Friday, June 19, 2009

MENCARI POPULAR DENGAN MENGHINA USTAZ (Siri 2)

Demikianlah yang diceritakan sebelum ini tentang golongan pertama. Manakala golongan kedua pula ialah mereka yang mencari popular dengan menghina ustaz. Kononnya mereka lebih hebat. Contohnya seorang hamba Allah itu yang telah mengatakan Islam itu ekstrem apabila menghapuskan Sister In Islam. Nama sahaja “in Islam”, tetapi menjahanamkan Islam…

Golongan kedua ini begitu ramai sekali. Contohnya di dalam buku-buku, majalah-majalah dan sebagainya. Tajuk yang disiarkan, hendaklah dikaitkan dengan nama ustaz.. Baru orang baca.. Contohnya, “ustaz gay”.. “Ustaz dan ustazah bercouple…” dan banyak lagi yang sewaktu dengannya. Antara kesilapan golongan ini ialah mengatakan bahawa mereka itu ustaz!

Wahai golongan kedua, mereka yang melakukan demikian bukanlah ustaz! Mereka itu adalah orang yang “pelakon sebagai ustaz”. Sekiranya mereka belajar agama 30 tahun sekali pun, tetapi telah melakukan kejahatan seperti di atas, itu bukanlah ustaz! Adakah “ustaz” itu boleh didapati dengan hanya menghafal al Quran 30 juzu? Tidak!. Adakah “ustaz” itu boleh didapati dengan hanya membaca buku? Juga tidak!

Oleh itu, muncullah seorang yang berani untuk mengatakan bahawa “mahasiswa lepasan al Azhar ini, ilmu tak setara mana.. adakah cakap arab sudah boleh katakannya sebagai ustaz? Kalau begitu, orang arab pun semuanya ustaz lah…”. Dia berkata… Entah mana dia dapat ilmu ini? Seseorang ustaz itu perlu memahami Bahasa Arab, tetapi bukan semua orang yang memahami arab itu adalah ustaz!!

Di zaman Jahiliyyah, penyair-penyair arab, jauh lebih handal berbahasa Arab! Tetapi mereka adalah kafir Quraisy. Semua kerbau adalah binatang, tetapi bukan semua binatang itu kerbau! Mengerti? Kalau sudah mengerti, jangan buat tak reti, dan jangan pula buat-buat reti..

Maka, hasil daripada dua golongan ini, dapat disimpulkan bahawa “panggillah ustaz kepada mereka yang benar-benar ustaz”. “Ustaz buatan” dan “Pelakon sebagi ustaz”, bukanlah ustaz… Mereka ini adalah golongan yang mengelirukan istilah ustaz. Bahkan terdapat juga mereka yang mencari popular dengan menghina ustaz..

Apabila lantang bersuara menghina ustaz, maka sudah pasti orang akan melihat, bahawa orang ini hebat betul.. Mampu untuk mengkritik ustaz.. Wah!! Hebatnya… Padahal, orang seperti ini adalah haprak sahaja. Begitu juga mereka yang bergelar “ustaz buatan”. Orang juga akan melihat, “orang ini hebat betul, … dia tak belajar agama pun,.. tapi boleh cakap bab agama…” Habis hancur…

Semua orang sudah terkeliru dengan istilah ustaz. Sebelum ini orang terkeliru dengan istilah “Sister in Islam”, “Islam Hadhari”, “Islam Liberal”, dan banyak lagi. Semua ini bukannya Islam! Dr Yusof al Qardhawi berkata “Islam adalah Islam!!”. Selain daripadanya bukannya Islam, bahkan hanya merosakkan nama Islam. Maka, saya juga menambah, “ustaz adalah ustaz!!”..

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

MENCARI POPULAR DENGAN MENGHINA USTAZ


Semakin hari, istilah penggunaan ustaz semakin dikelirukan oleh beberapa golongan. Apa yang sempat aku tulis di sini ialah, dua golongan sahaja. Mereka berdua ini adalah golongan yang bertugas dan bertindak sebagai pencetus kekeliruan bagi istilah”ustaz”. Golongan yang pertama ialah mereka yang “menjadi ustaz” setelah membaca beberapa buah buku. Manakala golongan kedua pula ialah mereka yang mencari popular dengan menghina ustaz..

Golongan pertama adalah golongan yang paling cepat pembiakan mereka. Semakin banyak bahan bacaan, semakin tinggilah pangkatnya sebagai “ustaz buatan”. Contoh apa yang terjadi ialah seorang hamba Allah ini, yang menyamakan isu PAS dengan UMNO seperti Mu’awiyah dan Saidina Ali. Bahkan PAS dikatakan sebagai Saidina Ali, manakala UMNO itu sebagai Mu’awiyah. Dan kedua-duanya berperang ketika Perang Siffin.

Sedikit kesilapan yang dikemukakan oleh orang ini ialah, Mu’awiyah tidak boleh disalahkan di dalam kes ini. Bahkan Mu’awiyah adalah khalifah selepas Saidina Ali KAW, dan mereka berdua difitnah, sehinggalah fitnah ini turut disebarkan oleh orang ini, yang tidak tahu asal usul cerita. Ini kerana, mereka berguru dengan buku, bukan dengan Tok Guru!

Selain daripada itu, golongan ini tidak akan tahu apa itu istilah Masalih Mursalah, Sadduz Zara’ie dan sebagainya. Contohnya Saidina Ali KAW pernah membakar golongan Syi’ah. Adakah Islam itu kejam sehingga boleh membakar orang? Saidina Abu Bakar pula membunuh orang yang tidak bayar zakat. Bolehkah mereka dibunuh sedangkan mereka hanya tidak bayar zakat sahaja?

Inilah yang dipanggil sebagai Sadduz Zara’ie. Perkara ini tidak mungkin diketahui oleh orang yang bergelar “ustaz buatan”. Golongan ini menunjukkan lagak sebagai seorang yang alim, pakar dalam semua bidang dan sebagainya. Hakikatnya semua manusia boleh membaca buku, tetapi berapa keratkah yang memahaminya?

Contohnya mereka mengatakan bahawa khinzir itu diharamkan disebabkan kuman yang terdapat padanya. Betulkah? Sekiranya kuman tersebut berjaya dibunuh, maka adakah khinzir itu menjadi halal? Mereka juga mengatakan bahawa kita mesti bersolat untuk menjadikan tubuh badan kita sihat. Sekiranya kita sudah sihat, apakah kita tidak perlu solat? Adakah solat itu hanya untuk menyihatkan badan?

Jawapannya ialah, khinzir diharamkan sebab perintah daripada Allah SWT. Bukan disebabkan kuman yang ada padanya. Sekiranya manusia bertanya, “kenapa?” maka, jawapannya ialah sebab Allah haramkan! Bukan sebab kuman. Kuman itu adalah “hikmah” daripada pengharaman, bukan “sebab” pengharaman.

Kita wajib mendirikan solat kerana ia juga perintah Allah. Bukan kerana untuk menyihatkan badan. Mendirikan solat itu di”sebab”kan perintah daripada Allah SWT, bukan disebabkan untuk mendapatkan kesihatan tubuh badan. Sebaliknya kesihatan tubuh tersebut adalah “hikmah”, daripada mendirikan solat. Bukannya “sebab”.

Kalau begitu sama sajalah dengan orang bukan Islam yang bersenam.. Sekiranya mereka bersolat sepertimana yang kita buat, adakah ia sama dengan solat kita? Tetap tidak sama! Ini kerana mereka “bersolat” atau bersenam bukan kerana perintah Allah, sebaliknya kerana kesihatan tubuh badan! Wahai golongan “ustaz buatan”, adakah anda “memahami” pengertian ini? Memahami tidak sama dengan mengetahui.

Salam Perjuangan

Dr FikrahJustify Full

JOM KITA SALAHKAN MEDIA…!! (Siri 2)

Cuba anda bezakan di antara berchating, dan bertemu sendiri bercakap dengan seseorang? Sudah pasti terdapat perbezaan. Bahkan, ia juga berbeza dengan kita meninggalkan pesanan kepada seseorang. Contoh, A memberitahu B supaya menyampaikan hajatnya kepada C. Hajat tersebut ialah meminta supaya berbincang sebelum keputusan dibuat.

Lalu B pun pergi mendapatkan C, dan memberitahu bahawa A sudah membuat keputusan supaya ditangguhkan sehingga perbincangan dibuat.. Pelik bukan? Adakah sama seperti pesanan yang disampaikan oleh A? Ia berbeza sekiranya A sendiri bersemuka dengan C, dan menyatakan perkara sebenar. Walaupun apa yang disampaikan itu hampir sama, tetapi hakikatnya ia jelas berbeza.

Demikianlah situasi dalam PAS hari ini. Media adalah orang tengah dalam memporak perandakan PAS. Kadangkala mereka tidak sengaja berbuat demikian. Tetapi, kebanyakan mereka sengaja untuk memecahbelahkan kedua-dua pihak. Ia jelas terbukti apabila perantaraan antara kedua-dua puak ini adalah media.

Ya, media adalah pihak ketiga. Siapakah lagi yang berada di pihak ketiga kalau bukan media.. Contoh situasi yang terjadi, apabila media bertanya kepada Us Nasaruddin dengan beberapa pandangannya, terus sahaja pergi memberitahu Tok Guru Nik Aziz. Lalu, meminta pandangan Tok Guru pula tentang apa yang dikatakan oleh Us Nasaruddin seminit tadi…

Inilah media.. Kadang-kadang bermanfaat, tetapi kebanyakannya bahaya. Media sememangnya dilatih untuk bertindak pantas, tetapi kadangkala pantas itu membawa padah. Orang yang pantas bekerja, kadangkala disukai oleh ketua. Tetapi orang yang “pantas” makan, dibenci oleh Allah! Maka, kepantasan media dalam masalah ini, adalah kepantasan yang dibenci oleh Allah.

Bayangkanlah, Us Nasaruddin baru sahaja seminit mengeluarkan pandangan dan jawapan. Bahkan yang tanya itu adalah media. Lalu, kalam Us Nasaruddin itu, disampaikan pula kepada Tok Guru, lalu ditanya pula kepada Tok Guru tentang ulasannya terhadap kalam Us Nasaruddin. Tok Guru akan mengulas tentang apa yang ditanya.

Maka, inilah peluang media untuk menjatuhkan kedua-dua pihak. Marilah kita kecohkan satu dunia bahawa media adalah pihak ketiga yang menjadi punca kepada perpecahan yang ada hari ini. Tetapi, bukan semua. Mungkin ada segelintir media yang benar-benar bersih. Tetapi berapa keratkah yang ada dibandingkan dengan jutaan media yang lain?

Oleh itu, jawapan dalam masalah perpecahan hari ini adalah disebabkan media. Ia sudah jadi alat menyebarkan fitnah, walaupun secara tidak sengaja atau tidak disedari. Namun, ia tetap salah. Kalau anda boleh dapatkan pihak ketiga selain media, silakan… Kita boleh berkongsi sama. Tetapi, yang kelihatan hari ini ialah media… yang lain tak tahu..

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

JOM KITA SALAHKAN MEDIA…!!


Isu yang masih belum selesai.. semakin hari semakin panas… Entah bila nak selesai. Nampaknya perpecahan dua puak semakin berkembang biak. Maka, inisiatif yang saya rasakan perlu, ialah melalui beberapa cara.

Pertama : Jangan salahkan kumpulan 1, dan jangan salahkan kumpulan 2..

Kedua : Kita cari punca perpecahan, dan labelkan ia sebagai pihak ketiga

Ketiga : Kita kecohkan tentang punca perpecahan tersebut.. Dan kita salahkan pihak ketiga ini.

Kaedah ini dapat dibukti keberkesanannya. Ia berlaku apabila berlaku perpecahan dan peperangan di kalangan Mu’awiyah dan Saidina Ali. Sedangkan kedua-duanya adalah sahabat Baginda SAW. Maka, berdasarkan kaedah yang disebut ialah,

Pertama : Kita jangan salahkan Mu’awiyah, dan jangan salahkan Saidina Ali

Kedua : Kita cari orang yang melagakan mereka berdua, dan kita namakan sebagai pihak ketiga

Ketiga : Kita kecohkan bahawa pihak ketiga ini yang bersalah melaga-lagakan kedua-dua sahabat Nabi SAW ini.

Siapakah pihak ketiga dalam kes ini? Setelah pakar sejarawan Islam membuat kajian, mereka telah menyimpulkan bahawa pihak ketiga yang bersalah dalam kes Mu’awiyah dan Saidina Ali adalah Munafik. Iaitu, Abdullah bin Saba’. Beliaulah punca segala perpecahan di kalangan sahabat Baginda SAW. Bahkan beliau jugalah yang menyebabkan kemunculan Syi’ah, Khawarij dan banyak lagi.

Maka, tanggapan yang mengatakan ulama’-ulama’ kita memecahbelahkan umat melalui penulisan mereka adalah tuduhan yang tidak berasas. Bahkan, punca perpecahan adalah mereka yang memecahbelahkan ulama’-ulama’ itu. Mereka juga yang mengatakan ulama’ ini tidak betul, dan ulama’ itu tidak betul. Dia sahaja yang betul? Inilah munafik yang memecahbelahkan PAS hari ini.

Setelah kita mengenali pihak ketiga yang melakukan kesalahan tersebut, maka perlulah kita sebarkan supaya dapat menghentikan fitnah ini. Bahkan, kita perlu kecoh-kecohkan satu dunia bahawa pihak ketiga inilah yang bersalah dalam melaga-lagakan dua pihak. Maka, tidak timbullah perpecahan lagi.

PAS hari ini juga mengalami masalah yang sama. Pertama, mari kita jauhkan daripada menyalahkan Tok Guru Haji Hadi, dan kita juga senyap daripada menyalahkan Tok Guru Nik Aziz. Kedua, kita cari dan teliti, siapakah pihak ketiga yang mencetuskan masalah ini. Bila difikir-fikirkan, apa yang saya nampak adalah “media”.

Ya, medialah yang bertindak sebagai pihak ketiga, yang bertindak memecahbelahkan dua puak dalam PAS, walaupun dengan “tidak sengaja”. Sejauh manakah kebenaran ini? Ikuti sambungannya dalam siri 2.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Thursday, June 18, 2009

KEPUTUSAN PUN BELUM PUTUS LAGI… KITA PULA YANG LEBIH-LEBIH

Isu kerajaan perpaduan adalah satu ijtihad yang telah dikeluarkan oleh pimpinan kita. Ijtihad adalah satu bentuk pelaksanaan yang tiada dalil yang menceritakan tentangnya. Contoh ijtihad ialah perancangan perang, pentadbiran negara dan sebagainya. Ketika perang, ketua perang diberikan mandat untuk berijtihad dalam menentukan strategi. Tetapi, sekiranya dia layak menjadi ketua. Sekiranya ilmu pun takda, usah katakan berijtihad…

Strategi perang yang dilaksanakan oleh Baginda SAW sangat hebat, dan pelbagai bentuk. Terpulang kepada kita untuk memilih mana satu yang sesuai. Ketika Perang Uhud, Baginda SAW menjadikan pasukan pemanah sebagai benteng belakang. Ia digunakan supaya umat Islam tidak diserang melalui depan, dan belakang sekali gus. Maka, inilah gunanya kumpulan pemanah.

Tetapi, di dalam Perang Ahzab, lain pula caranya. Baginda SAW menerima pandangan Salman al Farisi untuk menggali parit besar sebagai strategi perang. Maka, terbukti pandangannya diterima, dan tidak salah bagi seorang ahli untuk memberi pandangan, asalkan tidak melampau dari batasannya, seperti menimbulkan fitnah dan sebagainya.

Demikian juga strategi-strategi yang lain. Ia mempunyai seni-seni tertentu. Begitu juga situasi kita di Malaysia hari ini. PAS mempunyai strateginya untuk menghadapi UMNO. Di dalam mengatur strategi tersebut, terdapat dua perbezaan pandangan, adakah kerajaan perpaduan lebih baik, atau tidak? Maka, sudah pasti kita akan bertanya kepada kapten perang..

Mana mungkin kapten itu ada dua… Ya, kapten perang itu satu sahaja. Tetapi, kapten perang ini telah dihantar oleh seorang raja. Raja tersebut menghantar seorang kapten, untuk mengatur strategi perang. Tetapi, setelah kapten itu membentangkan strateginya yang telah dirancang, kepada raja tersebut, timbul salah faham. Raja tersebut melihat bahawa strategi ini kurang sesuai, bahkan tidak membawa apa-apa untung.

Tetapi, kapten perang yang telah ditugaskan untuk berbuat demikian, mengatakan bahawa inilah strategi yang terbaik. Dalam masa yang sama, kedua-duanya hebat dalam berperang. Maka, kedua-duanya berbeza pandangan. Mana satu nak ikut..? Kapten perang, atau raja? Raja telah menyuruh aku ikut arahan kapten, dan aku telah berpegang dengan arahan tersebut. Tetapi, hari ini, kedua-duany berbeza… Mana satu nak ikut?

Tindakan yang sepatutnya bagi ahli, ialah menerima arahan, dan buat…. Jangan pandai-pandai nak ulas itu ini tanpa sebarang asas. Ahli tidak berhak masuk campur dalam urusan ini. Tetapi yang timbul hari ini, ahli nak tunjuk hero, kononnya dia adalah kapten perang. Ada yang mengecohkan keadaan dengan mengatakan bahawa “kita mesti ikut kapten,,..” Ada juga yang berkata “Kita mesti ikut Raja…” Hasilnya terbahagilah kepada dua kumpulan.

Wahai ahli, perbincangan mereka belum selesai. Tiada apa-apa keputusan yang sudah dibuat. Tiada sebarang arahan yang diberikan. Mereka berdua masih berbincang lagi. Apa yang kita sibuk-sibuk sangat nak jadi hero? Diam sudahlah. Bara tu jangan ditiup, nanti kena muka sendiri!! Siramlah dengan air.. Jangan jadi bodoh.. Tiada sebarang keputusan yang diputuskan. Kita sudah pandai-pandai buat arahan. Kita juga sudah pandai kata itu dan ini sedangkan kita langsung tidak berautoriti!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

JANGAN TERGESA-GESA HENDAK JADI HERO


Di dalam filem yang kerap kita tontoni, jarang kita dapat bahawa hero itu terlalu awal. Biasanya, hendak habis cerita, barulah hero itu menang. Tetapi, yang terjadi hari ini, terlalu ramai yang ingin memegang watak hero tersebut. Bahkan mereka terlalu awal muncul di dalam layaran internet sambil berlagak sebagai pemegang watak hero.

Cuba teka, kenapakah hero terlalu lambat menunjukkan aksinya? Kenapa tidak tunjuk mula-mula lagi? Ini kerana, sekiranya ditayangkan terlalu awal kehebatan hero, akan habislah modal cerita tersebut. Ataupun, cerita tersebut hambar dan memboringkan. Tetapi, yang terjadi hari ini, heronya terlalu ramai, sedangkan hero tersebut biasanya seorang sahaja. Bahkan, hero-hero ini terlalu cepat menunjukkan aksi.

Akhirnya, mereka akan bergelar hero yang terkandas, atau hero yang tidak bijak. Layak jadi pelakon tambahan sahaja. Menyusahkan. Sudahlah tidak pandai berlakon, ingin jadi hero pula. Apabila diberikan ruang berlakon, terlalu awal membuat aksi. Inilah perumpamaan yang sesuai untuk dikatakan kepada hero-hero yang lebih hebat daripada pengarah di dalam PAS.

Pengarah tak kata apa-apa lagi, hero sudah tunjuk belang. Ini filem siapa? Wahai blogger dan ahli PAS yang ramai, anda itu pelakon biasa sahaja. Apabila disuruh menjadi hero, andalah hero. Apabila disuruh menjadi ketua orang jahat, andalah orangnya. Kadangkala, seorang yang biasanya menjadi hero, akhirnya terpaksa berlakon sebagai ketua orang jahat. Ini kerana ia adalah arahan pengarah.

Contohnya, Yusof Haslam sendiri. Dia adalah ketua polis di dalam filem Gerak Khas, tetapi di dalam filem yang lain, berlakon sebagai ketua orang jahat… Ini semua adalah arahan pengarah. Dia juga pengarah… Suka hati dialah. Tetapi hari ini, kita bukan Presiden PAS untuk sesuka hati menjadi hero atau ketua orang jahat, atau sebagainya. Tunggu sahajalah arahannya.

Mana mungkin seorang pelakon boleh berkata kepada pengarah, “Aku tidak setuju dengan watak pelakon tambahan, aku lebih suka memegang watak hero…” Ini adalah kata-kata orang yang hendak tunjuk hero depan pengarah. Apakah yang terjadi akhirnya? Orang ini tidak diperlukan, hanya menyusahkan sahaja!

Jangan tergesa-gesa hendak menjadi hero. Jackie Chan pun, pada mulanya hanyalah pelakon biasa. Tetapi akhirnya beliau menjadi seorang pengarah filem yang hebat, bahkan hero yang hebat. Ini kerana dia tidak tergesa-gesa hendak menjadi hero. Tetapi, jelas berbeza dengan kita hari ini. Lebih sudu daripada kuah. Keputusan belum pun diputuskan lagi, kita sudah mula tunjuk taring kita yang masih tumpul!

Keputusan kerajaan perpaduan masih lagi dalam perbincangan, dan belum diputuskan lagi. Siapakah kita untuk berlagak sebagai hero? Hero yang muncul di layaran internet hari ini adalah hero yang tergesa-gesa. Akhirnya mereka akan terkandas, dan langsung tidak bergelar hero. Mereka lebih berbakat untuk membuat sampah sahaja!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Wednesday, June 17, 2009

KEBEBASAN, ADAKAH DITUNTUT ATAU DILARANG?

Di dalam memperjuangkan satu bentuk kebebasan, perlulah difahami bahawa di sana terdapat etika-etika yang digariskan oleh Allah SWT. Kita sememangnya tidak wajar menuntut kebebasan bersuara sehingga mencetuskan fitnah. Kalau dahulu, kita sibuk-sibuk memperjuangkan hak kebebasan bersuara ini, tetapi akhirnya, ia telah disalahgunakan oleh kita sendiri. Maka, kita sepatutnya memahami, dimanakah yang dikatakan kebebasan bersuara, dan dimanakah yang dikatakan sebagai fitnah.

Kebebasan bersuara, boleh dibahagikan kepada dua. Pertama, kebebasan yang dituntut, dan kedua kebebasan yang dilarang. Sama juga seperti perniagaan. Di sana terdapat perniagaan yang dituntut dan perniagaan yang diharamkan. Begitu juga kebebasan makan. Terdapat kebebasan makan yang dituntut, dan kebebasan makan yang dilarang.

Kebebasan makan yang dituntut ialah bebas makan apa sahaja asalkan halal. Kita tidak pernah dipaksa untuk makan sesuatu yang kita tidak suka, melainkan makan ubat yang dipaksa oleh doktor, atau dipaksa makan apabila boleh membawa maut sekiranya tidak makan. Kebebasan makan yang dilarang pula ialah bebas makan apa sahaja, sehinggakan memakan buah rambutan di kebun orang, memakan makanan haram, dan sebagainya.

Maka, kita sepatutnya memperjuangkan kebebasan yang dituntut, dan kita menolak kebebasan yang dilarang. Perjuangan menuntut kebebasan yang dituntut seperti seorang yang berjuang untuk makan makanan yang dimilikinya. Tetapi kebebasan ini telah dilenyapkan oleh Kapitalis yang menafikan pemilikan individu. “Sayur yang aku tanam sendiri pun belum tentu aku punya” Ini adalah fahaman Kapitalis.

Maka, kita seharusnya memperjuangkan kebebasan makan, yang dinafikan oleh Kapitalis. Tetapi ia berbeza dengan kebebasan yang dilarang. Kita juga dilarang memperjuangkan kebebasan yang dilarang ini. Contohnya memperjuangkan kebebasan orang Islam untuk makan daging khinzir, atau meminum arak. Maka, perjuangan menuntut kebebasan ini adalah haram dan sepatutnya dihapuskan.

Maka, sama sahaja dengan kebebasan bersuara. Kita dituntut memperjuangkan kebebasan bersuara yang dituntut, dan kita dilarang memperjuangkan kebebasan bersuara yang dilarang. Kebebasan bersuara yang dituntut. Contohnya kita memperjuangkan kebebasan bersuara menuntut keadilan, dan kita dilarang memperjuangkan kebebasan menabur fitnah, mereka cerita dan sebagainya.

Maka, kedua-dua perbezaan ini seharusnya jelas dan difahami dengan baik. Nak tidur pun, bukan senang-senang kita boleh tidur. Kita tidak dibenarkan tidur di kawasan laluan orang ramai seperti di tengah jalan raya, di rumah orang lain tanpa kebenaran dan sebagainya. Tetapi kita bebas tidur di mana sahaja, “yang dibenarkan”.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

KEBEBASAN BERSUARA SAMA SAHAJA DENGAN KEBEBASAN BUANG AIR BESAR MERATA


Beberapa golongan yang mendakwa kebebasan bersuara, sepatutnya menyedari bahawa mereka juga menyeru kepada kebebasan buang air besar merata. Islam tidak melarang umatnya daripada bebas bersuara, tetapi hendaklah beretika. Sama juga dengan orang yang buang air besar, dia bebas buang air besar di mana-mana, tetapi asalkan tidak menyusahkan orang, dan mengganggu kesegaran udara persekitaran.

Setiap orang tidak mungkin boleh mendakwa bahawa aku bebas buang air besar di mana-mana, kerana aku punya najis, jadi sukahati aku lah. Maka, begitu juga dengan suara. Setiap orang mempunyai suara, dan adakah dia bebas bersuara sesuka hati? Adakah dia juga bebas membuang najis merata sesuka hatinya? Sudah pasti tidak. Namun, inilah yang diperjuangkan oleh sebilangan orang.

Islam memberi kebebasan bersuara, kebebasan beragama dan sebagainya. Tetapi ia mempunyai etika-etika tertentu. Manusia bebas beragama, tetapi diharamkan murtad. Manusia bebas bersuara, tetapi diharamkan menyebar fitnah, atau membuat spekulasi haram. Tambahan pula, fahaman Faminisme yang menyuntik supaya perempuan diberi kebebasan.

Kebebasan bersuara hari ini, bukanlah satu bentuk kebebasan yang total. Manusia yang dipenjara, tidak bermakna dia dipenjara secara total. Begitu juga mereka yang bebas, mereka juga bukan bebas secara total. Sebaliknya mereka yang dipenjara itu, sama sahaja dengan mereka yang sedang bebas.

Apabila dipenjara, nak buat jahat pun payah. Kita lebih dekat dengan Allah. Berbanding apabila kita bebas. Kita semakin lupakan Allah kerana begitu ramai pendamping kiri dan kanan. Apabila dipenjara, pendamping kita hanya Allah, dan kita sendiri menyedari demikian.

Begitu juga orang yang mendakwa bahawa dia bebas bersuara, bebas mengkritik, bebas memberi pandangan dan pelbagai lagi kebebasan. Sekiranya kita berkata sedemikian, seolah-olah kita memberikan peluang kepadanya untuk melampau. Hendak bersuara, mengkritik dan sebagainya tiada masalah, asalkan jangan melampau, sudahlah…

Begitu juga orang yang ingin membuang air besar. Hendak buang, buanglah, asalkan jangan melampau, sudahlah. Antara bentuk pelampauan dalam membuang air besar ialah, membuang merata-rata. Ia akan mengganggu ketenteraman orang lain. Walaupun sekiranya seseorang itu tidak membasuh najisnya. Adakah dia boleh berhujah, “ini aku punya, suka hati akulah hendak basuh atau tidak..”

Layakkah dia berkata demikian, sedangkan dia menyusahkan orang lain? Begitu juga dengan orang ingin bersuara. Bolehkah dia berhujah, “ini suara aku, ini blog aku, suka hati akulah nak kritik siapa…” Ya, anda boleh kritik sesuka hati dengan blog anda. Tetapi dengan syarat, jangan libatkan orang lain, dan jangan timbul fitnah! Kritiklah diri sendiri atau sebagainya.

Hendak mengemukakan pandangan, silakan. Tetapi kadangkala, katanya sahaja ingin mengemukakan pandangan, tetapi hakikatnya mengkritik, dan menabur fitnah. Dia kata dia hanya mengemukakan pandangan, tetapi hakikatnya menabur fitnah. Kemukakanlah pandangan selagi mana ia tidak bercanggah dengan syara’. Akhir sekali, janganlah buang air besar merata-rata dengan menggunakan suara anda yang dikatakan mempunyai kebebasan…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

SIS MEMPERJUANGKAN HAK MEMBUANG AIR BESAR MERATA-RATA

Asyik-asyik “buang air besar”. Takda ayat lainkah? Ya, inilah ayat yang sesuai dengan perjuangan mereka yang kotor itu. Mereka memperjuangkan hak buang air besar merata tempat. Selain itu, mereka memperjuangkan kebebasan wanita. Kononnya wanita itu dipenjara. Ingin bebas dari penjara atau ingin bebas menjadi betina liar?!!

Apakah kebebasan yang dituntutnya? Kebebasan tersebut tidak lain ingin menjadikan perempuan-perempuan ini liar. Liar seperti binatang. Inilah ajaran sesat fahaman ini. Cuba kita bayangkan dengan seekor Burung Kakak Tua yang kita sayang. Kita begitu susah untuk mendapatkannya. Lalu kita akan letakkannya di dalam sangkar burung dan diberi makan tiap-tiap hari.

Bahkan Burung Kakak Tua ini dijaga dengan rapi, sehinggakan pemelihara burung ini sanggup berlapar, asalkan burung tersebut tidak lapar. Biar burung tersebut cantik, walaupun dirinya sendiri belum mandi. Dan sebagainya. Kenapakah burung itu dikurung? Kenapakah ia diletakkan di dalam sangkar? Bukankah ia juga hendak terbang bebas?

Ya, jawapannya sangat mudah. Ini kerana kita sayangkannya. Sekiranya ia bebas berterbangan, ia bukan lagi menjadi milik kita. Ia tidak lagi menjadi perhiasan yang cantik bagi tuan rumah. Ia tidak lagi terjaga dengan rapi. Kalau sebelum ini ia diberi makan dengan makanan yang mahal, tetapi setelah ia bebas, ia mendapatkan makanannya dengan mematuk tanah mencari cacing.

Kebebasan wanita hanyalah bertujuan menjaga dan memeliharanya. Ia diberi didikan yang sempurna. Berbanding sekiranya ia bebas dengan caranya sendiri, dia akan mencari cacing-cacing yang kotor di merata tempat. Dia tidak lagi bernilai. Dia tidak lagi menjadi perhiasan yang cantik di rumah. Sebaliknya menjadi perhiasan yang sudah tidak laku di luar sana.

Sayangilah kaum wanita. Mereka perlu dijaga, dan dipelihara. Jangan biarkan mereka dinodai oleh fahaman Feminisme yang menjadikan mereka liar. Liar mencari cacing-cacing di merata tempat. Akhirnya mereka terbiar begitu sahaja. Mereka hanya menambahkan sampah pada masyarakat. Mereka tidak lagi umpama bunga yang dipelihara.

Maka, perjuang SIS hanya memperjuangkan penternakan betina menjadi liar. Mereka lebih suka kaum wanita yang asalnya lembut, menjadi seekor betina yang tidak kenal akhlak, tidak kenal erti kesopanan, aurat dan maruah. Mereka lebih suka melihat kaum wanita menjadi hina sebegini. Adakah kita hanya membiarkan sahaja?

Adakah GAMIS sudah cukup hebat untuk mengatakan bahawa kebebasan mereka perlu diberikan? Tanggapan silap bagi mereka yang mengatakan bahawa SIS itu memperjuangkan hak wanita. Wanita tidak berhak menjadi liar! Wanita tidak berhak menjadi si betina liar! Mereka langsung tidak berhak. Mereka itu sepatutnya menjadi bunga yang cantik terpelihara. Mereka ada maruah. Jangan biarkan maruah mereka dijahanamkan oleh diri mereka sendiri!

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

GAMIS PANDAI BUAT GEMPAK, JANGAN LEBIH-LEBIH SUDAH..


Sejak kebelakangan ini, saya melihat GAMIS seolah-olah ingin membuat gempak. Dan saya rasa, tindakan tersebut, kadangkala wajar. Entah, ini sekadar pandangan peribadi. Pada mulanya, mereka memukul, kemudian minta maaf. Hebat juga cara mereka berpolitik. Tetapi, perlu diingat, jangan sampai inginkan PANAS sehinggakan terpaksa mencetuskan fitnah. Memang tidak dinafikan, mereka rajin mencipta panas itu.

Sebelum ini, telah dibahaskan tentang isu SIS, Dewan Ulama’, dan sebagainya. Mereka seolah-olah membangkang sekeras-kerasnya tindakan PAS. Tetapi, akhirnya minta maaf secara terbuka. Hm… sengaja buat gempak. Sepertimana yang saya ingatkan, kalau inginkan gempak pun, jangan sampai timbul fitnah, dan jangan pula berlebih-lebihan. Bimbang tersilap cara…

Mereka berjaya melakukan gempak sehinggakan saya sendiri teringin untuk menulis tentang mereka di dalam artikel ini. Artikel ringkas ini bukanlah berniat untuk memburuk-burukkan mereka, dan bukan juga untuk membuat gempak, tetapi sekadar menasihati. Saya belum cukup gempak untuk menandingi kegempakan mereka selama ini. Dan saya tidak pandai untuk menghasilkan gempak itu. Tetapi saya pandai untuk tidak mencetuskan fitnah.

Tetapi bagus juga kepanasan yang dicipta mereka. Kerana ramai orang tersentak dan bertindak untuk memberikan teguran kepada mereka. Ada juga yang mengkritik dan sebagainya. Maka, gempak mereka berjaya menimbulkan kesedaran dan sentakan kepada mereka yang sedang tidur. Tetapi kadangkala, ia berpotensi untuk menghidupkan fitnah yang tidak pernah ada sebelum ini.

Maka, nasihat saya secara peribadi, teruskanlah gempak tersebut selagi mana tidak menimbulkan fitnah terhadap golongan mahasiswa. Banyak inisiatif lain yang lebih sesuai, dan lebih selamat. Tidak perlu bersusah payah untuk membuat gempak, dengan dikepilkan dengan fitnah tanpa disedari. Ia hanya mencemarkan imej mahasiswa, dan mengganggu kefahaman manusia awam.

Pastikan gempak anda tidak melibatkan perkara “usul” atau perkara yang berkait dengan pegangan. Contohnya seperti SIS. Kalau nak buat gempak pun, janganlah sampai merobek pegangan. Orang akan beranggapan bahawa SIS dibela oleh GAMIS, sedangkan ia adalah perkara utama. Hasilnya, ia hanya menimbulkan fitnah terhadap mereka. Kemudian mereka datang meminta maaf. Gempak seperti ini jangan diulangi lagi.

Ia hanya menambahkan jahanam kepada Islam. Inilah sepertimana yang saya sebutkan, kalau nak buat gempak, jangan sampai lebih-lebih dan melanggar etika. Ia hanya menimbulkan fitnah, dan merosakkan kefahaman manusia. Orang biasa akan berhujah bahawa “Apa buruknya SIS, GAMIS pun sokong SIS…” Habis… hancur kefahaman manusia biasa. Begitu juga isu Dewan Ulama’.

Dan, apa yang perlu diperhatikan ialah tentang “gempak” dan “penjelasan semula”. Orang lebih nampak gempak berbanding penjelasan semula. Penjelasan semula orang tak mandang dah… jadi, risikonya lebih besar. Maka, berpolitiklah dengan baik. Jangan lebih-lebih…

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Tuesday, June 16, 2009

MAKLUMAN PENTING

PERHATIAN KEPADA PEMBACA BUDIMAN, ARTIKEL YANG PENTING UNTUK DIFAHAMI. HASIL KARANGAN DR ABDUL KARIM ZAIDAN DI DALAM BUKU USUL DAKWAH, TENTANG ISU PERBEZAAN PANDANGAN DALAM PAS. SILA SEBARKAN
.
Artikel yang bertajuk "SIAPAKAH YANG BERHAK PUTUSKAN KEPUTUSAN"
.
Sila klik di sini - SIRI 1 dan SIRI 2
.
.

DIMANAKAH ERTI KEPATUHAN KEPADA PIMPINAN?

Masing-masing ingin membawa jalan,
Tidak mahu ikut pimpinan,
Kalau begini, tiadalah pengakhiran,
Melainkan tersungkur di pertengahan..
.
Sirah Nabi SAW telah menceritakan tentang satu peristiwa tragis yang sepatutnya menjadi pengajaran buat kita pada hari ini. Tambahan pula, kita sebagai seorang pejuang, yang sedang berjuang menegakkan Islam. Peristiwa ini juga sedang berlaku di hadapan mata kita hari ini. Peristiwa yang dimaksudkan ialah Perang Uhud. Perang Uhud sepatutnya mengajar kita supaya kita tidak mengulangi kesilapan yang terjadi ketika itu.

Sebelum berlakunya perang, Nabi SAW sebagai seorang pemimpin perang, telah memberi beberapa arahan kepada tentara perang. Antara arahan yang diberikan ialah kepada bahagian pemanah. Kumpulan pemanah diperintahkan supaya berada di atas bukit dan jangan sekali-kali berganjak daripada kedudukan mereka walau apapun yang terjadi. Inilah arahan Baginda SAW kepada tentera pemanah yang ditugaskan untuk berada di atas bukit.

Ketika peperangan terjadi, kelihatan umat Islam sedang meraih kemenangan. Pada peringkat ini, umat Islam hampir boleh dikatakan menguasai peperangan, dan berjaya menghalau orang kafir yang berbaki. Maka, apabila orang kafir bertempiaran lari, mereka telah meninggalkan harta-harta mereka. Lalu harta-harta tersebut adalah harta rampasan perang.

Maka, umat Islam ketika itu berlumba-lumba memungut harta tersebut. Bahkan, tentera pemanah yang berada di atas bukit, turut sama ingin memungut hasil rampasan perang tersebut. Sedangkan Nabi SAW sudah memberi arahan supaya tidak berganjak daripada kedudukan asal mereka. Tetapi disebabkan keindahan harta yang berada di hadapan mata, mereka tidak lagi mematuhi arahan tersebut.

Mereka berkata “kita sudah menang, tunggu apa lagi..” Bahkan mereka menganggap bahawa berdiam diri di atas bukit hanya merugikan sahaja. Apa perlunya kita berada di atas bukit lagi sedangkan kita sudah menang? Ia hanya merugikan sahaja.. Sedangkan arahan Baginda SAW tadi, diletakkan ke tepi.

Melihat keadaan itu, maka, romponglah satu pasukan tentera Islam. Ini kerana pasukan pemanah tersebut bertindak sebagai bahagian serangan belakang yang boleh melumpuhkan tentera kafir. Tetapi apabila pasukan ini sudah hilang posisinya, maka ia memberi pulangan yang besar kepada orang kafir untuk melancarkan serangan kedua.

Lalu serangan kedua pun dilancarkan dalam keadaan umat Islam sedang sibuk memungut harta perang. Sehingga menyebabkan umat Islam hampir-hampir kalah, dan Baginda SAW hampir dibunuh. Semuanya disebabkan keingkaran pasukan pemanah tersebut terhadap arahan Baginda SAW.

Pengajaran di sini ialah, patuhlah setiap arahan dan keputusan. Adakah kita ingin biarkan UMNO menghapuskan PAS ketika kita sedang bergaduh sesama kita? UMNO boleh sahaja menyerang kita semula disebabkan kita sendiri sudah berani melawan keputusan pimpinan. Bahkan kita sendiri bergaduh sesama sendiri, sedangkan keputusan itu di tangan Presiden.

Cuba bayangkan seolah-olah Presiden PAS sedang memberi arahan kepada kita .. “Jangan tinggalkan posisi anda!” Tetapi kita menjawab, “Apa gunanya posisi ini pada saya, saya lebih suka dengan posisi lain..” Atau anda menjawab “Posisi ini tidak sesuai, Presiden tidak patut mengatur strategi seperti ini..” Maka, apakah yang akan terjadi selepas itu?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

HISHAMUDDIN SUDAH HABIS MODAL UNTUK KELENGTONG

Saya terjumpa artikel ini di dalam laman Cina Islam :
.


“Hishamuddin Menjawab Soalan Kewajaran Polis Ceroboh Dun Perak

Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin memberi jawapan bahawa tindakan polis masuk ke dalam Dewan dengan arahan daro Speaker Ganesan yang kononnya ada kekecohan dalam dewan, yang padanya menyifatkan Speaker yang sah.

Dalam soalan tambahan, penanya soalan asal, DS.Anwar Ibrahim bertanya apa alasan pihak polis mengambil sikap diskriminasi, Menteri Dalam Negeri boleh menjawab tetapi jutaan rakyat menyaksikannya.

Dalam jawapan tambahan, Hishamuddin tetap mempertahankannya, kononnya tindakan polis adalah permintaan dari Speaker dan beliau berkata ambillah tindakan mahkamah kepada kami kalau tidak berpuashati.

Menjawab soalan tambahan dari tangga batu, Hishamuddin mengulangi sekali lagi supaya mengambil tindakan undang-undang jika tidak berpuashati.”

Ulasan

Hishamuddin, sudah habis modalkah? Tidak tahu hendak jawab? Memang banganglah kalau polis menceroboh dengan permintaan daripada seseorang yang belum sah jadi speaker! Kalaulah saya boleh ketawa di dalam artikel ini, sudah pasti saya akan ketawa terbahak-bahak. Cumanya, ia hanya dapat ditulis sahaja. Kalau boleh, ingin juga saya ketawa terbahak-bahak di depan Hishamuddin ini. Kenapalah dia menjawab sebegini.

Dia menyebut berulang kali tentang tindakan undang-undang dan mahkamah. Satu lagi bentuk kebangangannya. Adakah dia menyangka rakyat ini terlalu mudah diperbodohkannya? Wahai Hisham, anda tu dah tak lama. Nanti kalau sudah mati, apa yang dapat dijawab di hadapan malaikat? Hendak kelentong juga?

Kalaulah Malaikat bertanya, kenapakah engkau mengkelentong di dalam Dewan? Adakah kamu ingin menjawab “Kalau saya kelentong, sila buktikan. Bawalah saya ke mahkamah kalau tak puas hati dengan jawapan saya….” Kalaulah saya jadi Malaikat, saya akan tergelak dengan jawapannya ini. Adakah dia ingat dia boleh kelentong di dalam kubur? Adakah dia boleh kelentong di mahkamah Allah?

Di dunia lagi beliau sudah terkencing untuk menjawab soalan itu, apatah lagi soalan di kubur? Anwar Ibrahim bukan malaikat pun. Rupanya juga langsung tidak garang seperti malaikat di dalam kubur. Namun, Hisham masih gagal lagi untuk menjawab dengan baik. Bagaimanakah pula di kubur nanti?

Katakan sahaja bahawa tindakan tersebut salah, dan tidak sepatutnya dibuat. Cakap sahaja yang UMNO telah memberi arahan kepada polis untuk lakukan semua itu. Hendak sembunyi apa lagi?

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

MAHASISWA PERAK DESAK PBB, KERAJAAN THAILAND SELESAI SEGERA KEMELUT BERDARAH

Berikutan tragedi berdarah di Selatan Thailand Selasa lalu yang melibatkan 12 orang penduduk mati ditembak, Gabungan Mahasiswa Bersatu Perak ( BERSATU PERAK ) tampil mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Kerajaan Thailand supaya menyelesaikan segera kemelut berdarah di wilayah itu.

Presiden persatuan tersebut, Mohd Hafez bin Sabri melalui kenyataan media yang dihantar semalam menyatakan konflik yang berlaku di Selatan Thailand sehingga kini masih belum dapat diselesaikan. Sejak 2004 berlakunya kemelut, hampir 3,700 jumlah umat Islam yang tidak berdosa dibunuh tanpa sebab. Bantuan ketenteraan yang disalurkan oleh kerajaan Thailand , menambahkan lagi parah konflik di wilayah bergolak itu.

Pada tarikh 9 Jun 2009 (Selasa), umat Islam seluruh dunia dikejutkan dengan 12 orang jemaah yang sedang bersolat Isyak di Masjid Al-Furqan, Kampung Air Tempayan, Sungai Golok telah ditembak mati oleh sekumpulan penyerang bersenjata rifel M-16 dan pump-gun, berseragam hitam dan bertopeng. Kejadian berlaku dalam tempoh lima minit.

Dalam kenyataan media berkenaan, ( BERSATU PERAK ) berpendirian kemelut yang berlaku sejak 6 tahun dahulu itu tidak akan berkesudahan sehinggalah ketenteraan Thailand diundurkan dari wilayah tersebut dan umat Islam diberikan kuasa dan hak autonomi terhadap wilayah mereka.

“Kami ( BERSATU PERAK ) mendesak kerajaan Thailand yang diketuai oleh Abhisit Vejjajiva bertanggungjawab sepenuhnya dalam kejadian berdarah tersebut. Kerajaan wajib mengambil tindakan sewajarnya terhadap kumpulan pembunuh tersebut disamping mengadakan tindakan pencegahan.

( BERSATU PERAK ) menggesa kerajaan Malaysia dengan segera bertindak membantu menyelesaikan konflik selatan negara tersebut. Kerajaan Malaysia digesa agar menyalurkan bantuan pendidikan kepada wilayah tersebut bagi menyelamatkan umat Islam di selatan Thailand .

( BERSATU PERAK ) juga mendesak konflik selatan Thailand ditamatkan dengan memberikan ruang dan kuasa kepada umat Islam menjalankan kehidupan mereka tanpa sekatan dan ancaman.

( BERSATU PERAK ) akan memanjangkan desakan ini dengan menghantar surat tuntutan kepada Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, Pengerusi OIC dan ASEAN agar ada desakan di peringkat antarabangsa terhadap isu penindasan & jenayah kemanusiaan ini,” jelas Hafez Sabri.

Dalam pada itu, dalam kejadian itu, enam lelaki bersenjatakan senapang automatik memasuki masjid Al-Furqan di daerah Cho-i-Rong, wilayah Narathiwat ketika waktu solat Isyak dan melepaskan tembakan ke arah jemaah menyebabkan 12 orang termasuk imam Wan Abdullah Wan Latif terbunuh dan 19 lagi cedera.

Setiausaha Agung OIC, Tan Sri Prof Ekmeleddin Ihsanoglu, menyifatkan serangan itu sebagai yang paling dahsyat dalam siri serangan ke atas masjid dan tempat beribadah di selatan Thailand.
BERSATU PERAK

Monday, June 15, 2009

JANGAN MENTERNAK TIKUS DALAM RUMAH PAS


Inilah artikelku khas ditujukan kepada penternak-penternak tikus di dalam rumah PAS. Walaupun di sana terdapat percanggahan pendapat, namun, kita janganlah menggolongkan diri kita sebagai penternak tikus! Kedua-dua pihak bencikan penternak tikus ini. Tidak kira kerajaan campuran atau tidak, kedua-duanya pasti bencikan penternak tikus ini.

Siapakah yang dikatakan sebagai penternak tikus? Mereka adalah orang yang cuba membiakkan benih-benih fitnah dalam PAS. Siapakah mereka? Carilah sendiri. Jangan tunding sesiapa, tetapi tunding pada diri sendiri. Akukah orang itu? Akukah penternak tikus? Sekiranya anda merasai bahawa anda adalah penternak tikus itu, maka, hentikanlah kerja kotor itu. Ia hanya menambah susah kepada banyak pihak.

Kita tidak diajar untuk menunding itu dan ini. Kita tidak diajar memburukkan sesiapa dari kalangan pimpinan kita. Tetapi penternak tikus ini mengajar benda-benda itu semua. Mereka suka sekiranya tikus-tikus berkeliaran di dalam rumah PAS. Dia juga suka tikus-tikus menghurung makanan di atas meja. Bahkan dia juga suka penambah biakan tikus-tikus ini. Bahkan mereka juga membantu menambahkan bilangan keluarga tikus!

Hasilnya, tikus-tikus ini akan memakan pakaian dan seluar sehingga berlubang. Apabila pakaian itu dipakai, maka akan terdedahlah keaiban orang yang berada di rumah tersebut. Bayangkanlah, rumah PAS ini sedang diternak tikus. Maka, mana-mana ahli PAS yang memakai baju tersebut, akan terlihatlah keaibannya. Ini semua disebabkan beberapa orang yang menternak tikus!

Disebabkan mereka, habis semua kena. Habis semua orang terdedah keaiban masing-masing. Inikah yang dikatakan sebagai usaha murni? Penternakan tikus adalah usaha yang murni? Ada yang merasakan bahawa kita perlu menternak kucing, untuk menghalau tikus-tikus ini. Tetapi reality hari ini, tikus pun sudah berani melawan kucing!

Lihatlah, tikus-tikus yang telah diternak. Sudah berani mengkritik pimpinan masing-masing! Sudah pandai berhujah itu dan ini sedangkan mereka tidak tahu. Kalau anda merasakan diri itu hebat, dan sudah cukup potensi, bandingkan pula dengan Husam! Adakah anda mempunyai pengetahuan sepertinya? Atau anda hanya tahu cakap sahaja?

Bandingkan juga diri anda dengan Presiden PAS. Langsung tak layak! Tikus-tikus ini yang tidak pernah berada di dalam pimpinan, sudah berani memegang watak hero. Maka, saya mengharapkan kepada mereka yang bukan menternak tikus, supaya memukul tikus-tikus ini. Jangan bagi mereka begitu senang membuat kerosakan di rumah kita.

Janganlah jadi kucing yang pengecut. Bahkan kita juga perlu memukul penternak-penternak tikus ini sekali supaya dia sedar. Kadangkala, penternak tikus ini tidak tahu bahawa tikus ini merosakkan. Maka, kita perlu mengajarnya supaya dia mengetahui.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

Sunday, June 14, 2009

DEBAT KERAJAAN CAMPURAN HANYA MENAMBAH RUMIT

Terdengar bunyi bahawa akan diadakan debat kerajaan campuran. Entah apa kejadahnya. Menambah rumit sahaja. Tujuan debat ini diadakan kerana untuk mencambahkan pemikiran. Itu kata penganjur. Tetapi hakikatnya ia hanya menambahkan busuk sahaja! Lebih menyusahkan dan lebih berpotensi untuk mengembangkan daya kekuatan fitnah selama ini.

Inilah antara bentuk “tunjuk hebat” yang bakal dilakukan. Perdebatan tentang kerajaan campuran ini, hanya melahirkan generasi-generasi yang hebat berak di tengah jalan sepertimana artikel sebelum ini. Konon hendak jadi hero. Kenapa perlu membentuk satu virus untuk menjana fitnah yang lebih banyak?

Kalau hendak buat pun, buatlah program penerangan tentang kerajaan campuran, atau sebagainya. Tindakan untuk mengadakan debat, hanya menguntungkan UMNO sahaja. UMNO dari dulu seronok bertepuk tangan melihat pertelagahan di dalam PAS. Sedangkan kita berlumba-lumba untuk menjadi hero dalam isu ini. Memang merugikan.

Kadangkala, debat itu perlu dilaksanakan untuk mencambahkan idea. Tetapi kadangkala ia juga berpotensi untuk menghidupkan lagi fitnah. Orang yang bodoh akan mengatakan bahawa, “kenapa kita hanya memikirkan fitnah itu ini.. cuba tengok faedahnya..”. Ini hanyalah kata-kata si bodoh yang patut masuk sekolah rendah semula, dan belajar subjek Sains darjah empat.

Kita belajar eksperiman seawal darjah empat, dan kita mengenali hipotisis, kesan eksperimen, manipulasi dan sebagainya. Kalau hanya inginkan faedahnya, banyak benda lain kita boleh buat. Contohnya seorang pencuri professional. Dia terfikir untuk mencuri duit di dalam bank yang paling kaya di dunia. Tetapi, bank tersebut mempunyai sekuriti yang paling canggih di dunia.

Maka, pencuri yang bangang, akan memejamkan mata daripada melihat sekuriti tersebut. Dia hanya melihat kepada kekayaan bank itu. Sedangkan dia tidak mungkin dapat mengutip semua duit bank tersebut! Maka, hasilnya, dia telah mementingkan pulangan, tanpa melihat kesan yang terjadi. Tidak mungkin dia mampu mencuri semua duit. Maka, apakah gunanya “bank terkaya” itu pada dirinya?

Kita jangan lupa, debat ini hanya menambah masalah sahaja. Tiada percambahan berlaku. Sebaliknya hanya menambah racun sahaja. Apabila pemikiran ahli PR diracuni, maka apakah jalan untuk memulihkannya? Contohnya seperti pembiakan tikus di rumah. Kita tidak akan gembira apabila menerima berita kelahiran anak tikus baru! Kerana tikus itu menyusahkan sahaja.

Debat ini hanya menambahkan tikus-tikus sahaja. Bukannya menambahkan maklumat. Maka, adakah kita gembira dengan penambahan bilangan tikus? Percambahan pemikiran boleh terjadi dalam dua bentuk, samada percambahan yang baik, atau percambahan yang merosakkan. Maka, percambahan yang baik perlu dikembangkan dan dilaksanakan. Manakal percambahan yang merosakkan, perlu dihapuskan segera.

Keterbukaan yang kita inginkan bukanlah keinginan untuk melampaui batas. Keterbukaan hanya terhad di dalam batasan yang dikawal. Adakah kita inginkan keterbukaan yang melampau? Hentikanlah rancangan untuk mengadakan debat ini. Ia hanya merugikan sahaja.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah