengesahkan, maka jawatan apa lagi yang disandangnya melainkan MB Haram.

Di dalam artikel ini, saya persilakan kepada mana-mana pembaca budiman, tidak kira parti, untuk mengemukakan bukti, hujah dan sebagainya, untuk mengatakan bahawa Zambry itu masih MB yang sah!... Mungkin ada yang mengatakan, bahawa beliau mendapat perkenan sultan. Sekiranya ada yang mengemukakan ini sebagai bukti atau hujah, maka saya lontarkan semula soalan untuk si penanya, “Adakah Sultan tidak perkenan Nizar sebagai MB?” Sila kemukakan hujah anda. Sebelum ini Sultan telah perkenan, dan tidak pula menarik balik perkenan tersebut.

Contoh yang paling sesuai, sekiranya seseorang itu sudah dalam keadaan berwudhuk, kemudian dia terlupa, adakah wudhu’nya sudah terbatal? Lalu untuk menyelesaikan keraguan ini ialah “sekiranya anda tidak pasti bahawa anda terbatal, maka anda masih berwudhu, sekiranya anda pasti bahawa anda terbatal, maka terbatallah…”. Sekiranya anda dalam keadaan tidak berwudhu’, lalu anda terlupa, adakah saya sudah mengambil wudhu’ tadi? Sekiranya anda tidak pasti bahawa anda sudah berwudhu’ maka, anda belum berwudhu’. Sekiranya anda pasti bahawa anda sudah berwudhu’, maka anda anda dalam keadaan berwudhu’.

Kaedah ini boleh kita gunakan dalam keraguan di antara dua MB. Hakikatnya Nizar adalah wudhu’ dan Zambry itu adalah kentut (sebagai contoh). Nizar sudah pun jadi MB yang sah sebelum ini, tetapi, kita meragui jawatannya apabila datang si kentut. Jadi, kaedahnya, sekiranya anda pasti bahawa Nizar itu MB dan anda tidak pasti “pembatalan” MB tersebut, maka Nizar kekal sebagai MB, atau anda masih dalam keadaan berwudhu’.

Sekiranya anda tidak pasti Nizar itu pernah menjawat MB atau tidak, maka MB yang sebenar hari ini ialah si kentut, atau dalam contoh ini ialah, anda dalam keadaan terbatal. Tetapi hakikat hari ini, kenaikan Nizar sebagai MB adalah SAH, dan anda pasti bahawa Nizar adalah SAH sebagai MB. Maka adakah Nizar MB atau si kentut yang belum pasti keMBannya? Jawab sendiri…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Sunday, May 3, 2009

MAHASISWA PERAK DESAK TARIK BALIK KEPUTUSAN KABINET

Oleh : BERSATU PERAK

Gabungan Mahasiswa Bersatu Perak (BERSATUPERAK) mendesak kabinet menarik balik keputusannya yang menyatakan bahawa status anak-anak kekal menganut agama asal meskipun salah seorang ibu atau bapa mereka memeluk agama lain.

Dalam satu kenyataaan hari, Exco Penerangannya, Ahmad Shahir Abdul Aziz berkata, BERSATU PERAK mengkritik sekeras-kerasnya keputusan kabinet itu.

Kabinet membuat keputusan itu pada 23 April lalu sebagai langkah untuk menyelesaikan pertikaian antara Mohd Ridzuan yang dilaporkan baru memeluk agama Islam dan isterinya Indra Ghandhi berhubung status agama tiga anak mereka yang berumur 18 tahun ke bawah.

Ahmad Syahir berkata, keputusan jawatankuasa kabinet yang dipengerusikan oleh Menteri di JPM Tan Sri Dr Koh Tsu Koon juga dianggap tidak tepat kerana ia dibuat dengan cara tergesa-gesa tanpa merujuk kepada pihak yang berautoriti seperti mufti.

“Memandangkan isu ini amat berkait rapat dengan persoalan perundangan Islam, seharusnya pihak kabinet membuat penelitian dengan lebih mendalam dengan mengambil kira pandangan mereka yang pakar terlebih dahulu sebelum memutuskan apa-apa keputusan.

