Saturday, March 21, 2009

TIADA ERTI KESENANGAN JIKA TIDAK MENGALAMI KESUSAHAN


Kehidupan manusia di dunia ini umpama roda yang sedang berpusing, dan terus berpusing sehinggalah ia terhenti, iaitu ketika kematian seseorang. Ketika roda hidup manusia sedang berputar, sudah pasti bahagian bawah roda akan naik ke atas, dan bahagian atas akan turun ke bawah. Tidak mungkin sebuah roda yang bulat, yang berputar, tetapi bahagian atasnya tetap berada di atas.

Hakikat kehidupan manusia hari ini, selepas kesusahan, pasti datangnya kesenangan. Mana mungkin selepas kesusahan, datang kesusahan. Begitu juga kesenangan. Kesenangan dan kesusahan adalah perkara yang berbeza. Kita tidak akan mengenal erti sebuah kesenangan sekiranya kita tidak merasai kesusahan. Begitu juga kita tidak akan merasa susah sekiranya kita tidak pernah menikmati kesenangan.

Begitu juga siang dan malam, tidak akan wujud erti “malam” sekiranya tiada waktu siang. Begitulah sebaliknya. Maka kedua-dua perkara yang berlawanan ini sering berputar, sehinggalah seseorang itu meninggal dunia. Oleh itu, setiap kesedihan pasti ada kegembiraan. Mana mungkin seseorang akan berterusan sedih di dalam hidupnya, kerana roda itu terus berputar.

Ramai yang beranggapan bahawa dirinya adalah insan yang paling teruk diuji. Setiap hari, kesusahan demi kesusahan dialaminya. Tetapi hakikatnya, dia terlupa bahawa terdapat jutaan manusia lain yang lebih menderita daripada dirinya. Sekiranya dia bersedih kerana kehilangan orang yang disayangi, sudah berjuta-juta manusia yang sudah merasainya.

Begitu juga kesusahan, sekiranya dia merasakan dirinya adalah orang yang paling susah, tetapi sebenarnya dia lupa, masih terdapat berjuta-juta orang yang jauh lebih susah daripada dia. Hatinya sering berkata, akulah orang yang paling perit diuji, sedangkan dia tidak pernah dimalukan di hadapan khalayak ramai.

Nabi Muhammad SAW, ketika berdakwah di Thaif, Baginda SAW, telah dilempar dengan batu dan najis oleh penduduk-penduduk di situ, kerana menyebarkan Islam. Pernahkah kita diperlakukan begitu? Nabi SAW pernah diuji dengan ancaman dibunuh oleh ramai orang, sehinggakan Baginda SAW bergelar WANTED oleh masyarakat Mekah. Sedangkan kita tidak pernah diuji sedemikian.

Adakah dengan kesusahan yang sedikit ini kita sudah merasa lemah? Sekiranya kita kalah dengan ujian, kita tidak akan merasa kesenangan hidup. Kesenangan akan dapat dinikmati setelah kesusahan itu dialami. Kegembiraan akan dapat dirasai setelah kesedihan itu didepani. Anda tidak akan merasa senang sekiranya anda tidak mahu menerima kesusahan. Oleh itu, hadapilah kesusahan dan kesedihan untuk mendapat kesenangan dan kegembiraan.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

PENDEDAHAN TENTANG KES WANITA UMNO


Penolong Pengarang Harakahdaily AZAMIN AMIN dan jurugambar NASIR SUDIN)baru-baru ini bersua muka dengan suami Senator Datin Paduka Norhayati Onn, Ir Mohd Suffian Abdul Aziz membicarakan salah laku moral isterinya, isu politik wang dan bekas Menteri Besar Selangor Dato' Seri Khir Toyo. Sembang-sembang santai dengan bekas Ketua Pemuda UMno Klang itu mengambil tempat di salah sebuah hotel di ibu negara 12 Mac lalu.

HARAKAH:Apa status kes Nusyuz isteri saudara, Senator Norhayati Onn setakat ini?

SUFFIAN:Pada 23 April depan ianya akan dibacakan di Mahkamah Syariah Shah Alam dan peguam beritahu jika dia tak hadir, satu waran tangkap akan dikeluarkan kerana ingkar. Seingat saya sudah 10 kali saya hadir tetapi dia langsung tak datang.

Apa hasrat saudara dan mahukan sebenarnya?
.
Saya nak isteri saya itu tidak ada sebarang tuntutan ke atas saya dan ada apa-apa hak ke atas anak-anak. Saya mahu buktikan kebenaran dalam masalah rumah tangga saya dan saya juga mahu nama baik saya dibersihkan.

Dia dakwa saya macam-macam..'the damage is done' walaupun dia sudah tarik balik saman fasakh ke atas saya.Dia kata dia nak berbaik-baik semula dengan anaknya dan sanggup pergi kaunseling... tetapi sampai sekarang dah setengah tahun lebih, tiada apa-apa yang berlaku. Tidak pernah berinteraksi dengan anak-anak, bulan puasa ke atau Hari Raya ke, jauh sekali hari jadi..seolah-olah dia 'membuang' anaknya sendiri.

Merujuk gambar Norhayati dengan bekas Ahli Parlimen Gombak Dr Rahman ini diambil, di mana kejadian ini berlaku?

Ketika Pilihan Raya Kecil Pengkalan Pasir, Kelantan pada tahun 2005. Berlaku di bilik salah sebuah hotel di Kota Bharu. Semuanya ada terkandung dalam surat akuan bersumpah saya bertarikh 12 Oktober, 2006 dan juga sembilan laporan polis dibuat termasuk kepada Jabatan Agama Islam Selangor. (Menunjukkan salinan gambar dan laporan polis)

Setakat ini status laporan polis bagaimana?

Tiada sebarang tindakan dan sudah empat tahun ianya terjadi. Tapi kes Elizabeth Wong, cepat betul tindakan polis. Tukar polis Wilayahlah, cari orang itu, ini sampai nak cari luar negara sedangkan kes itu berbeza dengan kes isteri saya yang lebih teruk moralnya.

Elizabeth, dia bukan Islam...mungkin pergaulan itu membenarkan malah isunya ialah orang menceroboh 'privasi'. Tapi kes isteri saya ialah adakan hubungan sulit dengan orang lain. Ada gambar, video dan rakaman perbualan. Kenapa tiada tindakan? Ia melibatkan seorang Senator Dewan Negara dan pemimpin pergerakan Wanita Umno.

Selain polis, kepada siapa saudara mengadu?

Dato' Seri Khir Toyo...tetapi Khir kata itu hal rumah tangga. Selesaikanlah sendiri dan dia tak buat apa-apa tindakan. Dia lindungi Norhayati kerana mahu sokongan untuk bertanding pemilihan Umno dulu dan jaga reputasinya sebagai Menteri Besar Selangor ketika itu. Kini nak jadi calon Ketua Pemuda Umno pula. Dia kena jaga orang-orang ini yang ada pengaruh nak 'support' dia dalam pemilihan.

Bukan masalah berpuas hati atau cukup hukuman kepada Norhayati. Dr Rahman digugurkan tetapi kenapa dia masih lagi dilantik semula sebagai Senator Oktober tahun lepas. Saya ada juga jumpa pemimpin Umno yang lain (off record) tetapi mereka K.I.V (Keep In View) saja.

Ini kejadian ke berapa kali?

Banyak dah berlaku. Antaranya di Kuala Lumpur, Petaling Jaya (beberapa nama hotel disebut) malah setiap kali dia tangkap gambar, telefon bimbit itu ada tarikh dan masa. Bila saya 'check' memang tepat.

Ada yang kata ianya teknik super-impose (cantuman, tindanan) dan ada pihak ketiga?

Dia cakap berbelit-belit. Mari masuk mahkamah dan bawa pakar-pakar teknologi...tengok. Super-impose ke tidak?

Ada saudara bertemu sendiri dengan bekas ahli parlimen Dr Rahman?

Ada, saya pergi rumahnya dengan abang saya. Rahman kata biasalah gambar itu...hubungan antara pesakit dan doktor. Menyirap darah saya...yang peluk-peluk itu apa..apa lagi saya pun bagilah dia sedass dan bergasak ...(Off record). Lepas itu saya buat laporan polis dan dia juga buat tetapi tiada sebarang siasatan.

Apa lagi bukti yang saudara ada?

Ada video rakaman yang mungkin jauh lebih teruk daripada kes Elizabeth. Malu saya nak siarkan dan kasihan anak-anak malu...(Suffian mengalirkan air mata)

Bukankah saudara 'orang kuat' Khir Toyo suatu ketika dulu sehingga saudara pernah diarah oleh beliau untuk 'mencari' dan menggertak Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman yang mendedahkan kes rasuah beliau dulu?

Ya betul, saya memang orang kuat dia...dan memang saya disuruh cari Lutfi. Khir Toyo siap cabar lagi....dia ingat aku ni siapa, aku ni Menteri Besarlah.

Berpengalaman sebagai bekas Ketua Pemuda Umno Klang, apakah ini insiden pertama melibatkan moral dan salah laku pemimpin Umno?

Saya dah lama dalam sistem ini. Ini bukan kali pertama, ada pemimpin Umno yang terlibat, ada yang ada bukti dan ada yang tidak diketahui. Cuma saya 'respect' juga yang bukan Islam ini, dia buat dia mengaku bertanggungjawab macam Dato' Chua Soi Lek dan Elizabeth Wong tetapi pemimpin Umno yang macam ni (tunjukkan gambar isteri) sampai sekarang tak mengaku. Jujurlah....

Adakah saudara pernah kena ugut dan diancam keselamatan?

Ada, banyak kali malah anak-anak saya diugut untuk tidak mendedahkan keburukan moral ibu mereka dan membawa ke mahkamah. Anak lelaki saya dipukul, anak perempuan disergah dan macam-macam lagi.

Status saudara dengan Norhayati masih suami isteri?

Ya, tetapi itulah dia tak serik. Baru-baru ini anak saya beritahu terserempak dengan ibunya dengan lelaki lain, 'dating' malam. Saya siasat, dia seorang yang terlibat dengan Animation Advertising (Pengiklanan Animasi). Sebelum itu ada dua tiga orang yang lain dia berpacaran
Malu nak cakap tetapi orang macam ini tidak layak jadi pemimpin apatah lagi ada jawatan berprestij seperti Senator. Saya dapat tahu dia 'lobi' pemimpin Umno untuk dapat jawatan itu.

Sebagai orang yang rapat dengan dengan Khir Toyo, apakah persepsi saudara dan layakkah dia bertanding Ketua Pemuda Umno?

Jangan jadi sombong. Ingat asal dan sejarah dulu sebelum jadi Menteri Besar. Sedarlah sikit. Jangan kata orang lain rasuah atau tuduh orang tak bermoral. Saya rasa orang macam ini lupakan sahajalah. Kalau nak jadi Ketua Pemuda Umno dia mesti ada karektor dan watak nasional. Ini bukan bertanding Ketua Umno Sabak Bernam. Mesti mahir berbahasa Inggeris kerana Ketua Pemuda akan bertemu dengan pemimpin dunia. Maaf cakap itu...dia tak ada. Bukan masanya lagi.

Begitu juga dengan Norhayati yang akn bertanding Exco Wanita Umno...

Inikah yang akan memimpin bangsa dan agama. Kalau hobinya buat kerja lain, baik lupakan saja dan letakkan jawatan Senator. Kalau buat silap minta ampun dengan Allah, kalau salah pikul sendiri, jangan sampai aniaya orang lain terutamanya anak-anak... Anak saya yang kecil tiga tahun...kasihan dia (mengalir air mata). Mungkin orang tak percaya, dan jarang-jarang berlaku tetapi ketiga-tiga anak saya yang jaga sejak kes itu...ayah yang menjaga bukan ibunya.

Saudara bersediakah untuk menghadapi sebarang tindakan undang-undang seperti saman atas pendedahan isu salah laku moral ini?

Saya berani hadapinya. Cabarlah di mahkamah khususnya melibatkan Senator Norhayati.

Tentang politik wang dalam Umno, termasuk 900 aduan rasuah dan dapatkah dibendung , apatah lagi dengan wujud Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) ?

Tidak dapat. Mungkin dikurangkan sedikit boleh. Ianya dah berakar umbi. Dasyat... dan kronik. Macam mana nak buktikan pun susah juga. Kalau belanja makan, beri duit minyak RM300 seorang untuk datang, itu pun politik wang. Sembang-sembang sedikit, sedekah duit...macam mana tu?

Tentang 900 aduan kepada Lembaga Displin Umno, ada yang buat aduan tu sebab nak jatuhkan pemimpin dan ada yang memang ada bukti.

Dah jadi budaya. Duduk jumpa perwakilan belanja teh tarik pun dikira politik wang. Definasinya tak jelas tapi memang wujud. Budaya kita lebih kepada kebendaan. What can i get? At the end of the day hanya beberapa orang perwakilan yang ada 'kuasa' untuk memilih kita. Itu yang mencecah (pemilihan agung Umno tahun 80-90an) RM200,000 seorang. Sekarang kurang sikit daripada itu.

Payah nak ubah. Kalau tak boleh bagi tunai, mereka masuk dalam akaun bank. Dulu tahun 90an' ada duit RM1,000. Koyak dua. Satu kau ambil dan satu lagi pemimpin pegang. Menang cantum balik. Boleh pakai.

Selain politik wang, adakah proses pemilihan undi juga dicemari?

Umno ini, macam-macam kepakaran dia ada. Saya tak nak cerita banyak. Ada kes, tertutup lampu di PWTC sekejap waktu proses kira undi. Ada yang seluk kertas undi simpan dalam seluar dalam pun ada. Pernah beberapa ahli akademik buat penilaian semula proses kiraan undi pemilihan agung Umno menyatakan bahawa ianya dibuat dengan tidak betul. Tapi itu semua tidak didedahkan.

Semua 'korupsi' kah dan tiada seorang pun yang bersih?

Ada yang baik malah mereka ini kita tengok cara kerja dan bercakap memang benar-benar ikhlas. Tak perlu pakai wang dan mereka juga tak pernah tawar wang dan kita tahu mereka ini pemimpin yang 'genuine'. Saya tak nak sebut nama, nanti dikatakan kempen orang tertentu. Saya akan tolong orang-orang macam ini. Saya suka macam Allahyarham Dato' Harun Idris dulu, itu betul-betul pejuang.

Bagaimana dengan tindakan anak Dato' Haron untuk dapatkan injuksi mahkamah halang perhimpunan agung Umno 27 Mac ini?

Tak boleh buat injuksi. Dalam Perlembagaan Umno, mana-mana ahli yang bawa kes ke Mahkamah akan dipecat. Clearly stated. Dia akan dipecat.

Bagaimana isu 'hijacked' kuasa di Perak?

Saya rasa kalau Tun Mahathir dulu dia ikut 'prosedure'. Dia akan buat 'smart move'. Bawa ke DUN, buat undi tak percaya. Ikut proses. Ini semua orang nampak macam 'hijacked'. Jika Mahathir pun, dia tak akan berdiri di samping orang-orang yang lompat.

Akhir kata saudara...

Kita bukan 'above the law'...saya nak Norhayati lepaskan jawatan dia sebagai Senator dan kita 'bertarung' secara sama rata. Sekarang dia ada kuasa, ada immunity. Dia bohong pada orang atas, kata dia dah berbaik-baik dengan 'family' tetapi sebaliknya, kemudian burukkan saya. Saya juga nak bersihkan nama saya. Tunaikan hak anak-anak dan sebagai pemimpin masyarakat.

Herman-Simpati kepada nasib suami Senator nie. Rumahtangga beliau menjadi mangsa politik Khir Toyo. Semoga dia tabah dan sedar akan yang berlaku selama ini ada hikmahnya. Kembalilah merujuk pada Allah. Semoga disitu ada ketenangan dan pembelaan yang lebih adil.
.

ARTIKEL LUCU : MAHATHIR DAN ZAID, SIAPAKAH YANG TIDAK WARAS?


Saya terkejut apabila membaca Perak Express semalam, Mahathir begitu marah dengan kenyataan Datuk Zaid yang meminta supaya Yang Dipertuan Agong tidak melantik Najib sebagai Perdana Menteri. Sehingga Mahathir menyifatkan Zaid sebagai katak, dan Yang Dipertuan Agong tidak akan dengan kata-kata katak. Selain itu, Zaid juga dikatakan sebagai tidak waras kerana mengemukakan kenyataan tersebut.

Soalan yang ingin saya timbulkan di sini ialah, siapakah yang tidak waras, dan siapakah yang dikatakan sebagai “katak”? Jawapannya, sudah pasti mereka yang menyebelahi pandangan Zaid, akan mengatakan bahawa Mahathir adalah tidak waras, dan katak. Manakala mereka yang menyebelahi Mahathir pula, akan mengatakan bahawa Zaid adalah tidak waras dan katak.

Mari kita ukur dengan pandangan kita pula. Terdapat sebuah cerita lucu yang saya petik daripada sebuah akhbar..

Satu ketika, seorang pemimpin negara melawat Hospital Sakit Jiwa. Di dalam hospital tersebut, terdapat pelbagai kelakuan yang pelik, dilihat oleh pimpinan negara tersebut. Sampai di satu bilik, beliau terlihat seorang pesakit yang sedang memancing tanpa kail di dalam sebuah baldi. Dia terasa geli hati melihat gelagat pesakit jiwa tersebut, lalu bertanya “ikan apakah yang sedang engkau pancing?” Orang gila tersebut menjawab dengan penuh perasaan “Engkau sudah gilakah, mana ada ikan di dalam baldi ini!”

Cerita ini, menceritakan bahawa orang gila telah menuduh seorang pemimpin sebagai gila, kerana bertanya soalan yang tidak masuk akal. Siapa sebenarnya gila? Adakah pesakit atau pemimpin? Atau kedua-duanya gila, atau kedua-duanya tidak gila? Sebelum saya menjawab persoalan ini, saya ingin kemukakan teori yang kedua, juga agak pelik.

“Orang gila tidak akan mengaku dia gila”

Saya bertanya semula, “orang yang waras pun tidak mengaku dia gila!” Jadi, siapakah yang gila sebenarnya?

Di dalam situasi yang sedang kita bincangkan hari ini, Mahathir telah menuduh “tidak waras” kepada Zaid adalah satu tuduhan yang agak memalukan dirinya sendiri. Seoalah-olah Mahathir tidak professional di dalam membuat kenyataan. Anda boleh baca sendiri kata-katanya yang terlalu kesat yang dilemparkan kepada Zaid.

Saya tidak menuduh sesiapun gila, sebaliknya, ingin menegur Mahathir supaya tidak menuduh orang “tidak waras”. Ini kerana Zaid adalah waras, dan dia dituduh tidak waras. Jelas menunjukkan bahawa ia adalah satu tuduhan yang tidak berasas, dan tidak boleh digunapakai. Oleh itu, kata-kata Mahathir tersebut, langsung tidak boleh digunapakai.

Seperti pesakit jiwa tadi yang menuduh pemimpin tersebut sebagai gila, sedangkan dia mempunyai hujahnya untuk mengatakan pemimpin itu gila. Tetapi, Mahathir tidak punya bukti untuk mengesahkan ketidakwarasan Zaid. Jadi, adakah Mahathir lebih teruk daripada pesakit jiwa tadi? Saya tidak menuduhnya sebegitu, tetapi sekadar melontarkan sesuatu untuk dijadikan pengajaran bersama.

Selain itu, kenyataan Mahathir itu juga, adakala mencuit hati, apabila dia menyifatkan Zaid sebagai katak, dan Agong tidak akan mendengar kata-kata si katak. Tetapi yang saya peliknya, Mahathir mendengar kata-kata si katak dan mengambil perhatian pula dengannya. Tetapi, dia tidak membenarkan Agong berbuat sepertimana yang dilakukannya.

Selain itu, Mahathir juga telah mengemukakan kenyataan yang memalukan buat kali kedua dengan penggelaran “katak” itu. Sudah pasti, sekiranya terdapat seorang pesakit jiwa yang mendengar kata-kata tersebut sudah pasti mereka akan mengatakan bahawa Mahathir adalah seorang yang gila, kerana Zaid dan katak langsung tiada persamaan, tetapi Mahathir boleh menyamakannya! Sama seperti cerita tadi bukan?

Oleh itu, pengajaran yang boleh diambil daripada artikel ini ialah, janganlah menuduh orang sembarangan atau menggelar dengan sesuka hati. Orang yang gila pun, mereka tetap makhluk Allah, bahkan mereka tidak berdosa disebabkan gila mereka. Katak juga makhluk Allah yang menjalankan amanahnya setiap hari, sekiranya katak sudah tidak menuruti perintah Allah, sudah pasti manusia pun akan menjadi makanan katak! Tetapi manusia lebih teruk daripada itu.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

SPRM MENJATUHKAN AIR MUKA SENDIRI


Semalam, Utusan Malaysia telah menyiarkan berita tentang siasatan SPRM terhadap Speaker Perak, Sivakumar yang dikatakan terdapat “elemen salah guna kuasa”. Kedangkalan SPRM di dalam situasi ini sangat jelas, dan kebodohan mereka semakin terserlah lagi apabila Ketua Pesuruhjayanya membuat kenyataan. Saya harap, kenyataan yang memalukan tersebut tidak diulangi buat kali kedua.

Beliau mengatakan bahawa terdapat “elemen salah guna kuasa” yang dilakukan oleh Sivakumar. Apabila ditanya, apakah elemen tersebut? Beliau berkata…

“Bila saya cakap nanti orang marah, tetapi bagi kita ada elemen salah guna kuasa, jadi SPRM menjalankan siasatan”

“Kes ini bukan melibatkan pendakwaan tetapi masih di peringkat siasatan dan jangan salah anggap. SPRM menjalankan siasatan untuk menentukan keterangan-keterangan berhubung perkara ini dapat dikumpul”

Kenapakah saya mengatakan ia adalah kenyataan yang memalukan? Ini kerana apabila ditanya tentang elemen tersebut, beliau tidak menjelaskannya, kerana bimbang dimarahi orang. Beliau menambah lagi bahawa, ia masih dalam siasatan, oleh itu, elemen tersebut tidak dapat diberitahu. Aku tergelak kerana alasan yang diberikan sangat mengaibkan mereka sendiri.

Semalam, saya terlihat seorang budak sedang memanjat pokok mangga, kemudian turun. Saya menghampirinya, lalu bertanya dengan baik, apa yang kamu lakukan di sini. Dengan tersipu-sipu seperti menyembunyikan sesuatu, budak tersebut menjawab… ”.. adaaalahh… rahsia..” Setelah puas bertanya, tetapi masih lagi menyembunyikan sesuatu, sudah pasti jawapan tersebut, seolah-olah menyembunyikan sesuatu.

Apabila SPRM ditanya, mereka seolah-olah menyembunyikan sesuatu yang misteri. Selama ini, pakar penganalisis sudah pun mengesahkan berdasarkan perlembagaan dan perundangan bahawa penggantungan Zambry adalah sah! Tetapi, apabila sampai kepada SPRM, “terdapat elemen salah guna kuasa di situ”. Saya masih bingung dengan tindakan SPRM semalam.

Selain itu, SPRM menampakkan lagi keaibannya ialah sengaja mengkura-kurakan kes-kes rasuah pimpinan UMNO yang begitu jelas dan terdapat bukit. Tetapi, apa yang mereka buat? Sekadar menerima laporan kemudian tidur! Apabila terdengar khabar angin tentang PR, mereka berkata… “segera buat siasatan!!, kita akan telus dan bersih!!” Habis, bagaimana dengan pimpinan UMNO?

Kes Ali Rustam yang begitu jelas terlibat dalam politik wang, masih lagi dianaktirikan walaupun sudah terdapat bukti yang sah, bahkan disahkan oleh Lembaga Disiplin UMNO sendiri. Tetapi, mereka masih memekakkan telinga. Itulah dia SPRM, apabila ditegur, dikatakan sebagai marah, apabila ditanya, tak mahu menjelaskan.

Saya menyeru kepada SPRM agar bertindak benar-benar telus dan jujur. Kalau mereka masih begini, mereka sendiri akan menerima tohmahan dan kutukan daripada semua orang. Malang betul. Saya tidak mahu mereka jadi lebih teruk, dan harap agar teguran ini mampu merubah prestasi mereka.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Friday, March 20, 2009

MEMANG BENAR UMNO PENYEBAR FITNAH


Gambar : Ummi Ani/Perak Express
Oleh : Dr Fikrah

Saya terkejut kerana terbuka Perak Express yang menyiarkan pendedahan yang dibuat oleh Ummi Ani tentang fitnah yang disebarkan oleh UMNO untuk memburuk-burukkan pakatan rakyat. Memang kelakuan seperti anjing ini bukanlah dibuat oleh Pakatan Rakyat. Bahkan dibuat oleh tangan-tangan UMNO sendiri. Mereka sengaja membentuk imej kotor terhadap Pakatan Rakyat. Anda sendiri boleh melihat dan menimbangnya, tidak mungkin ia hasil tangan Pakatan Rakyat.
.
KENAPA NAJIB JEMPUT MAHATHIR KE PERHIMPUNAN UMNO?


Gelagat UMNO hari ini semakin pelik, kerana berita hari ini menyiarkan bahawa Dr Mahathir dijemput untuk turut hadir ke Perhimpunan Agung UMNO akan datang. Mungkin mereka menjemput kerana sebagai tanda hormat, atau ada strategi yang dirancang? Sudah pasti ada strategi kerana mana mungkin UMNO menjemput dengan “saja-saja” atau “suka-suka”.

Namun, strategi ini sudah pasti dapat dihidu oleh semua, walaupun ramai yang menganggap ia adalah sebagai satu tanda hormat kepada Bekas Ahli UMNO itu. Adakah mereka hanya mencari nahas kerana Dr Mahathir mempunyai pengaruh yang kuat di dalam membuat kenyataan memukul UMNO di media? Atau mereka cuba menarik Mahathir memahami ketelusan yang dicanang oleh Najib?

Mungkin juga mereka juga menarik semula Dr Mahathir supaya melupakan Pak Lah dan kembali bersama UMNO bersama Najib? Segalanya masih belum terbukti lagi. Kita tunggu dan lihat. Namun, pada pandangan saya, kehadiran Dr Mahathir akan membawa implikasi yang besar terhadap perhimpunan tersebut.

Najib mungkin boleh berterus terang di hadapan khalayak ramai di perhimpunan tersebut, dengan mengangkat-ngangkat Dr Mahathir. Mungkin Najib akan membawa masuk semula Dr Mahathir ke dalam UMNO dengan membodeknya ketika perhimpunan ini. Bukankah kita sudah mengenali taktik Najib yang cukup menjaga periuk nasinya sahaja.

Kalau sebelum ini, dia berkata, kita akan telus dan bersih. Walaupun itu hanyalah omongan kosong. Beliau cuba membodek rakyat, khususnya ahli UMNO sendiri supaya dapat menerima beliau. Strategi ini sudah pun dihidu oleh ramai orang. Beliau cuba membentuk politik yang bijak, tidak macam Pak Lah yang akan jatuh tidak lama lagi.

Najib juga banyak mengambil pengajaran daripada kemerosotan kepimpinan Pak Lah, lalu tidak mahu mengulanginya. Bukankah Pak Lah dikatakan tidak professional di dalam pentadbiran kerana “memelihara” pengamal-pengamal politik wang? Lalu, Najib berusaha sedaya upaya membersihkan kekotoran itu, walaupun hakikatnya dia menyembunyikan kekotoran lain. Itulah politik kotor namanya.

Bijak bukan? Tetapi apabila kes Altantuya disebut di dalam parlimen, terus menggelabah seolah-olah dialah dalangnya. Sedangkan, cukup dengan kes Altantuya ini, sudah mampu untuk menjatuhkan kredebilitinya. Begitu juga dengan pengiktirafan beliau terhadap Kerajaan Haram Zambry di Perak. Sudah cukup menjatuhkan seteruk-teruknya kredebilitinya itu.

Sekiranya Najib sedang ketawa sekarang ini, dia akan bersedih satu hari nanti. Ketawa itu tidak selamanya. Sama seperti orang yang tidak lena tidur, akhirnya akan tidur nyenyak juga. Orang yang sihat juga tidak selamanya sihat. Oleh itu berjaga-jagalah Najib, kami menunggu saat kesedihan anda itu. Ketawalah sementara kamu boleh ketawa, kamu akan sedih kelak.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Thursday, March 19, 2009

“NIAT JAHAT” MINTA AGONG SEKAT NAJIB – MUHYIDIN


Hari ini, Muhyidin telah mengeluarkan satu kenyataan yang menampakkan lagi keinginannya untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO. Beliau menafikan sekeras-kerasnya kenyataan yang dibuat oleh Datuk Zaid, bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menyarankan kepada Agong supaya melantik Perdana Menteri dari anggota parlimen yang dapat diterima rakyat.

Mendengar kenyataan Datuk Zaid ini, Muhyidin merasa satu peluang untuk menonjolkan dirinya sebagai orang kuat Najib. Lalu beliau lantang membela Najib supaya peluangnya untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO lebih terbuka. Tetapi, walaupun Ali Rustam sudah dijatuhkan, masih lagi wujud individu yang turut “mengganggu” peluang Muhyidin tersebut. Dia ialah Muhd Taib.

Oleh itu, Muhyidin perlu berusaha dengan keras supaya beliau dipandang oleh Najib, lalu dapat meletakkan dirinya sebagai Timbalan Presiden UMNO. Bagaimana pula dengan Muhd Taib? Kedudukan beliau agak bahaya sama seperti Ali Rustam. Ali Rustam dijatuhkan kerana beliau dikatakan orang kuat Pak Lah, sama seperti Muhd Taib.

Jadi, kemungkinan yang timbul di sini ialah, mungkin Muhd Taib juga akan dijatuhkan dengan mengcreate konspirasi. Walaubagaimanapun, ini hanyalah kemungkinan, dan saya tidak pula menuduh sebegitu. Oleh itu, Muhyidin hari ini, sangat berhati-hati menjaga reputasinya supaya dapat merebut jawatan tersebut dengan hanya goyang kaki.

Hakikatnya, Muhyidin sudah pun mendedahkan keaibannya dengan membuat kenyataan seperti ini. Sudah pasti orang UMNO sendiri bertambah marah dengan kenyataan yang dibuat, seolah-olah Muhyidin gila untuk merebut jawatan tersebut. Sepatutnya beliau perlu berada di kawasan “tengah” supaya beliau mendapat sokongan daripada kedua-dua belah pihak. Iaitu penyokong Pak Lah, dan peyokong Najib.

Tetapi disebabkan kegilaannya untuk merebut jawatan tersebut, beliau telah melakukan satu tindakan yang akan menjejaskan kedudukannya sendiri. Persoalan yang ingin saya lontarkan kepada Muhyidin, adakah Najib sudah comfirm akan menjadi Perdana Menteri? Kenyataan yang dibuat oleh beliau ini akan menjatuhkan kedudukannya sendiri.

Ini kerana sekiranya Najib hari ini sudah ditolak oleh rakyat, maka serpihan bau busuk tersebut akan melekat pada tubuh Muhyidin. Orang turut melabelkan Muhyidin dengan bermacam-macam, kerana beliau kelihaan taksub dengan kedudukan Najib. Inilah bahaya yang akan dihadapi oleh Muhyidin. Bahaya ini akan menjatuhkannya satu hari nanti.

Nasihat saya kepada Muhyidin supaya kembali ke posisi “tengah”, iaitu tidak menyebelahi mana-mana pihak. Rezeki dan jawatan itu bukanlah berada di tangan Najib, kerana di tangannya tiada apa-apa. Segalanya berada di tangan Allah yang menentukan dan mencaturkan segalanya.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

ALI RUSTAM : SUDAH JATUH BARU NAK TEGADAH


Dr Mahathir menyarankan kepada Lembaga Disiplin UMNO supaya tidak melayan rayuan yang dikemukakan oleh Ali Rustam. Beliau sebelum ini telah dilarang bertanding kerana didapati bersalah di dalam politik wang. Selain itu, Ali Rustam turut diancam dengan penyerahan aduan kepada SPRM oleh Ketua Angkatan Muda PKR atas tuduhan rasuah. Selain itu, beliau telah ditempelak oleh Ustaz Abdul Ghani, Pesuruhjaya PAS Melaka, dengan mengatakan kepada beliau…

"Mulutnya terlalu celupar tak beri orang Melaka melawat Kelantan, hentam Tuan Guru Nik Aziz tetapi akhirnya segala tindakannya itu kembali kepadanya semula”

Dalam masa beberapa hari, Allah SWT hendak menunjukkan kekuasaannya kepada rakyat Malaysia, khususnya Ali Rustam sendiri. Tidak sampai seminggu, beliau sudah menghadapi jutaan tekanan yang datang dari pelbagai pihak. Inilah apa yang dikatakan sebagai “kekuasaan itu milik Allah semata-mata”. Segala kejahatannya akan ditimpakan kembali kepada diri mereka sendiri.

Apalagi? Masih hendak mencabar kuasa Allah? Saya, Dr Fikrah, turut menempelak kepada beliau yang dahulunya banyak menyusahkan orang, akhirnya dalam masa sekelip mata, reputasinya merudum dengan teruk. Masih tidak sedar lagi siapakah Pemilik kuasa yang sebenar? Kes Ali Rustam ini sepatutnya menjadi pengajaran kepada semua pimpinan UMNO, janganlah anda rasa selesa dengan kedudukan yang ada. Sangat mudah bagi Allah SWT untuk menjatuhkan orang-orang yang sombong.

Kalam Ustaz Abdul Ghani itu penuh makna, yang mampu menyentak semua orang. Tetapi ramai yang tidak menyedarinya. Lihatlah kebesaran Allah SWT yang mengembalikan “hentaman” kepada seorang alim, kepada diri mereka semula. Sekiranya mereka sanggup menghentam seorang Tok Guru, tunggulah balasannya daripada Allah, mereka akan dihentam pula.

Sekiranya seorang Tok Guru telah dihentam, lalu Allah mengembalikan hentaman tersebut kepada diri mereka sendiri, bagaimana pula sebuah kesatuan yang besar yang menuntut keadilan? Mereka telah memfitnah PR dan menyekat daripada keadilan terbentuk, maka tunggulah, Allah akan mengembalikan segala bentuk kejahatan itu kepada diri mereka sendiri! Jangan fikir hidup di dunia ini tiada siapa yang Berkuasa terhadapnya.

Wahai UMNO! Berhati-hatilah dengan PR, sekiranya hari ini anda merasa senang mengutuk orang, belum tentu hari esok, kamu akan ditimpakan kembali kejahatan itu kepada diri kamu sendiri. Ambillah iktibar wahai yang berakal. Kes Ali Rustam ini sepatutnya menjadi pengajaran bagi dirimu, dan pengajaran kepada semua ahli UMNO. Sedarlah sebelum terlambat.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

ALI RUSTAM DILARANG BERTANDING, MUHYIDIN PULA MENGGELABAH


Di dalam akhbar Utusan semalam telah menyiarkan bahawa terdapat golongan yang memfitnah Muhyidin dengan mengatakan bahawa dia adalah dalang disebalik kes Ali Rustam. Beliau telah dituduh melakukan konspirasi untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO, lalu beliau menafikan sekeras-kerasnya fitnah tersebut. Orang melihat tindakan tersebut dilakukan oleh Muhyidin memandangkan Ali dan Muhyidinlah yang bakal bertanding jawatan itu.

Tetapi, apa yang dapat dipetik daripada berita ini ialah ketakutan Muhyidin disebabkan jatuhnya kedudukan Ali. Sememangnya abiliti Muhyidin sebagai dalang di dalam kes ini sangat tinggi, tetapi saya tidak pula menuduhnya melakukan begitu. Namun, saya yakin, hati kecil Muhyidin berbisik kegembiraan kerana saingannya sudah jatuh. Apa lagi, peluangnya untuk merebut jawatan tersebut sangat besar.

Bagaimana Muhyidin? Takut difitnah? Sememangnya fitnah berpotensi besar di dalam meruntuhkan sesebuah kesatuan. Lihatlah ketika zaman Khalifah Saidina Ali KAW, umat Islam berperang sesama Islam disebabkan fitnah yang dilakukan. Begitu juga hari ini, sebelum ini PR menjadi bahan fitnah sehingga menyebabkan salah tanggapan dari beberapa pihak. Lihatlah apa yang dilakukan oleh TV3, selalu sahaja melaga-lagakan orang dan menimbulkan fitnah yang besar untuk menghancurkan PR sendiri.

Bagaimana pula dengan fitnah yang dikenakan terhadap Elizabeth Wong yang menjadi bahan sebaran gambar bogel? Bagaimana pula fitnah yang dijatuhkan kepada Dato Seri Nizar yang telah memberi tanah kepada Bangsa Cina? Bagaimana pula fitnah yang dikenakan kepada Dato Seri Anwar Ibrahim dengan kes liwatnya? Bukankah ini semua perancangan jahat UMNO sendiri?!!

Hari ini, apabila Muhyidin difitnah, tahu pula gelabah. Sedangkan fitnah yang disebarkan oleh UMNO selama ini sudah banyak menjahanamkan orang lain. Lihatlah apa yang terjadi kepada Najib, apabila dituduh terlibat dengan kes Altantuya, segera menyelamatkan diri dengan meminta Gobind digantung, sedangkan kejahatan mereka selama ini sengaja dipejamkan mata.

Lihatlah betapa besarnya kuasa Allah SWT. Allah SWT telah mengembalikan fitnah tersebut kepada UMNO. Mereka yang merencanakn fitnah, akan dikembalikan kepada diri mereka sendiri. Mereka yang telah melakukan kezaliman, akan dikembalikan kezaliman tersebut di atas muka mereka sendiri. Sekiranya masih lagi mengingkari kuasa Allah, tunggulah sehingga kamu dihina oleh dunia dan seluruh makhluknya!

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

TOK GURU NIK AZIZ SENGAJA BERBUAT BEGITU


Akhbar semalam telah menyiarkan isu tentang “kerajaan perpaduan” yang mendapat pandangan yang banyak di dalam membahaskan isu tersebut. Akhbar semalam telah menceritakan bahawa Tok Guru Nik Abdul Aziz sekalu Mursyidul Am PAS menyatakan pendiriannya tidak mahu penggabungan dengan BN berlaku, yang menyebabkan timbul perbezaan pandangan dengan Presiden PAS sendiri.

Hakikatnya, ramai yang tertanya-tanya, kenapakah terdapat perbezaan pandangan yang ketara di antara dua orang tokoh besar itu? Dan ramai juga yang menjadikannya isu untuk menunjukkan keretakan dalaman PAS. Bahkan ramai lagi di kalangan ahli PAS sendiri yang masih tidak memahami perbezaan ini, lalu membuat andaian yang tidak tepat. Persoalannya, kenapakah terjadi perbezaan tersebut, sedangkan mereka berdua berada di dalam satu lorong yang lurus?

Sebenarnya, pada hati saya sudah lama berbisik, itulah strategi Tok Guru Nik Abdul Aziz sendiri. Bukanlah dia mahu memecahbelahkan ahli PAS, tetapi terselindung satu hikmah yang amat besar daripada perbezaan pandangannya itu. Setelah mengetahuinya, saya tertawa kecil, memang kedua-dua tokoh ini adalah dari kalangan orang yang alim, dan bijak dalam pemerintahan.

Hakikatnya, Tok Guru Haji Abdul Hadi, tidak pernah merasa tertekan, atau merasa benci dengan tindakan sahabatnya Tok Guru Nik Aziz, sebaliknya, tidak mengkritik dan tidak menolak pandangan tersebut. Apa yang perlu difahami daripada tindakan ini ialah kita, selaku ahli PAS seharusnya tidak pula mengkritik mana-mana pucuk pimpinan mereka. Sekiranya Tok Guru Haji Abdul Hadi boleh tenang dengan pandangan Tok Guru Nik Aziz, kenapakah kita pula yang sibuk-sibuk membuat andaian yang tersilap?

Seolah-olah Tok Guru Haji Abdul Hadi mengajar ahli PAS supaya menghormati pandangan orang lain walaupun berbeza. Manakala Tok Guru Nik Aziz pula, sengaja mengeluarkan satu pandangan yang menolak penggabungan dengan BN, berhujahkan keputusan Muktamar PAS sebelum ini. Dan pandangan beliau ini, didengari oleh semua. Kenapakah Tok Guru Nik Aziz berbuat begitu?

Hakikatnya, apa yang ingin diajar oleh Tok Guru Nik Aziz ialah bukan begitu mudah untuk bertaubat. Perlu ada kesungguhan daripada BN sendiri. Sekiranya semua pucuk pimpinan setuju seratus peratus dengan pendapat Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang, maka BN dilihat begitu mudah untuk kembali ke pangkal jalan. Sedangkan seseorang yang ingin bertaubat, bukanlah hanya berkata-kata, tetapi perlu ada praktikal.

Hari ini, pandangan Tok Guru Nik Aziz sudah didengari oleh semua orang, ini kerana beliau berniat untuk menampakkan bahawa ahli PAS ini benci dengan BN. Pandangan beliau ini, sudah cukup mengajar BN yang selama ini telah merosakkan rakyat. Siapa lagi yang dapat mengajar BN kalau bukan dengan pandangan Tok Guru Nik Aziz?

Selain itu, beliau juga berpendirian tetap dengan keputusan Muktamar PAS sebelum ini, yang menolak penggabungan tersebut. Beliau telah mengajar ahli PAS supaya berpendirian teguh di dalam masalah pokok, bukan mudah untuk diubah atau senang ditarik hidung oleh BN. Bagaimana pula dengan Tok Guru Haji Abdul Hadi? Hikmah yang digunakan oleh beliau ialah ketaatan dengan pimpinan, dan keputusan syura.

Hakikatnya, ramai ahli PAS sendiri yang tidak mematuhi kalam pimpinan mereka khususnya Presiden PAS. Kadangkala apa yang telah diputuskan melalui syura, lalu dibentangkan kepada umum, ada sahaja yang mengkritik itu dan ini. Hakikatnya, orang yang mengkritik itu bukannya tahu. Saya tertarik dengan kalam Tok Guru Nik Aziz sendiri yang mengajar kita supaya taat kepada keputusan pimpinan melalui syura, yang jarang disedari…

"Apa kita nak bercanggah dengan keputusan muktamar, kalau buat mesyuarat dan semua menyokong, kita akan buat, tak ada masalah"

Bukankah ia menunjukkan bahawa kedua-dua tokoh ini sememangnya mempunyai fikrah yang sama? Mana mungkin Presiden PAS membuat keputusan tanpa sebarang perbincangan? Oleh itu, hakikatnya mereka tidak bercanggah pandangan, tetapi membuat “gimik” supaya ia dihangatkan oleh media. Fikirlah hikmah kedua-dua tokoh ini. Elakkan daripada melabel, tetapi tidak tahu.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Wednesday, March 18, 2009

ADAKAH DATUK ZAID IBRAHIM AKAN DIDAKWA DI BAWAH AKTA HASUTAN?


Blog SIASAH telah melaporkan bahawa Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri mencadangkan kepada Yang Dipertuan Agong supaya tidak menerima Najib sebagai Perdana Menteri. Beliau mengatakan bahawa sekiranya Najib naik sebagai Perdana Menteri akan memecahbelahkan rakyat, dan hakikatnya begitu.

Kalau sebelum ini, Akta Hasutan sudah di”kena”kan kepada beberapa tokoh yang menampakkan satu akta yang disalahgunakan oleh pihak tertentu. Sekiranya mana-mana unsur hasutan membenci pimpinan, sudah pasti dikenakan tindakan di bawah akta tersebut. Walaupun pemimpin tersebut melakukan kejahatan dan kezaliman sekalipun, tetap orang yang membenci tersebut dikenakan tindakan.

Tidak bolehkan seseorang itu merasa benci dengan kezaliman? Adakah dengan luahan kebencian kepada orang lain sudah dianggap sebagai hasutan? Apabila ditanya kepada pihak penguasa, mereka akan menjawab, kami melaksanakan Akta Hasutan berdasarkan prosedur-prosedur tertentu yang lebih telus dan bersih, sedangkan ini hanyalah omongan kosong.

Sekiranya kekejaman ini berterusan, pemerintahan Perdana Menteri akan datang akan menghadapi kemelut politik yang jauh lebih teruk berbanding hari ini. Sekiranya Pak Lah sudah digelar kuat tidur, Perdana Menteri akan datang, akan dituduh kuat mengigau. Sekiranya Pak Lah sudah dituduh tidak pandai mentadbir, Perdana Menteri akan datang, akan dituduh pandai menipu.

Inilah roda kehidupan yang sentiasa berputar. Sekiranya Najib hari ini mampu tersenyum dengan kejayaan beberapa perancangannya, dia akan menangis satu hari nanti. Setiap yang sedang menghadapi kegagalan hari ini, akan menikmati kejayaan satu hari nanti. Semua ini adalah roda kehidupan yang tidak dapat dihentikan dengan tangan manusia.

Maka, sekiranya hari ini rakyat Malaysia ditekan dengan Akta Hasutan, atau pelbagai lagi akta-akta yang mempunyai kepentingan, maka satu hari nanti Akta Hasutan tersebut, akan menghukum kembali kelakuan mereka hari ini. Hari ini, membenci kezaliman, pasti akan dihukum, tetapi satu hari nanti sesiapa yang membenci kebaikan pasti akan dihukum.

Maka, hari ini mereka boleh tertawa dengan segala kesenangan melalui kezaliman yang telah dilakukan, tetapi satu hari nanti mereka akan menyesal. Setiap manusia pasti akan tua, atau meninggal dunia ketika muda, adakah mereka tidak sedar, sekiranya mereka sudah tua, memori kezaliman yang mereka lakukan ketika muda dahulu tidak dapat dipadam.

Begitu juga setelah mereka mati, mayat mereka akan menjadi bahan kutukan manusia sehingga hari ini. Lihatlah apa yang terjadi kepada Firaun, sehingga hari ini kita mengenali kejahatannya. Apakah sejarah ini akan berulang di Malaysia?

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

BANGUNAN UMNO DIJAMPI DAN AKAN DIBOM?


Hari ini, Malaysiakini memberitakan bahawa pihak polis menemui dua kertas putih yang mengandungi tulisan jawi dan satu kayu kecil yang dibalut dengan kertas putih. Kes ini masih belum dapat memastikan siapakah dalang yang melakukan perkara tersebut. Adakah Pak Lah gunakan jampi? Atau beliau cuba dipergunakan? Adakah Pak Lah kerap tidur sebelum ini disebabkan jampi ini?

Persoalan ini tidak dapat dijawab oleh mana-mana pihak walaupun pihak polis sendiri. Telah dilaporkan juga bahawa terdapat skuad pemusnah bom yang berkawal di situ, iaitu di bilik Pak Lah. Tetapi, dalang yang meletakkan jampi tersebut tidak diketahui oleh sesiapapun walaupun terdapat skuad pemusnah bom yang sedang berkawal di situ.

Apakah bangunan UMNO akan dibom? Atau ketika ini, ahli UMNO sedang dijampi? Atau.. atau.. dan atau… Tiada sebarang jawapan. Fail misteri ini, sepatutnya dikaji dengan teliti dan betul oleh pihak polis dengan segera memandangkan Perhimpunan Agung UMNO tidak lama lagi. Adakah Pak Lah mati dibom? Atau dijampi? Atau apa sahaja andaian yang boleh dibuat.

Segala keputusan dan jawapan ini sudah berada di dalam pengetahuan Allah SWT. Dia Yang Maha Mengetahui, walaupun sehelai daun di Amazon gugur ke bumi. Siapakah dalang yang melakukan jampi ini? Siapakah yang merancang untuk mengebom Bangunan UMNO? Adakah mereka begitu mudah membuat perancangan jahat mereka?

Hakikatnya, mereka tidak sedar, makhluk di sekeliling mereka mendengar, dan melihat, bahkan menjadi saksi terhadap semua perancangan jahat tersebut. Adakah sekiranya Bangunan UMNO benar-benar meletup, adakah Pakatan Rakyat akan dituduh melakukan angkara tersebut? Tetapi, kita tidak perlu risau, semua makhluk akan menjadi saksi terhadap segala perancangan tersebut.

Sekiranya benar, Bangunan UMNO meletup dan Pak Lah telah dijampi, maka kita perlu sedar bahawa tiada seekor makhluk pun yang dapat memberi mudharat, atau memberi keuntungan, melainkan dengan izin Allah SWT sahaja. Sekiranya benar terdapat jampi-jampi di Bangunan UMNO hasil daripada perancangan jahat, maka sekiranya Allah tidak mengizinkan ianya memberi kesan, maka ia langsung tidak memberi kesan.

Begitu juga dengan bom. Sekiranya Allah tidak mengizinkan ia meletup, ia tidak akan meletup walaupun sudah diledakkan. Hakikat ini sudah pun terjadi, alat-alat jampi tersebut ditemui oleh pihak polis, menunjukkan bahawa Allah tidak mengizinkan ia memberi kesan dan mudharat. Maka, apakah kuasa manusia untuk dibandingkan dengan Allah SWT Yang Maha Kuasa? Siapakah manusia untuk dibandingkan dengan Allah SWT?

Anda juga jangan lupa, manusia-manusia merancang, tetapi Allah SWT mempunyai perancangannya, dan masa beredar berdasarkan perancangan Allah SWT, bukan berdasarkan perancangan yang diatur oleh manusia. Berwaspadalah supaya kita tidak lupa dengan Kuasa Allah SWT Yang Maha Besar. Bahkan segala tindakan tersebut disaksikan oleh semua benda walaupun kayu yang digunakan untuk menjampi tersebut.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

GAMBAR : SERANGAN FOSFORUS DI GAZA
ANTARA 2 SPEAKER : MENJATUHKAN KREDEBILITI NAJIB DALAM PENTADBIRAN

Beberapa hari sebelum ini, telah berlaku satu keadaan yang sangat menampakkan kelemahan Najib di dalam pentadbiran. Sangat memalukan, bahkan menjatuhkan reputasi beliau sekiranya beliau dilantik menjadi Perdana Menteri. Segala susun atur ini telah ditunjukkan oleh Allah SWT dengan jelas di hadapan mata kita.

Isu pertama berkait rapat dengan Speaker Perak, Sivakumar yang telah melaksanakan prosedur yang betul dengan menggantung Zambry. Tetapi, beliau bernasib baik kerana elaunnya tidak pula dibekukan. Tetapi, berbeza dengan apa yang dilakukan oleh Speaker Pandikar Amin, yang menggantungkan Gobind, bahkan elaunnya turut dibekukan. Hasil daripada peristiwa pelik ini, rakyat merasakan ia merupakan satu perbuatan yang tidak adil, bahkan menganiaya.

Kelakuan Zambry yang merampas secara haram kerajaan Perak, sepatutnya dihukumkan dengan dibuang negeri! Tetapi berbeza pula dengan Gobind yang mempersoalkan kredibiliti Najib untuk menjawab kes Altantuya. Sudah pasti persoalan ini perlu dijawab dengan professional, bukannya melatah dan panik! Bagaimanakah Najib mampu meneruskan agendanya untuk menjadi Perdana Menteri sekiranya isu ini tidak dapat dijawab? Sekiranya benar dia tidak kena mengena, jawablah dengan tenang, bukannya dengan mempengaruhi Speaker menggantung Gobind.

Kembali kepada isu di Perak, sekiranya Najib mengiktiraf kerajaan haram Zambry, bermakna reputasi Najib sudah tercemar! Bahkan akan dilontar dengan tomato busuk dengan kelakuan pengiktirafan tersebut. Oleh itu, sekiranya Najib inginkan ketelusan, maka dia sepatutnya mengiktiraf Dato Seri Nizar sebagai Menteri Besar Perak. Najib berkata di dalam Utusan semalam, untuk menjawab isu Ali Rustam,..

“Pada prinsipnya saya berpendapat bahawa sebagai sebuah kerajaan kita mesti memupuk kepercayaan rakyat dan bersikap telus agar rakyat yakin pada kita”

Hakikatnya, dengan kes penggantungan Gobind, dan kelakuan Zambry di Perak sudah pun menjatuhkan reputasi Najib. Adakah benar sepertimana yang telah saya tulis di dalam artikel sebelum ini, Najib cuba menghapuskan sebahagian, dan menyelamatkan sebahagian yang lain? Adakah Najib ingin menjaga periuk nasi sendiri walaupun terpaksa mengorbankan orang lain? Segalanya terjawab di dalam minda anda.

Saya mengajak kepada semua yang membaca artikel ini supaya memahami situasi ini dengan mata hati. Lihatlah, sekiranya Allah SWT hendak menunjukkan kebenaran, tiada siapa yang dapat menghalangnya. Apabila Sivakumar telah didakwa bermacam-macam, Allah menunjukkan pula situasi yang sama terhadap Speaker Pandikar Amin. Apabila UMNO merampas Perak, dan Zambry digantung, Allah menunjukkan pula situasi Gobind digantung.

Zambry sememangnya patut digantung, bahkan dibuang negeri, tetapi Gobind yang ingin mendapatkan penjelasan, terus digantung. Segalanya adalah perancangan Allah SWT, untuk menampakkan kepada manusia bahawa penganiyaan yang dilakukan oleh UMNO sepatutnya dibenteras. Kedua-dua situasi ini sama sahaja, cuma keadilan dan ketelusan yang diwar-warkan oleh Najib itu, hanyalah omongan kosong, yang akan menjatuhkan lagi kedudukan UMNO di mata masyarakat.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

BERAPAKAH NILAI KESEDIHAN ANDA?


Manusia telah dikurniakan oleh Allah SWT dengan perasaan sedih, pilu dan sebagainya yang menjadi rutin kehidupan seorang hamba. Tiada manusia yang sentiasa gembira sepanjang hayatnya. Ia adalah fitrah semulajadi manusia. Sekiranya kita melihat kepada Sirah Nabi Muhammad SAW, Baginda juga pernah bersedih, iaitu ketika kematian isterinya, Saidatina Khadijah, dan bapa saudaranya, Abu Thalib dalam satu-satu masa.

Tahun tersebut telah dinamakan “Tahun Kesedihan”, sehingga hari ini kita mengetahui tentang kisah tersebut. Hakikat yang perlu kita ambil di sini ialah bagaimanakah kita hendak menghilangkan kesedihan yang ada? Sekiranya kita melihat kepada sebab-sebab berlakunya kesedihan, seperti perpisahan, pergaduhan, kebencian dan sebagainya. Dan hakikat ini tidak boleh lari dari kehidupan seorang manusia.

Oleh itu, seseorang itu terpaksa berhadapan dengannya, dan mampu untuk mengawal kesedihan tersebut supaya tidak melampaui batasan. Bukankah Nabi SAW sendiri melarang umatnya daripada menangisi pemergian seseorang? Satu ketika, anak Baginda SAW meninggal dunia, lalu Nabi SAW menitiskan air mata kerana pemergiannya. Lalu sahabat Baginda SAW bertanya, bukankah engkau melarang daripada menangisi kematian? Baginda SAW menerangkan bahawa itulah perasaan manusia, tetapi hendaklah dikawal supaya tidak melampau, dengan meraung, menyakitkan badan dan sebagainya.

Kadangkala kita merasa sedih disebabkan ujian yang menimpa kita. Ujian tersebut diuji oleh Allah SWT untuk melihat kekuatan dan kesabaran kita di dalam menghadapi ujian tersebut. Semakin dekat seseorang itu dengan Allah SWT, semakin tinggilah ujiannya. Antara ujian tersebut ialah kesedihan. Ketika Nabi SAW berada di dalam Gua Thur bersama Saidina Abu Bakar, Baginda telah menyatakan kepada beliau, “janganlah bersedih, Allah bersama kita”.

Bagaimanakah pula kita hari ini? Kita sering diuji dengan kesedihan, tetapi pernahkah kita bertanya kepada diri sendiri, berapakah besarnya nilai kesedihan tersebut? Atau berapa mahalkah nilai benda yang disedihkan itu? Atau kenapa perlu aku bersedih, bukankah Allah SWT bersamaku? Atau, kenapakah perlu aku bersedih sekiranya diuji, sepatutnya aku gembira kerana berada hampir denganNya.

Oleh itu marilah kita fikir sejenak. Manusia hari ini sedih disebabkan kehilangan sesuatu benda yang disayangi. Sekiranya kehilangan seseorang di dalam hidup, mengapakah kita bersedih sedangkan kita sendiri sudah tahu bahawa setiap jiwa pasti akan pergi? Sekiranya seseorang itu bersedih kerana diuji dengan ujian yang besar, mengapakah kita bersedih sedangkan ujian tersebut adalah tanda hampirnya kita dengan Allah?

Sekiranya kita bersedih kerana putus cinta, mengapakah kita bersedih sedangkan cinta yang sebenar milik Allah? Bukankah Dialah yang menjodohkan seseorang? Sekiranya sudah ditetapkan jodoh seseorang, maka tidak perlulah disedihkan kerana sudah pasti cinta itu tiada pada orang yang memutuskan cinta tersebut. Maka, apa lagi yang perlu disedihkan?

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Tuesday, March 17, 2009

ISU DALAMAN UMNO : HAPUSKAN SEBAHAGIAN, SELAMATKAN SEBAHAGIAN YANG LAIN?


Berita hari ini banyak membincangkan isu dalaman UMNO yang berada di tahap yang agak kritikal. Ramai orang-orang kuat UMNO berada dalam keadaan yang merungsingkan mereka. Kedudukan mereka terjejas, kewangan mereka entah ke mana dan sebagainya. Cuma persoalan yang ingin dilontarkan di sini, bagaimanakah Najib boleh terselamat?

Walaupun saya tidak mempunyai bukti untuk menuduh Najib, tetapi kemungkinan yang boleh difikirkan di sini ialah, siapakah yang mencaturkan semua ini? Siapakah pengarah filem ini? Sehinggakan pelakon-pelakon terpaksa dibuang kerja kerana di arah oleh seorang pengarah filem yang tidak dikenali.

Adakah Najib dalang yang mencaturkan semua ini? Siapakah yang menganggotai Lembaga Disiplin UMNO? Apakah Najib mengaturkan semua ini untuk menjaga kerusi empuknya? Segala persoalan ini boleh difikirkan bersama. Saya tidak menuduh Najib yang melakukannya, tetapi hanya sekadar melontarkan persoalan.

Saya terdetik untuk melontarkan soalan ini kerana mendapati Khir Toyo yang merupakan seorang personal reputasi buruk, boleh dikatakan selamat. Saya terfikir juga, bagaimanakah Khir Toyo masih boleh selamat walaupun semua bukti dan fakta telah didedahkan oleh Menteri Besar Selangor sebelum ini? Bagaimanakah pula Lembaga Disiplin UMNO boleh mengatakan reputasinya “bersih”?

Sudah pasti, ada seseorang yang mencaturkan segala pergerakan ini. Siapakah orang itu? Mungkin hari ini kita tidak dapat menjawabnya, tetapi Allah SWT Maha Mengetahui. Malaysiakini telah memberitakan bahawa pada pukul 8.30 malam tadi, terdapat seramai 15 orang penyokong Ali Rustam berhimpun di ibu pejabat UMNO. Apakah yang mereka katakan?

“kalau nak bersih, bersihkan semua sekali"
"Kalau nak telus, semuanya kena telus,"


Sudah pasti, ahli UMNO sendiri menyedari bahawa ketelusan yang dilakukan itu bukanlah bersifat menyeluruh. Tetapi ia adalah “bersihkan sebahagian, supaya orang lain tertipu dengan sebahagian yang bersih itu” atau “hapuskan sebahagian, selamatkan sebahagian yang lain”

Maka, saya mengajak ahli UMNO supaya membersihkan diri mereka dengan bersama-sama menyertai PR dan menolak UMNO. Ini kerana dalaman UMNO sendiri tidak menjamin kebersihan dan ketelusan. Mungkin sebahagian dikenakan tindakan, dan sebahagian yang lain terselamat, dan meneruskan agenda kotor mereka.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

ADAKAH PAS BERGABUNG DENGAN UMNO KERANA MELAYU?


Gabungan Pas dengan UMNO yang pernah diwar-warkan sebelum ini dengan menggunakan istilah “perpaduan” atau “campuran”. Di sana juga Tok Guru Nik Aziz telah menolak ajakan untuk bersatu disebabkan beberapa faktor. Namun, pada pandangan saya, di dalam mempersoalkan gabungan PAS dan UMNO, mestilah didasari dengan Islam.

Sebelum ini, kita sudah mengetahui bahawa sekiranya UMNO benar-benar memperjuangkan agama, bangsa dan negara, tidak perlulah diwujudkan PAS. Tetapi, memandangkan keadaan UMNO yang agak kritikal dan cuba membunuh Agama Islam, maka PAS perlu diwujudkan untuk menolak anasir tersebut.

Alhamdulillah, hari ini PAS sudah pun bergabung dengan DAP dan Keadilan untuk membentuk Pakatan Rakyat. Dengan UMNO bila lagi? Persoalan ini dapat dirungkaikan dengan melihat kepada sebab gabungan. Sekiranya PAS bergabung dengan UMNO semata-mata untuk menyelamatkan bangsa Melayu, sudah pasti akan menimbulkan masalah yang lebih besar.

Hakikatnya, gabungan PAS dan UMNO perlulah didasari dengan Islam. Hari ini, DAP dan Keadilan yang terdiri daripada golongan bukan Islam, dapat menerima PAS. Ini kerana perjuangan PAS, bukanlah perjuangan bersifat taksub bangsa, tetapi dengan kemuliaan Agama Islam. Kita melihat golongan bukan Islam dapat menerima Islam dengan berlapang dada, walaupun mereka bukan beragama Islam.

Saya menyeru kepada semua ahli UMNO dari pimpinan atas, sehinggalah orang bawahan, supaya membetulkan perjuangan anda. Memperjuangkan bangsa Melayu tidaklah salah, tetapi perjuangan tersebut hendaklah didasari dengan Islam, bukan taksub. Timbul persoalan di benak pemikiran kita, kenapakah kita tidak boleh taksub bangsa sendiri?

Jawapan yang mudah ialah, hakikat sebenar, setiap manusia di dunia, berasal daripada Nabi Adam AS, yang bukan berbangsa Melayu, bukan berbangsa Cina, bukan berbangsa India dan sebagainya. Tetapi Nabi Adam AS adalah seorang Nabi Allah yang beragama Islam. Perjuangan bangsa adalah perjuangan yang tidak berpijak di bumi yang nyata. Siapakah yang boleh mendabik dada bahawa dia adalah Melayu Tulen?

Oleh itu, seruan untuk UMNO ialah bergabung dengan PAS, kerana Islam. PAS sedia menerima sesiapa sahaja yang ingin bergabung dengannya. Allah menerima taubat mereka yang ingin bertaubat, dan menolak mereka yang taubat olok-olok. Namun, sekiranya UMNO benar-benar ingin bergabung dengan PAS kerana Islam, maka tidak akan terjadilah segala kekejaman, politik wang, rampasan hak dan sebagainya.

Bagaimana pula pandangan Mursyidul Am PAS, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang tidak bersetuju penggabungan tersebut? Hakikatnya, setiap orang mempunyai pandangan peribadi, dan pandangan Tok Guru berkemungkinan hendak memberi pengajaran kepada UMNO yang pernah menendang keluar PAS setelah penggabungan dibuat.

Sejarah sudah mengukir memori yang tidak boleh dipadam. Sudah pasti, UMNO perlu diberi pengajaran supaya mereka lebih berhati-hati di dalam bermain di dunia politik. Sekiranya semua ahli PAS bersetuju dengan penggabungan, sudah pasti di sana UMNO tidak dilihat sebagai seorang yang bersalah yang kembali ke pangkal jalan. Oleh itu, inilah hikmah Tok Guru di dalam berdakwah.

Namun, ketaatan kita kepada Presiden PAS, Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang di dalam membuat apa-apa keputusan. Maka, tidak wujudlah perpecahan sesama ahli PAS, walaupun masing-masing mempunyai pandangan peribadi, namun, ketaatan tersebut melebihi daripada pandangan peribadi tersebut.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

TEORI KEJATUHAN UMNO


Beberapa berita hari ini telah menyiarkan bahawa UMNO sudah berada di satu tahap yang agak kritikal. Beberapa minggu kebelakangan ini, pelbagai isu dalaman UMNO semakin membarah dan hari ini, beberapa orang kuat UMNO sudah dilabelkan sebagai bersalah. Khir Toyo terselamat daripada kemelut ini, dan dia bersyukur dengan siasatan Lembaga Disiplin UMNO.

Malang bagi Khairy dan Ali Rustam terpaksa berhadapan dengan tuduhan-tuduhan ini. Selain itu, isu Norza pun masih belum selesai lagi. Semua ini menampakkan bahawa UMNO berada dalam keadaan kritikal, dan dijangka akan jatuh tidak lama lagi. Kejatuhan UMNO ini, masih belum saya jumpa di mana-mana artikel, tetapi mungkin terdapat di sana penganalisis politik yang sudah pun menjumpai teori tersebut.

Saya bukanlah orang yang hebat di dalam menganalisis politik, tetapi, jangkaan ini hampir menampakkan peratus ianya menjadi realiti. Teori kejatuhan UMNO dilihat daripada beberapa faktor, antaranya melanggar etika dan perlembagaan sesuka hati, politik wang yang semakin jelas, dan masalah perebutan kuasa di dalam UMNO sendiri. Dari sudut jangkaan saya, pilihanraya lalu telah menampakkan kejatuhan UMNO dengan kehilangan 5 buah negeri. Bagaimana pula pilihanraya akan datang?

Manusia telah dikurniakan oleh Allah SWT dengan “akal” yang mampu menilai baik dan buruk. Walaupun tidak diajar, seseorang itu sudah mengetahui bahawa merampas hak orang lain itu adalah satu kelakuan yang buruk. Tetapi UMNO gagal memahami fakta ini, mereka terlupa bahawa rakyat Malaysia mempunyai akal dan perasaan. Bila-bila masa sahaja mereka boleh menumbangkan kerajaan begitu sahaja.

Sejarah telah melakarkan bahawa kuasa rakyat jauh lebih besar daripada pemimpin. Ini kerana rakyat-rakyat ini telah dikurniakan akal untuk menolak kejahatan. Sepatutnya UMNO perlu meraikan akal ini, dengan mempengaruhi atau “membodek” hati rakyat. Tetapi mereka mereka gagal berbuat demikian sehingga menyebabkan rakyat sudah tidak dapat terima kejahatan tersebut.

Biasa kita dengar, orang berkata “kalau nak buat jahat pun, cover-cover la sikit”. Tetapi, anda jangan lupa, walaupun anda dapat menipu rakyat sekalipun, anda tetap dikatakan penipu. Walaupun tiada siapa yang mengetahui bahawa anda menipu orang lain, tetapi anda tetap digelar penipu. Ini kerana walaupun rakyat tidak melihat penipuan tersebut, tetapi lidah yang mereka gunakan untuk menipu itu adalah saksi terhadap perbuatan mereka.

Salam Perjuangan,
Dr Fikrah

GOBIND DIGANTUNG : PAKATAN RAKYAT DIBULI DI PARLIMEN?


Kes buli bukan hanya terdapat di sekolah-sekolah, bahkan di parlimen pun turun terdapat unsur-unsur buli membuli. Isu penggantungan Gobind telah menyaksikan satu situasi pembulian yang tidak bermoral. Sekiranya anda mendapati terdapat sesuatu kes buli di sekolah, anda akan mengatakan bahawa ia adalah perangai remaja. Tetapi timbul masalah sekiranya kes buli di sekolah tersebut mendapat sokongan guru!

Sudah pasti ramai tertanya-tanya, kenapakah guru-guru menyokong pembulian di sekolah? Ini kerana mereka tidak sepatutnya menyebelahi pihak pembuli. Begitu jugalah apa yang terjadi di dalam Parlimen kebelakangan ini. Apa yang dilihat, sekiranya di Negeri Perak, exco-exco dilarang dari memasuki dewan. Juga satu bentuk pembulian yang disokong oleh kerajaan pusat.

Di parlimen sekarang ini, bising tentang isu penggantungan Gobind kerana telah menuduh TPM terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya. Lalu, beliau digantung selama setahun tanpa diberikan sebarang elaun atau kemudahan sebagai ahli parlimen. Tetapi, apa yang dirasakan sebagai satu pembulian, ialah perangai UMNO itu sendiri.

Sidang Parlimen dan Dun, telah dirakam oleh banyak pihak, dan mendapati bahawa UMNO lebih teruk daripada itu. Kalau sebelum ini, UMNO pernah mencarut di dalam parlimen, menuduh bukan-bukan terhadap pembangkang dan sebagainya. Adakah speaker hanya memekakkan telinga? Tidak pula dihalau orang-orang yang kaki mencarut ini?

Di dalam artikel ini, saya ingin memberi peringatan kepada kaki-kaki buli ini, supaya tidak membangkitkan kemarahan rakyat. Adakah mereka tidak tahu, rakyat boleh berfikir untuk menilai sejauh mana kepimpinan kerajaan mereka. UMNO selama ini pun masih kekal dek kerana pengundi hantu, dan perkara ini telah diketahui umum.

Saya juga ingin mengingatkan kepada ahli UMNO, sekiranya anda merasa dewasa dan boleh membuli seorang kanak-kanak, anda jangan lupa, apabila kanak-kanak itu dewasa, dan anda sudah tua, kanak-kanak itu mampu untuk membunuh si tua itu, tetapi tidak sanggup. Sekiranya PR menang kelak, di manakah muka anda? Pembulian yang dilakukan akan tetap kekal dalam memori sejarah.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Monday, March 16, 2009

PLAK SUDAH HANCUR, POKOKNYA MASIH HIDUP


Tengahari hari ini, saya menjenguk ke tempat Pokok Demokrasi yang terletak berhampiran dengan Pejabat SUK. Saya sempat mengambil beberapa gambar bekas tinggalan plak tersebut. Ketika saya berada di sana, saya tidak keseorangan, bahkan terdapat beberapa pengunjung yang terdiri daripada beberapa lapisan bangsa, umur dan pangkat. Masing-masing melihat kesan tersebut, tanpa berkata sepatah. Seolah-olah sedang memahami bahasa pokok itu.

Ya, rupa-rupanya pokok itu masih hidup! Pokok yang menjadi saksi terhadap kezaliman UMNO itu masih hidup. Setiap tumbuhan adalah makhluk Allah SWT, yang telah disuruh oleh Allah SWT dengan bertasbih kepadanya. Manusia gagal memahami bahasa itu, melainkan mereka yang melihat kebesaran dan keagungan Penciptanya.

Kesan peninggalan plak tersebut, membuatkan hatiku tersentak, dan baru saja menyedari bahawa pokok itu masih hidup, dan masih lagi menjadi saksi sehingga hari ini. Makhluk yang dicipta oleh Allah SWT ini, tidak diizinkan olehNya untuk ditebang lagi. Walaupun plak itu telah ditakdirkan oleh Allah SWT, musnah pada 15 Mac, namun, nyawa Pokok Demokrasi masih lagi berterusan sehinggalah Allah SWT yang mencabut nyawanya.

Adakah selepas artikel ini ditulis, ia akan ditebang oleh Majlis Bandaraya Ipoh? Itu semua telah disusun oleh Allah SWT. Namun, walaupun pokok tersebut ditebang sekalipun, masih banyak lagi makhluk Allah SWT yang menjadi saksi! Lihatlah tanah yang mereka bersidang di atasnya pula. Lihatlah langit yang mereka bersidang di bawahnya pula.

Apakah keadilan Allah itu hanya disaksikan dengan plak semata-mata? Perhatikanlah, rumput yang berada berhampiran kawasan tersebut juga menjadi saksi kezaliman UMNO. Bahkan, tangan dan kaki mereka yang menjahanamkannya, turut menjadi saksi. Bukan setakat itu, lidah yang mereka gunakan untuk mengeluarkan arahan, otak yang mereka gunakan untuk merancang kejahatan, dan semua anggota ini, menjadi saksi terhadap kezaliman UMNO.

Selagi tubuh mereka masih hidup, ia masih lagi terus menjadi saksi terhadap semua kezaliman, kekejaman, penindasan dan rampasan hak yang telah mereka lakukan. Bukan setakat tubuh badan, bahkan cermin mata yang digunakan, pakaian yang dipakai dan sebagainya, turut menjadi saksi. Semua makhluk Allah SWT ini menjadi saksi terhadap kekejaman UMNO dan keadilan yang cuba dibentuk oleh PR.

Semua hakikat ini, tidak perlu diungkap dengan lidah sekiranya telinga itu yang tidak mahu mendengar. Tetapi, ia boleh difahami dengan bahasa alam yang tidak disedari oleh kebanyakan manusia. Hanya orang yang beriman dan berfikir sahaja yang menyedarinya.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah
.ISU RUMAH MADIHAH : BETULKAN AKIDAH ANDA!


Rumah Madihah yang usang dan dha’if telah dijadikan isu oleh beberapa pihak yang tidak sepatutnya. Golongan ini mendakwa bahawa pemerintahan Tok Guru Nik Aziz selama ini tidak membuahkan hasil, masih tidak dapat menyelesaikan masalah kemiskinan di negeri sendiri. Mereka menambah lagi, Tok Guru Nik Aziz sibuk menyalahkan negeri lain, tetapi negeri sendiri pun tidak terjenguk.

Tuduhan yang dilemparkan ini cukup menyentuh hati saya, kerana tanggapan ini berkait dengan masalah akidah yang tidak dapat difahami dengan betul. Masalah ini bukanlah satu perkara yang kecil, tetapi ia sememangnya tidak difahami dan boleh menjadi isu yang lebih besar. Masalah akidah bukanlah satu masalah yang kecil.

Perkara pertama yang ingin dikatakan di sini ialah, siapakah yang memberi rezeki? Adakah UMNO? Adakah PAS? Adakah Najib dengan RM 60 Billionnya? Semuanya tidak. Tiada siapa yang mampu memberi rezeki kepada sesiapa pun melainkan Allah SWT sendiri! Lihatlah hari ini, walaupun UMNO menerajui kerajaan Malaysia sekalipun, tidak mungkin boleh meng”kaya”kan Malaysia melainkan dengan izin Allah SWT.

Begitu juga dengan PR, bukanlah pemberi rezeki. Sekiranya PR yang menang di dalam pilihanraya akan datang sekalipun, belum pasti Malaysia boleh menjadi negara kaya melainkan dengan izin Allah SWT, sebagai Tuhan Yang Memberi Rezeki. Tetapi, apa yang dilihat berdasarkan bukti hari ini, UMNO lebih menyebabkan Malaysia merudum, dengan kes rasuahnya, dan sebagainya. PR berjuang bukanlah untuk memberi kekayaan, tetapi, mengajak kepada Islam yang sebenar! Yang tiada sebarang unsur pecah amanah, rasuah dan sebagainya.

Manusia hanya berusaha, tetapi Allah yang memberikan rezeki itu, bukanlah manusia lain. Lihatlah apa yang terjadi kepada orang yang dikatakan kaya, adakah benar mereka itu kaya? Sedangkan hati dan kasih sayang mereka miskin. Keluarga Madihah seorang yang miskin, tetapi memiliki kekayaan jiwa. Di manakah anak-anak orang kaya dengan keputusan SPM mereka? Bukankah rezeki yang diberikan kepada Madihah itu juga adalah daripada Allah SWT?

Begitu juga keadaan rumah Madihah hari ini. Bukankah Menteri Besar telah menghadiah kepada keluarga beliau sebuah rumah? Adakah Tok Guru Nik Aziz pemberi rezeki? Tidak, yang memberi rezeki tersebut adalah Allah SWT melalui perantaraan Tok Guru. Oleh itu, sepatutnya tidak timbullah masalah kedha’ifan rumah Madihah, disebabkan pemerintahan Tok Guru.

Usaha adalah satu elemen penting yang sangat disukai oleh Allah SWT. Namun, walaupun kita berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan rezeki, sekiranya tidak diizinkan oleh Allah SWT, tetap tiada rezeki itu. Kita hanya mampu berusaha untuk mendapat kemenangan di Malaysia, tetapi Allah SWT sahaja yang memberikan kemenangan itu.

Oleh itu, kemenangan UMNO di Malaysia adalah rezeki yang WAJIB disyukuri. Bersyukur dengan rezeki yang diberikan oleh Allah SWT, adalah dengan mentadbir Malaysia dengan keadilan yang dikehendaki olehNya, bukan dengan men”songlap” duit rakyat. Tetapi, kebanyakan UMNO yang dilihat hari ini, seperti tidak bersyukur dengan kekuasaan yang diberikan. Contohnya menggunakan FRU, untuk menyekat jalan-jalan Allah.

Kenapakah PR berusaha menumbangkan UMNO? Kerana mereka telah melakukan kezaliman, bukanlah PR berusaha untuk menjadi “pemberi rezeki”. Hakikatnya, persoalan yang perlu kita jawab ialah “usaha atau tidak”. Persoalan tentang hasilnya adalan urusan Allah SWT. Sekiranya diberikan rezeki itu, maka WAJIB bagi seseorang hamba itu bersyukur. Sekiranya tidak mendapat rezeki, teruskan usaha, dan rezeki itu tetap ada di tangan Allah.

Kalau dahulu, Firaun mendakwa bahawa dialah yang menghidupkan seseorang dan dia juga mematikan seseorang. Dia menunjukkan bukti kekuasaannya itu di hadapan Nabi Musa AS dengan mendatangkan dua orang tawanan, lalu salah seorangnya dibunuh, dan seorang lagi dibiarkan hidup. Dia pun berkata, “aku telah mematikan orang ini, dan aku menghidupkan seorang lagi”.

Hakikatnya, hari ini, masih terdapat generasi Firaun yang mendakwa bahawa akulah yang menyebabkan kemajuan Malaysia, akulah yang itu, akulah yang ini. Sekiranya seorang ketua mengatakan bahawa “sekiranya aku tak bagi gaji bulanan kamu ini, sudah pasti kamu akan mati kebuluran”. Betulkah ketua itu mampu menyebabkan kebuluran seseorang? Tidak sama sekali.

Kemiskinan yang dialami oleh Madihah, bukanlah persoalannya, dan bukanlah disebabkan pemerintahan PAS. Tetapi, itu semua adalah kerja Allah. Di negeri-negeri pemerintahan UMNO masih banyak lagi rumah yang lebih dha’if dari itu, dan mereka langsung tidak mendapat perhatian. Sememangnya Allah itu pemberi rezeki.

Sekiranya ada di kalangan UMNO yang mengatakan bahawa, “bukankah Allah itu pemberi rezeki, sudah pasti hasil rasuah ini juga rezeki Allah, bukanlah rezeki rakyat yang tidak mendapat wang itu?” Sememangnya Allah itu pemberi rezeki, tetapi, Allah SWT mengHARAMkan rasuah, riba dan merampas harta orang!

Sememangnya kemiskinan di negeri-negeri UMNO juga adalah kerana izin Allah SWT, tetapi itu bukan persoalannya. Persoalan yang sebenar ialah UMNO merampas hak orang lain, dan merampas hak orang lain adalah HARAM. Oleh itu, fikirlah bersama. Fahamilah erti akidah yang sebenar.

“Berhati-hatilah ketika memberi KOMEN terhadap artikel ini, supaya tidak terjatuh ke luar daripada pegangan”

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

TAWARAN KE TIMUR TENGAH, UNTUK MADIHAH


Berita hari ini telah menyiarkan berita tentang kecemerlangan Madihah yang mendapat 20A di dalam SPM baru-baru ini. Beliau yang bersekolah di Maahad Muhammadi Perempuan, adalah seorang yang menjalani hidup yang susah dan menghadapi cabaran yang besar. Alhamdulillah, berkat daripada usaha gigihnya, beliau telah mendapat kejayaan yang besar, sehingga dapat meringankan beban keluarga.

Turut diberitakan juga, terdapat beberapa pihak yang berlumba-lumba untuk menaja pengajian beliau yang telah ditawarkan untuk menyambung pengajian ke luar negara, antaranya London. Begitu juga kediaman beliau yang telah dilawati oleh Menteri Besar Kelantan sendiri, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat lalu menghadiah kepadanya sebuah rumah, sepertimana yang telah diberitakan di dalam Harakahdaily.

Hati kecilku berbisik sendirian apabila mengetahui tentang kisah ini, semenjak beberapa hari lalu. Apa yang merisaukan saya ialah kesempatan-kesempatan yang dilakukan oleh beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab di atas kelebihan yang dimilikinya. Saya tidak menuduh mana-mana pihak, tetapi sekadar melontarkan sedikit pandangan supaya sama-sama difikirkan.

Sepertimana yang telah diberitakan, Madihah telah ditawarkan untuk menyambungkan pelajaran ke London dan mendapat pinjaman penuh oleh MARA. Bahkan, beliau tidak perlu melalui A Level di Malaysia, bahkan terus sahaja ke London. Apabila mengetahui perkara ini, saya juga ingin membuat tawaran kepada Madihah.

“Saya menawarkan supaya Madihah menyambungkan pelajaran ke STAM dan mengambil bidang agama. Kemudian boleh menyambungkan pelajaran ke mana-mana institusi di Timur Tengah seperti Mesir, Jordan, Yaman, Syria dan banyak lagi.”

Saya tak mampu untuk menjamin apa-apa pinjaman, biasiswa atau apa sahaja bentuk bantuan, tetapi, hanya sekadar berusaha untuk mengajak Madihah menyambungkan pelajaran di dalam bidang agama. Biarlah orang hendak kata apa. Walaupun orang lain mengatakan ini adalah tawaran yang “sampah”, maka lihatlah, siapa yang akan menjadi “sampah” itu.

Tawaran istimewa ini juga ditujukan kepada semua pihak, yang inginkan satu nilai yang kekal walaupun diri anda sudah reput dimamah tanah kubur. Walaupun saya hanya mampu menulis, dan kemungkinan tidak dibaca, tetapi, saya sudah berusaha untuk membuat tawaran akhirat kepada beliau. Sekiranya terdapat golongan yang ingin mengkritik tawaran ini, sila berbuat demikian selagi anda masih boleh berbicara.

Saya tidak mengatakan sesuatu yang buruk kepada London atau MARA yang membuat tawaran itu, tetapi saya mengatakan sesuatu yang jauh lebih baik daripada itu, untuk dipilih dan dinilai dengan penilaian hati, bukan dengan akal dan nafsu semata-mata.

“Sekiranya MARA mampu memberikan pinjaman penuh untuk menyambungkan pelajaran ke London, saya tidak mampu memberikan sesen pun untuk ke Timur Tengah. Tetapi, jangan lupa, bukanlah saya yang memberi rezeki itu, tetapi Allah SWT yang Maha Pemurah”.

Salam Perjuangan,

Dr Fikrah

Sunday, March 15, 2009

HARTA EXCO-EXCO SELANGOR

.
Selangor hari ini (13 Mac) mengumumkan pemilikan aset menteri besar dan barisan exconya dalam tempoh setahun sejak Mac 2008 di laman web rasmi kerajaan negeri. Laman web itu - www.selangor.gov.my - memuatkan maklumat aset selepas jam 6 petang ini.

Exco pelaburan dan perdagangan Teresa Kok mempunyai pendapatan bulanan sebanyak RM32,830.67, sementara jumlah tanggungannya RM2,246.92 sebulan.
.
Exco hal-ehwal agama Dr Hassan Ali pula RM17,722.08 (pendapatan) dan RM12,781 (tanggungan).
.
Exco pelancongan Elizabeth Wong, yang sedang bercuti susulan isu foto bogel, mendapat RM17,722.08 dan membayar hutang kad kredit RM2,000 sebulan.
.
Exco perumahan Iskandar Abdul Samad RM17,722.08 (pendapatan) dan RM2,527 (tanggungan).
.
Rodziah Ismail, exco kebajikan, RM18,122.08 (pendapatan) dan RM3,830.25 (tanggungan).
.
Ronnie Liu Tian Khiew, exco kerajaan tempatan, RM20,722.08 (pendapatan) dan RM4,657 (tanggungan).
.
Exco pertanian Yaakob Sapari mendapat RM17,722.08 dan menanggung RM1,598.99.

Exco kesihatan Dr Xavier Jayakumar RM17,722.08 (pendapatan) dan RM2,270 (tanggungan).

Exco pendidikan Dr Halimah Ali mendapat RM17,722.08 dan menanggung RM7,238.50.

Semua maklumat pendapatan barisan exco ini tidak termasuk perolehan pasangan masing-masing.

Maklumat aset menteri besar sendiri bagaimanapun setakat 8.45 malam ini belum dimuatkan di laman web tersebut.

Perisytiharan itu dititahkan dalam ucapan Sultan Selangor sewaktu baginda merasmikan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) awal minggu ini.

- Sila Klik di sini -

HIKMAH DI SEBALIK PEMUSNAHAN PLAK POKOK


Hari ini, 15 Mac 2009 mencatatkan sebuah memori yang menyaksikan pemusnahan Plak Pokok secara keseluruhan. Menteri Besar Haram, Zambry telah mengeluarkan arahan kepada Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) supaya memusnahkannya dengan menggunakan jentolak. Sehingga habis tidak meninggalkan kesan kewujudan plak tersebut. Begitu juga beberapa anak pokok demokrasi yang ditanam di kawasan berhampiran.

Sekiranya sebelum ini, ramai yang tertanya-tanya, siapakah yang memecahkan sebahagian plak tersebut, pada pencerobohan kali kedua? Ada yang cuba membela UMNO dengan mengatakan bahawa berkemungkinan juga PR yang melakukannya. Hakikatnya hujah ini adalah hujah yang digunakan oleh pelajar sekolah rendah.

Kenapakah saya berkata begitu? Cuba anda fikir sebagai seorang yang sudah matang, mana mungkin PR yang berhempas pulas untuk mengadakan sidang di dalam dewan, akhirnya terpaksa mengadakannya di bawah pokok. Detik bersejarah ini telah mereka lakarkan dengan menanam anak pokok demokrasi dan mendirikan sebuah plak. Mana mungkin seseorang menghancurkan sesuatu yang pernah melakar memorinya.

Hari ini, jelas kelihatan bahawa perbuatan terkutuk ini telah dilakukan oleh Zambry sendiri. Persoalan yang timbul di sini ialah, kenapakah ia dimusnahkan? Kenapa ia tidak dipulihkan, bahkan dipagarkan supaya kenangan tersebut berkekalan? Inilah satu tindakan yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang yang tiada autoriti dalam memberi arahan.

Hati kecil ini tergelak lagi apabila mengetahui bahawa ia dilakukan kerana pembinaan tugu tersebut Seksyen 46 (1) (a) Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974. Persoalan yang timbul, kenapakah MBI menghancurkan tugu peringatan yang dibina oleh Menteri Besar sendiri? Sepatutnya merekalah yang turut bekerjasama dengan memasang pagar, dan sebagainya.

Di dalam persoalan yang lain, bukankah Zambry telah melanggar perlembagaan sewenang-wenangnya, sehingga dia bergelar Menteri Besar Haram. Adakah pelanggaran perlembagaan ini hanya dipejamkan mata? Tetapi apabila Menteri Besar Sah, membuat satu perkara yang begitu kecil ini, terus dikatakan sebagai tindakan haram.

Di manakah erti sebuah “perlembagaan”. Inilah perlembagaan yang dibuat oleh tangan manusia, yang boleh dilanggar sesuka hati. Inilah erti sebuah kezaliman, penganiyaan dan kekejaman yang tidak layak dilakukan oleh seorang bangsa terhadap bangsanya yang lain. Tidak lain dan tidak bukan, mereka hanya inginkan kepentingan mereka terpelihara, walaupun terpaksa menjahanamkan orang lain.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

GAMBAR KONTROVERSI

oleh : Dr Fikrah
gambar : Perakdaily
.
Kebetulan pada pagi ini saya terbuka blog Perakdaily dan menemui sebuah gambar yang mengelirukan saya. Saya yakin gambar ini memberi satu makna yang mendalam dan berpotensi besar menjadi kontroversi. Saya juga yakin, bahawa gambar ini tidak diedit dengan menggunakan Adobe Photoshop atau apa sahaja software. Hanya perlu menangkap gambar dari tempat asal. Perhatikan dengan hati yang terbuka, kemudian berilah komen anda sebanyak mungkin.
.

Adakah UMNO akan terkubur? Maksud tersirat daripada gambar ini sangat mendalam.
.

JAUHI DARIPADA MEMBERI SOKONGAN KEPADA KEZALIMAN


Kezaliman yang telah dilakukan oleh tangan-tangan manusia hari ini begitu banyak sehinggakan mereka seolah-olah tidak menyedari bahawa perbuatan itulah yang dibenci oleh Allah SWT. Begitu juga mereka yang menyokong kepada kezaliman sepertimana yang banyak berlaku hari ini.

Allah SWT berfirman
.

.
Dan janganlah kamu cenderung kepada orang yang melakukan kezaliman, yang menyebabkan kamu disentuh oleh api neraka, sedangkan kamu tidak mempunyai seorang penolong pun selain Allah .. (Surah Hud :113)

Cenderung kepada orang yang melakukan kezaliman adalah salah satu penyebab diri kita disambar oleh api neraka. Disebabkan tangan kita yang mengundi, maka kezaliman itu akan berterusan bermaharajalela. Maka mereka yang mengundi tersebut akan menyebabkan mereka disambar oleh neraka.

Hakikat ini jarang disedari oleh kebanyakan manusia akibat kekayaan yang dihidangkan kepada mereka menjadikan mereka lupa bahawa Allah sangat membenci kelakukan mereka. Allah SWT membenci dan mengancam golongan-golongan yang suka kepada kezaliman, atau memberi sokongan kepada mereka yang melakukan kezaliman.

Hari ini, mata kita sendiri menyaksikan kezaliman yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu, maka adakah kita hanya memejamkan mata? Adakah masing-masing membiarkan kezaliman itu berterusan? Atau kitakah yang menyebabkan kezaliman itu berlaku? Maka elakkanlah daripada memberi sokongan kepada mereka yang zalim ini.

Kemudian Allah SWT menjelaskan lagi bahawa Allah sahajalah yang mampu menyelamatkan mereka dari seksaan yang amat pedih di neraka kelak. Oleh itu, sekiranya di dunia lagi kita telah melakukan sesuatu yang dibenci oleh Allah SWT, bagaimanakah kita hendak meraih simpati supaya diselamatkan? Sedangkan Allah SWT adalah satu-satunya Penolong yang ada.

Di manakah ketua anda yang dapat memberi kesenangan sementara di dunia? Mereka sudah lama menjadi bahan bakar api neraka, langsung tidak dapat memberi sebarang bantuan kepada anda ketika di mahkamah Allah SWT. Apakah manusia kira mereka yang mengundi itu bukan dari kalangan orang yang zalim? Ingatlah Allah SWT mengharamkan daripada memberi sokongan kepada orang yang zalim, apatah lagi mereka yang melakukan kezaliman.

Oleh itu, elakkanlah diri anda dari api neraka dengan tidak memberi sokongan kepada UMNO. Sekiranya anda tetap mengundi UMNO, anda akan menyebabkan kezaliman itu berterusan, penindasan dan rampasan hak. Adakah anda sangka anda tidak bersalah disebabkan undian anda?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah