Sunday, April 19, 2009

ANTARA HAK BUKAN ISLAM, DAN JAWATAN MEREKA DALAM KERAJAAN (Siri 2)

Sebelum ini, apa yang telah diceritakan, jelas menunjukkan cara Baginda SAW berhubung dengan orang bukan Islam. Baginda SAW bersedia bermanis muka dengan sesiapa sahaja, tetapi bencikan sesiapa sahaja yang mencabul hak manusia lain. Di dalam siri 2 ini pula, saya mengajak pembaca budiman supaya melihat pula contoh yang dilakukan oleh Khulafa ar Rasyidin.Saidina Umar al Khattab, ketika membuka Baitul Maqdis yang pada mulanya adalah sebuah Negara Yahudi, telah berjanji untuk menjaga keselamatan diri dan harta benda mereka (penduduk Baitul Maqdis). Beliau juga memberikan kebebasan kepada mereka untuk beragama, dan tidak “mengusik” gereja dan tempat ibadah mereka. Beliau melarang mana-mana umat Islam daripada meruntuhkan tempat ibadah tersebut, menyakiti hati mereka dan menyekat adat istiadat mereka.

Tetapi, apa yang berlaku kepada Altantuya, jelas berbeza. Begitu juga apa yang terjadi pada Elizabeth. Mereka adalah orang bukan Islam, tetapi telah dicabul hak mereka. Sekiranya hari ini Saidina Umar al Khattab masih hidup, sudah pasti Barisan Nasional dijatuhkan hukuman yang setimpal dengan kelakuan tersebut.
.Selain itu, pada zaman Saidina Uthman dan Saidina Ali, orang bukan Islam digalakkan menceburkan diri dalam bidang ekonomi dan pertanian, selagi mana ia tidak melanggar atau mencabul hak orang lain, seperti mengamalkan riba, tipu dalam perniagaan dan sebagainya. Tetapi, kerajaan Malaysia hari ini, mempersilakan kepada sesiapa sahaja untuk mengamalkan riba.

Ketika zaman pemerintahan Mu’awiyah (selepas Khulafa’ ar Rasyidin), beliau telah melantik beberapa orang bukan Islam untuk menjawat jawatan-jawatan tertentu. Hakikat ini kerap dipersoalkan oleh orang Barisan Nasional. Mereka bertanya “Bolehkah kita menyerahkan jawatan kepada orang bukan Islam?”. Sedangkan Barisan Nasional sendiri telah mengamalkan perkara tersebut, tetapi apabila PAS melakukan perkara yang sama, mereka persoalkan pula.

Antara contoh-contoh yang terjadi di zaman Mu’awiyah :

- Mu’awiyah telah melantik Ibnu Athal yang beragama Kristian sebagai doktor peribadinya dan Sarjun (kristian) sebagai setiausaha peribadinya.

- Khalifah Yazid telah melantik seorang Masehi sebagai pentadbir wilayah Iskandariah di Mesir

- Khalifah Abdul Malik bin Marwan telah melantik Samir yang beragama Yahudi dalam urusan mengeluarkan wang dirham

- Khalifah Sulaiman bin Abdul Malik telah melantik seorang Masehi sebagai setiausahanya.

Inilah beberapa contoh yang jelas berbeza dengan pengamalan Barisan Nasional hari ini. Adakah Barisan Nasional hari ini lebih “baik” daripada zaman Nabi Muhammad SAW, dan khalifah? Anda sendiri boleh memikirkannya. Saya mempersilakan kepada sesiapa sahaja terutamanya orang Barisan Nasional sendiri, supaya mengkaji sejarah-sejarah Islam. Janganlah jadi seperti katak bawah tempurun.

Salam Perjuangan

Dr Fikrah

1 comment:

  1. Masuklah Islam dengan cara dan tertib sebagaimana orang dulu dizaman Rasullulah masuk Islam. Inilah yang dituntut Rasullulah. Sejarah Islam nak kaji buat apa? Islam itu adalah untuk orang yang benar-benar ingin menyelamatkan diri dari azab api neraka, itu saja dan jalan nya ada didunia ini dan kita diberi masa yang sedikit untuk mencari dan menempatkan diri dalam Islam, itupun kalau mau. Tapi bila dah landing atas dunia ni macam-macam hal dan perkara yang lenih diutamakan, macam-macam sampai siang malam sibuk dengan hal dunia akhirnya akirat entah kemana.

    ReplyDelete