“Justeru, BERSATU PERAK berpandangan tindakan kabinet yang membuat ketetapan tersebut tanpa sebarang rujukan kepada tokoh ulamak adalah sesuatu yang amat mengecewakan,” tegas Muhammad Faisal.

BERSATU PERAK juga,katanya, melihat tindakan kabinet itu amat bercanggah dengan prinsip pengasingan kuasa antara pihak mahkamah dan eksekutif.

‘Campuri bidang kehakiman’

“Ini kerana tindakan tersebut secara jelas telah menggambarkan usaha dari pihak eksekutif untuk campur tangan dalam perkara yang melibatkan bidang kuasa kehakiman, sedangkan pihak kehakiman sepatutnya bebas dalam mengadili sesuatu pertikaian tanpa diganggu oleh apa yang diputuskan kerajaan.

“Berdasarkan kes Subashini Rajasingam lwn Saravanan Thangathoray, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa si bapa mempunyai autoriti dan kuasa untuk mengislamkan anak berlandaskan Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan walaupun tanpa persetujuan ibu.

“Sementara itu, Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan telah menyatakan bahawa agama bagi seseorang yang di bawah umur 18 tahun perlu ditentukan oleh ibu-bapa(salah seorang) atau penjaga.

“Manakala Seksyen 95 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam 1993 telah memperuntukkan bahawa seorang anak yang berumur 18 tahun ke bawah boleh memeluk agama Islam sekiranya ibu-bapa (salah seorang) atau penjaga anak tersebut memberi keizinan,” kata Ahmad Syahir.

Oleh itu, katanya, BERSATU PERAK mengkritik sekeras-kerasnya tindakan kabinet yang “membuat keputusan secara tidak berhemah dan tergopoh-gapah memandangkan kes itu masih dibicara melalui proses mahkamah di Mahkamah Tinggi Syariah Perak”.

Sehubungan itu, katanya, BERSATU PERAK turut mendesak kabinet menarik balik keputuan yang telah ditetapkan demi menjaga kelestarian prinsip demokrasi dan keutuhan kuasa pihak mahkamah.

DENGARKAN SEBUAH LAGU UNTUK ZAMBRY


Siapa masih ingat lagi tentang lagu bangau oh bangau yang kita pelajari di sekolah rendah dahulu? Saya yakin ramai yang masih mengingatinya. Lagu tersebut berbunyi…

Bangau oh bangau, kenapa engkau kurus,
Macam mana aku tak kurus,………

……. Potong filem….

Katak oh kata, kenapa tak panggil hujan,
Macam mana aku tak panggil, ular tak makan aku,

Ular oh ular, kenapa makan katak,
Macam mana aku tak makan, memang makanan aku…

Bagi Zambry, saya telah buatkan sebuah lagu untuk beliau… yang diadaptasi daripada lagu di atas, daripada perenggan yang terakhir.

“Zambry oh Zambry, mengapa engkau gila kuasa,
Macam mana aku tak gila kuasa, memang kerja aku…”

Daripada lagu ini, apa yang ingin saya bawakan ialah perbezaan bangau dengan Zambry. Bangau dan makhluk-makhluk selepasnya, asyik menyalahkan makhluk lain. Contohnya, katak menyalahkan ular kerana memakannya. Tetapi sikap yang ada pada ular ialah mengaku kesalahannya. “memang makanan aku…”

Saya cuba menukarkan ular tersebut kepada Zambry. Ini kerana saya yakin, Zambry tidak seperti bangau yang menyalahkan makhluk yang lain. Sebaliknya beliau mengaku kesalahan sendiri, dan perbuatan ini sepatutnya dipuji. Sekiranya kita menganggap Zambry sebagai bangau, sudah pasti lagunya begini…

“Zambry oh Zambry, mengapa engkau gila kuasa,
Macam mana aku tak gila kuasa, duit dapat kat aku…”

Sekiranya Zambry itu adalah bangau, sudah pasti dia akan menyalahkan duit yang menyebabkan beliau gila kuasa. Tetapi hakikatnya, saya cuba menyamakan Zambry dengan ular, kerana ular tidak menyalahkan orang lain, bahkan mengaku kesalahan sendiri.

Pengajaran yang boleh diambil daripada kisah ini ialah, semua perbuatan salah yang dilakukan oleh manusia adalah terpalit pada diri sendiri. Zambry tidak boleh menyalahkan Nizar kerana mengucar kacirkan kerajaan Perak, sebaliknya mengakulah bahawa huru hara di Perak itu adalah kesalahannya sendiri!

Janganlah anda mencontohi sikap suka menyalahkan orang lain, sebaliknya koreksi diri anda supaya mengaku kesalahan sendiri dan tidak mengulanginya pada masa akan datang..

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ISU AGAMA ANAK : TIADA SIAPA INGIN BERFATWA?

Isu tentang istilah “fatwa” kadangkala tidak difahami dengan betul. Sejarah ini bermula semenjak munculnya Masyitah untuk mengeluarkan “fatwa” tentang penghalalan zina. Sehingga hari ini, istilah “fatwa” semakin hebat digunakan. Antara sebutan-sebutan orang yang mendakwa itu dan ini sebagai fatwa ialah ketika isu Allah samseng, Sure Heboh haram, dan sebagainya.

Namun, pemahaman sebenar tentang fatwa jarang diambilkira. Kata-kata Masyitah tentang penghalalan zina itu bukan “fatwa”. Tetapi beliau telah menghukumkan sesuatu dengan sesat. Itu tidak dinamakan fatwa. Ini kerana “fatwa” mempunyai kaedah-kaedah tertentu untuk mengeluarkannya. Antara kaedah tersebut ialah tidak menghalalkan apa yang telah jelas pengharamannya.

Maka, dakwaan Masyitah tersebut tidak dianggap fatwa, bahkan ia adalah bentuk penghinaan terhadap kesucian agama Islam. Mengapa penghinaan terhadap Islam perlu dianggap sebagai fatwa? Katakanlah bahawa ia adalah kesesatan yang dicanai oleh beliau!

Isu yang terjadi hari ini ialah kedudukan agama bagi seorang anak. Tempoh hari, PMRAM sudah mengeluarkan perbahasannya secara ilmiah. PMRAM pernah dituduh sebagai pengganas dunia, tetapi hari ini, dengan relanya PMRAM cuba menyelamatkan Islam. Agyl, wakil UMNO luar Negara begitu lantang menuduh PMRAM itu dan ini, tetapi hari ini, PMRAM datang untuk menyelamatkan Islam.

Di manakah Agyl? Di manakah ulama’-ulama’ UMNO? Di manakah wakil UMNO Mesir? Di manakah wakil ISMA Mesir dalam menyelesaikan perkara ini? Di manakah Masyitah yang dikatakan berautoriti mengeluarkan fatwa? Di manakah mufti-mufti yang dikatakan lantang bersuara?

Semuanya membisu apabila kalam tersebut dituturkan oleh seorang menteri yang bernama Nazri Aziz. Adakah dia seorang ulama’ sehinggakan tiada siapa mampu menjawab hujahnya? Beliau adalah seorang yang tidak memahami agama, tetapi ingin menunjukkan bahawa beliau adalah seorang pemimpin yang menghormati agama lain, tetapi menghina agama sendiri!

Kalau anda adalah orang yang menghina Islam, mengapa perlu tuduh Kor Ming menghina Islam? Kor Ming berucap dengan menyebut ayat al Quran, walaupun beliau bukan Islam. Berduyun-duyunlah ulama’ UMNO mengeluarkan fatwa dan pandangan. Tetapi apabila Nazri Aziz membuat kenyataan yang langsung tidak mendasari al Quran, bahkan bercanggah, di manakah mereka yang bising itu?

Pandangan Masyitah dahulu sudah cukup memberi ruang tersebarnya kerosakan masyarakat. Tetapi hari ini, kenyataan Nazri pula akan menjahanamkan Islam. Kamu perlu ingat, Abdullah bin Ubai adalah seorang yang mengaku Islam, tetapi berusaha menjatuhkan Islam dengan pelbagai cara. Antaranya dengan menanam benih kerosakan pemikiran di kalangan umat Islam supaya mengamalkan fitnah. Tetapi Nazri menanam benih kerosakan pemikiran di kalangan umat Islam supaya menghina agama sendiri!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah